Pieţele bursiere europene au încheiat sesiunea de luni în creştere, la un nou nivel record, susţinute de avansul puternic al acţiunilor din sectorul apărării, potrivit news.ro.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis cu un avans de 0,54%, atingând un nou record istoric de 555,42 puncte, după o uşoară scădere înregistrată vineri. Săptămâna trecută, indicele a consemnat în mod repetat noi maxime.
Creşterea a fost determinată de un avans de 4,2% al indicelui Stoxx 600 Aerospace and Defense, în contextul în care liderii europeni s-au reunit pentru a discuta despre consolidarea apărării regionale şi şi-au exprimat disponibilitatea de a aloca mai multe fonduri pentru acest sector.
Printre cele mai mari creşteri, Renk Group şi Rheinmetall din Germania au urcat cu 17,5% şi 14%, în timp ce producătorul suedez de armament Saab a câştigat peste 16%. De asemenea, acţiunile BAE Systems din Marea Britanie au avansat cu 9%, marcând cea mai bună sesiune de la 3 iulie 2022, conform datelor FactSet.
Indicele german DAX a urcat cu 1,26%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,13%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,41%. Indicele italian FTSE MIB a crescut cu 0,92% şi IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 0,47%.
Pieţele europene vor rămâne atente în această săptămână la tensiunile geopolitice dintre SUA şi Europa, în condiţiile în care oficialii americani se pregătesc pentru discuţii cu Rusia privind încheierea războiului din Ucraina, fără a include în negocieri liderii de la Kiev şi din Uniunea Europeană.
Luni, liderii europeni au organizat un summit de urgenţă la Paris, pentru a discuta despre răspunsul Europei la decizia aparentă a preşedintelui american Donald Trump de a marginaliza aliaţii europeni şi pentru a găsi soluţii privind securitatea Ucrainei pe termen lung.
În weekend, Conferinţa de Securitate de la Munchen a adus în prim-plan problema cheltuielilor pentru apărare. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că Bruxelles-ul ar putea propune excluderea cheltuielilor pentru apărare din regulile fiscale ale UE. La rândul său, Mark Rutte, noul secretar general al NATO, a menţionat că alianţa militară va discuta o posibilă creştere a obiectivelor de cheltuieli la summitul programat în luna iunie.