Acţiunile vor cîntări mai greu la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2005

Leul greu ridică probleme la conversia cotaţiilor

Între 27 iunie - 1 iulie, şedinţele de tranzacţionare la BVB vor fi suspendate

Conversia preţurilor acţiunilor în moneda nouă (denominare) creează probleme Bursei de Valori Bucureşti în afişarea cotaţiilor. Din acest motiv, directorul general al BVB, Stere Farmache a propus actorilor pieţei de capital mai multe metode de exprimare a pre-ţului acţiunilor. Perfectarea tranzacţiilor în moneda nouă trebuie să aibă un impact minim asupra investitorilor şi intermediarilor, fapt pentru care BVB a considerat normal să vină cu propuneri la care să adere repre-zentanţii societăţilor de servicii de investiţii financiare.

Prima metodă constă în exprimarea preţurilor în moneda nouă (RON) cu două zecimale. Această metodă are pe lîngă avantajul de calcul, nefiind necesare rotunjiri, şi unele dezavantaje. Unul dintre acestea constă în crearea unor paşi mari de cotare şi formarea pre-ţurilor care nu reflectă corect situaţia dată.

Un alt model reprezintă pre-ţurile exprimate în moneda nouă cu patru zecimale. Acest lucru presupune renunţarea la contul grup pentru simbolurile cotate. Ur-mătoarea me-todă propusă de directorul general al BVB, Stere Farmache este aceea de trans-formare a pre-ţului actual în bani noi cu două zecimale. Astfel, ordinele vor fi exprimate nu în leu, ci în bani, se va păstra structura paşilor de cotare şi se utilizează în continuare contul grup. Problema în aplicarea acestui model o reprezintă calculul dificil de efectuat în bani.

Metoda agreată de majoritatea SSIF-urilor este combinaţia dintre cea de-a doua variantă - preţuri exprimate în moneda nouă cu patru zecimale şi exprimarea preţurilor în RON cu două zecimale. Prin introducerea unei astfel de metode, pe segmentele de piaţă Regular şi Deal preţurile vor avea patru zecimale, în timp ce pe celelalte segmente vor avea două zecimale. În acest mod va fi menţinută aceeaşi structură a paşilor de cotare, iar pe piaţa Deal se va introduce un bloc de tranzacţionare standard. Pentru restul segmentelor pasul de cotare va fi de 0,01 RON pentru simbolurile cu preţuri de referinţă sub 1 RON.

Directorul general al BVB, Stere Farmache, consideră formula de calcul menţionată anterior ca fiind cea mai indicată începînd cu data de 1 iulie, părere împărţită în mare măsură şi de brokeri. Pentru o mai bună desfăşurare a tranzacţiilor în perioada 27 iunie - 1 iulie, la Bursa de Valori Bucureşti nu se vor organiza şedinţe de tranzacţionare. În opinia domnului Stere Framache "în acest mod se vor asigura condiţiile de decontare a tranzacţiilor negociate în ROL în aceeaşi monedă". Domnia sa consideră că pauza destul de lungă este una sigură şi sănătoasă în condiţiile schimbării monedei de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb