Acţiunile Fondului Proprietatea, negociate la sânge

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 mai 2010

Claudiu Doroş, vicepreşedinte SIF2: "Nu ne uităm decât la pachetele mai mari de un milion de acţiuni"

Societatea de investiţii financiare "Moldova" (SIF2) a anunţat, miercuri seara, că a cumpărat acţiuni Fondul Proprietatea de 16 milioane de lei, fără să dea însă detalii despre preţul la care a făcut tranzacţia sau despre volumul de acţiuni achiziţionat. "Moldova" este, de altfel, unul dintre SIF-urile cele mai active pe acţiunile Fondului Proprietatea, deţinând, înainte de ultima tranzacţie raportată, 0,2% din titlurile emise de Fond, conform ultimelor informaţii disponibile.

Cum Fondul Proprietatea nu este lis-tat pe nicio piaţă reglementată, un jucător de talia SIF "Moldova" ar putea întâmpina greutăţi în a găsi pachete mari de acţiuni pe care să le achiziţioneze, având în vedere că cele mai multe anunţuri de vânzare ale acţiunilor FP de la "mica publicitate" oferă pachete relativ mici de câteva zeci, sute de mii şi, mai rar, milioane de acţiuni.

Reprezentanţii SIF2 susţin, însă, că nu se confruntă cu astfel de dificultăţi, fiind aproape bombardaţi cu oferte de vânzare.

"Primim oferte de vânzare prin telefon, fax, e-mail pe care le selectăm şi le negociem apoi la sânge", a spus, ieri, pentru ziarul BURSA, Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF "Moldova", adăugând: "Am primit oferte care variază între 500.000 de acţiuni FP la preţul de 0,5 lei şi de câteva zeci de milioane de acţiuni. Nu ne uităm decât la pachetele mai mari de un milion de acţiuni.

Folosim piaţa nereglementată aşa cum este ea la dispoziţia noastră".

Lipsa de transparenţă a tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a oferit terenul fertil pentru apariţia "intermediarilor", de cele mai multe ori brokeri sau foşti brokeri care încearcă să coaguleze pachete de milioane sau zeci de milioane de acţiuni pe care le oferă mai departe, jucătorilor semnificativi.

Vicepreşedintele SIF"Moldova" spune însă că societatea preferă să lucreze cu proprietarii acţiunilor la "prima mână" şi că nu a plătit niciodată comision la intermediari: "În 99,99% din cazuri, lucrăm cu primii proprietari. Este mai simplu să cumperi de la ei pentru că atunci când cumperi la mâna a doua apar o serie de complicaţii de natură fiscală. Nu am avut nevoie de intermediari, ne-am descurcat foarte bine fără ei".

Conducerea SIF2 se fereşte să dezvăluie preţul ultimelor tranzacţii cu titluri FP, motivând că eventualele declaraţii ar putea să influenţeze preţul acţiunilor Fondului.

"Noi suntem mult mai transparenţi faţă de alte persoane fizice sau juridice care cumpără acţiuni FP, prin simplul fapt că raportăm aceste tranzacţii. Piaţa acţiunilor FP este foarte volatilă, fiind influenţată de zvonuri, numărul de titluri FP emise în fiecare lună, mişcările marilor deţinători şi de activitatea intermediarilor care încearcă să adune pachete mai mari", a mai spus, ieri, Claudiu Doroş.

SIF Moldova a mai raportat, la mijlocul anului trecut, achiziţia a 2,02 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea, în valoare de 405.000 de lei. SIF Moldova a plătit atunci 0,2 lei pentru o acţiune FP, investiţie care a crescut, până acum, cu 150%, având în vedere că titlurile Fondului se tranzacţionează în prezent la preţuri cuprinse între 0,42 de lei şi 0,56 de lei/acţiune, în funcţie şi de volumul oferit.

Preţul acţiunilor FP, în scădere

Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a scăzut în ultimele săptămâni, fiind influenţat în mare parte de scăderile de la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit brokerilor.

Şi preţul warranturilor pe baza acţiunilor FP tranzacţionate pe OTC-ul Bursei vieneze a scăzut cu 10,78%, la 65.000 de euro/bucată, pe 6 mai.

"Evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea este în strânsă legatură cu evoluţia pieţei de capital, coeficientul de corelaţie între preţul acţiunilor FP şi indicii BVB fiind unul foare ridicat", consideră Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", adăugând: "Începând cu luna aprilie şi până în prezent, indicii Bursei de Valori Bucureşti au consemnat o corecţie destul de severă, indicele BET pierzând aproape 20%, în timp ce BET-FI s-a corectat cu peste 33%. Aceste scăderi destul de consistente au dus şi la corecţia preţului acţiunilor FP care, de la un preţ maxim de 0,6 lei pe acţiune, atins la sfârşitul lunii aprilie, se tranzacţionează, în acest moment, la preţuri între 0,45 şi 0,5 lei/acţiune".

În luna aprilie, au fost transferate puţin peste 240 de milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea, reprezentând 1,69% din acţiunile emise de Fond, potrivit datelor furnizate de Depozitarul Central.

Pentru comparaţie, în luna martie, la Depozitarul Central, au fost înregistrate tranzacţii cu 753 de milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea, reprezentând 5,29% din totalul acţiunilor emise.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb