Acţiunile "Oltchim" au urcat cu 15%

I.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2011

Acţiunile "Oltchim" au urcat cu 15%

Acţiunile Oltchim (OLT) au urcat ieri cu 15%. După prima oră de tranzacţionare, unii investitori au început să introducă ordine de cumpărare pentru acţiunile Oltchim la preţuri în creştere, iar cu puţin înainte de ora 12.00 au fost transferate două pachete mai mari, reprezentând 0,5% din titlurile companiei. Cotaţia a urcat cu aproape 15% cu câteva minute înainte de tranzacţiile cu cele două pachete şi până la închidere a rămas în punctul maxim de creştere.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, a declarat, citat de Mediafax: "Titlurile Oltchim au crescut puternic în ultima periodă, investitorii fiind impulsionaţi de ştirile privind o posibilă privatizare a combinatului, dar şi de cumpărările masive ale PCC şi Carlson. Cred că şi astăzi (n.r. ieri) a fost o situaţie asemănătoare, în piaţă executându-se unele tranzacţii cu un pachet important de acţiuni, iar acest lucru a antrenat şi restul investitorilor. Totuşi, este posibil ca şi ştirile din piaţă cu privire la punerea parţială în funcţiune a platformei petrochimice a rafinăriei Apechim să fi avut o influenţă asupra preţului".

Fondul de investiţii britanic Carl-son Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, şi compania germană PCC SE au fost principalii cumpărători de acţiuni Oltchim în acest an. Fondul de inves-tiţii are aproximativ 14% din acţiunile Oltchim, iar PCC SE deţine peste 13%.

De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent acţiunile Oltchim au crescut de 3,6 ori, pe fondul intensificării discuţiilor privind privatizarea companiei. Oltchim este inclusă în lista companiilor pe care Guvernul s-a angajat faţă de FMI că le va privatiza în acest an.

Prima instalaţie de pe Platforma Petrochimică Arpechim Piteşti va porni la sfârşitul lunii mai

"Oltchim" SA Râmnicu Vâlcea va porni până la sfârşitul lunii mai prima instalaţie din petrochimia de pe platforma Arpechim Piteşti, potrivit unui comunicat de presă al companiei transmis ieri, cu puţin înainte de închiderea şedinţei bursiere. Începând cu 19 mai 2011, s-au pus în funcţiune rampele de descărcare ale materiilor prime şi sistemul de faclă din cadrul Complexului Petrochimic Piteşti. Aceste rampe, împreună cu depozitele aferente, vor deservi noua instalaţie de separare Propan Propilenă. Această instalaţie va produce anual 56.000 tone de materii prime-propilenă şi propan. În prezent, instalaţia de Propan - Propilenă se află în probe tehnologice, punerea ei în funcţiune urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii mai.

Constantin Roibu, director general Oltchim, a declarat: "Prin punerea în funcţiune a acestei instalaţii vom reuşi să securizăm o parte din alimentarea cu materii prime a combinatului Oltchim, şi anume aprovizionarea cu propilenă pentru propenoxid si oxo-alcooli, precum şi aprovizionarea cu propan care va fi folosit ca materie primă pentru instalaţia de piroliză. Acesta este doar un prim pas către repornirea întregii Divizii de Petrochimie de pe platforma Arpechim, pe care sperăm să o putem realiza în curând".

În ianuarie 2010, Oltchim a reuşit să finalizeze procesul de achiziţionare de la Petrom a diviziei de petrochimie de pe platforma Arpechim Piteşti, parcurgând astfel o primă etapă pentru realizarea integrării Oltchim cu platforma Arpechim, două unităţi care au fost încă de la început proiectate pentru a funcţiona integrat, acestea fiind conectate cu conducte pentru transportul etilenei şi propilenei, precum şi cu acces la căile ferate şi drumuri pentru trans-portul şi schimbul de produse între cele două platforme industriale.

Constantin Roibu a spus: "Integrarea Oltchim cu sursele de materii prime, printre care se numără şi platforma de la Arpechim Piteşti, este esenţială pentru profitabilitatea şi dezvoltarea acestui mare combinat. Oltchim este un gigant industrial care înghite anual sute de mii de tone de materii prime, care trebuie securizate pentru funcţionarea fără întreruperi a instalaţiilor, ducand în acest fel la reducerea costurilor. Orice strategie care nu ţine cont de aceste realităţi este perdantă pe termen lung şi distructivă pentru soarta combinatului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb