• Fondurile nu se mai opresc din cumpărat
• Motivele: rezultatele şi planul de investiţii, potrivit analiştilor
Interesul "Franklin Templeton" pentru acţiunile "OMV Petrom" (simbol SNP) este determinat de rezultatele financiare bune ale companiei, de planul ambiţios de investiţii al acesteia, precum şi de lichiditatea redusă a pieţei locale de capital, consideră analiştii.
Fondurile administrate de către "Franklin Templeton" au cumpărat, în acest an, peste 250 milioane titluri SNP, reprezentând 0,45% din capitalul companiei.
Rezultatele financiare în creştere şi potenţialul destul de mare de menţinere sau, chiar, îmbunătăţirea aces-tei tendinţe reprezintă cel mai puternic argument pentru interesul pe care investitorii îl arată pentru "OMV Petrom", consideră Nicu Grigoraş, broker în cadrul "Intercapital Invest". Compania petrolieră este interesantă pentru orice investitor străin, deoarece este cel mai mare emitent autohton listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi, de asemenea, activează într-un domeniu interesant în această perioadă, cel energetic, ne-a declarat domnia sa. "Structura pe emitenţi destul de precară a bursei autohtone, lichiditatea extrem de scăzută a pieţei, în ansamblu, şi capitalizarea redusă a multor emitenti listaţi fac din titlurile SNP alături de cele ale Fondului Proprietatea (FP) aproape singurele posibilităţi pentru investitorii străini care vor să deţină expunere pe România", a explicat brokerul. Din multe puncte de vedere, cele două companii sunt reprezentative pentru BVB, dar şi pentru economie în ansamblul ei, ceea ce le transformă în ţintele preferate ale nerezidenţilor, a mai arătat Nicu Grigoraş.
Andrei Rădulescu, analist în cadrul "SSIF Broker", este de părere că "Franklin Templeton" cumpără titluri SNP din perspectiva analizei fundamentale, care indică un potenţial de creştere, pe termen mediu şi lung.
"Acest potenţial este determinat, în principal, de politica ambiţioasă de investiţii a companiei, din ultimii an, concretizate prin ameliorarea eficienţei operaţionale a grupului şi construirea centralei electrice de la Brazi, dar şi de planurile de investiţii pentru anii următori, mai exact eforturile pentru descoperirea de zăcăminte în Marea Neagră", ne-a explicat domnia sa. Analistul consideră că "Petrom" va continua să acorde dividende şi în exerciţiile financiare viitoare.
În al doilea rând, dintre companiile importante din ţara noastră, SNP se desprinde ca lider, în ceea ce priveşte eficienţa operaţională, planurile de investiţii pentru anii următori, poziţia pe care o deţine pe piaţa internă, precum şi accesul la resursele energetice ale ţării, potrivit lui Andrei Rădules-cu. "Sunt puţine companii în Româ-nia care au potenţialul de dezvoltare pe termen mediu şi lung la un nivel similar cu cel consemnat de < Petrom >", afirmă domnia sa.
Investiţia "FT" în titluri SNP confirmă faptul că sectorul energetic intern se numără printre puţinele ramuri din economie care prezintă potenţial favorabil de evoluţie pe termen lung, a conchis analistul.
Atractivitatea acţiunilor "Petrom" vine ca urmare a faptului că acestea, comparativ cu cele ale altor companii de profil din regiune, beneficiază de un discount, din pricina unei prime de risc, consideră Simion Tihon, broker în cadrul "Prime Transaction". "Dacă nu ar exista problema lichidităţii de pe piaţa autohtonă, cel mai probabil că < Franklin Templeton > şi-ar face simţită prezenţa mai puternic pe Bursă, şi asta nu doar în ceea ce priveşte titlurile < OMV Petrom >", este de părere domnia sa.