Acuzaţii de guvernare îndoielnică la adresa Ursulei von der Leyen

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 septembrie

Conform acuzaţiilor lui Breton, în ultimele etape ale negocierilor pentru formarea noului colegiu de comisari, von der Leyen ar fi cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron să-l retragă pe Breton din noua echipă, oferindu-i Franţei în schimb un portofoliu mai influent.

Conform acuzaţiilor lui Breton, în ultimele etape ale negocierilor pentru formarea noului colegiu de comisari, von der Leyen ar fi cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron să-l retragă pe Breton din noua echipă, oferindu-i Franţei în schimb un portofoliu mai influent.

English Version

Thierry Breton nu va mai ocupa o funcţie de comisar european în structura noii Comisii, după ce Ursula von der Leyen i-a cerut lui Emmanuel Macron înlocuirea reprezentantului Franţei în Executivul comunitar. În aceste condiţii, Breton a anunţat ieri pe reţeaua de socializare X că demisionează din funcţia de comisar european şi a publicat demisia înaintată preşedintei Von der Leyen pe care o acuză de "guvernare îndoielnică".

Conform acuzaţiilor lui Breton, în ultimele etape ale negocierilor pentru formarea noului colegiu de comisari, von der Leyen ar fi cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron să-l retragă pe Breton din noua echipă, oferindu-i Franţei în schimb un portofoliu mai influent. Această manevră nu a fost discutată direct cu Breton, care a catalogat această mişcare drept o nouă dovadă de "guvernare îndoielnică" şi a afirmat că nu mai poate continua să-şi exercite atribuţiile în aceste condiţii

Demisia lui Thierry Breton reprezintă punctul culminant al unor divergenţe profunde dintre cei doi, care au avut loc de-a lungul mandatului de cinci ani al Comisiei. Breton, un tehnocrat respectat şi fost ministru al economiei în Franţa, a fost numit comisar european în 2019, având în atribuţii domenii esenţiale precum piaţa internă, industria, tehnologia şi apărarea. În timpul mandatului său, el a promovat intens ideea unei "suveranităţi europene" în domenii strategice, cum ar fi semiconductoarii, infrastructura digitală şi politica de apărare. Breton a fost un susţinător fervent al unei Europe mai independente din punct de vedere tehnologic şi industrial, promovând dezvoltarea de capacităţi proprii în domenii strategice, cum ar fi producţia de cipuri şi securitatea cibernetică. Pe de altă parte, von der Leyen a fost mai concentrată pe teme largi precum tranziţia ecologică şi digitală, dar cu o abordare mai puţin naţionalistă, favorizând colaborarea europeană în dauna unor iniţiative individuale de suveranitate.

Această divergenţă de viziune a fost vizibilă în numeroase momente-cheie. De exemplu, Breton a avut un rol esenţial în dezvoltarea Actului European al Cipurilor, o iniţiativă pentru reducerea dependenţei Europei de tehnologiile externe în acest sector crucial. Cu toate acestea, abordările sale, care puneau accent pe autonomia europeană, au fost adesea văzute ca fiind în contradicţie cu priorităţile mai globale ale Ursulei von der Leyen.

În urma demisiei sale, Breton a lăsat să se înţeleagă că Franţa nu are pregătită o nouă propunere de comisar european, postând pe X un tablou cu o coală albă, sub care scrie "comisar european".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb