ACUZAŢII GRAVE LA ADRESA CONSILIULUI ASF ŞI A BVB Ursache: "Amânarea titlurilor de interes - împotriva intereselor României"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 martie 2015

Ursache: "Amânarea titlurilor de interes - împotriva intereselor României"

Vicepreşedintele ASF crede că la baza amânării a stat opoziţia reprezentanţilor BVB

ASF a dat drumul listărilor duale pentru toate companiile, după aprobarea conexiunilor între Depozitarii Centrali

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache sugerează că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a băgat coada în amânarea regulamentului pentru titlurile de interes, prin care Fondul Proprietatea doreşte să se listeze la Londra, scoţând la lumină tensiunile din cadrul Consiliului ASF.

Propunerea de regulament pentru listările duale pe baza titlurilor de interes a fost amânată cu o săptămână, urmând să facă obiectul şedinţei de miercurea viitoare a Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit lui Mircea Ursache, care acuză intervenţii din partea BVB asupra acţionarilor FP.

"Cred că, la baza amânării (n.r. discutării propunerii de regulament petru titluri de interes), a stat o informaţie din piaţă, potrivit căreia reprezentanţi ai Bursei de Valori au contactat, în ultima perioadă, mai mulţi acţionari ai Fondului Proprietatea pentru a-şi exprima opoziţia faţă de listarea secundară a Fondului la Bursa de la Londra", ne-a declarat Mircea Ursache, adăugând: "Cred că această opoziţie, ai unor reprezentanţi ai BVB, şi această amânare succesivă a discuţiei regulamentului privind listarea duală pe baza titlurilor de interes a fondurilor reprezintă o moţiune împotriva intereselor, nu numai ale unor fonduri de investiţii, cât şi ale României, referindu-mă direct la investitori instituţionali internaţionali, care ar fi putut să asigure, din punctul meu de vedere, chiar o creştere a lichidităţii şi veniturilor Bursei.

Nu vreau să mă refer la faptul că toate analizele mele îmi arată că listarea pe baza titlurilor de interes, în afară de avantajul atragerii de investitori instituţionali şi a promovării pieţei româneşti, ar mai fi fost justificată şi de costurile avantajoase pentru o astfel de listare comparativ cu oricare alt tip".

Declaraţia lui Mircea Ursache este uimitoare, în condiţiile în care acuzaţii asemănătoare au fost făcute, cu subiect şi predicat, la începutul lunii ianuarie, de către managerul FP, Greg Konieczny.

Atunci, Konieczny a solicitat, printr-o scrisoare oficială, Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să-şi prezinte public punctul de vedere privind listarea secundară a Fondului la Londra, susţinând că are informaţii că Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, şi preşedintele Lucian Anghel manifestă o opoziţie puternică faţă de acest demers.

Dacă Mircea Ursache vorbeşte despre contactarea acţionarilor FP de către BVB, Greg Konieczny indică şi un "lobby" faţă de ASF.

Domnia sa preciza, în scrisoarea către CA-ul BVB: "Am fost informaţi de părţi interesate din rândul acţionarilor Fondului Proprietatea şi ai autorităţilor publice care reglementează Fondul (n.r. cel mai probabil, Autoritatea de Supraveghere Financiară) că anumiţi reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti (respectiv domnul Sobolewski şi domnul Anghel) i-au contactat pentru a-şi exprima opoziţia puternică faţă de listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra (LSE)".

Amânarea cu încă o săptămână a votului pentru regulamentul titlurilor de interes ar putea însemna ca acesta să nu mai poată fi folosit de către FP.

"Fondul poate realiza listarea secundară pe Bursa de Valori de la Londra prin intermediul DI-urilor (titlurilor de interes) numai dacă Regulamentul privind DI-urile intră în vigoare înainte de 25 martie 2015 (n.r. adică ieri)", ne-a declarat, săptămâna trecută, domnul Konieczny.

În schimb, ASF a aprobat, ieri un regulament prin care sunt modificate două regulamente vechi ale fostei CNVM.

Mircea Ursache ne-a spus: "Este vorba despre Regulamentul 13/2005 şi Regulamentul 5/2010, acest nou regulament modificând reglementările în materia conexiunilor între depozitarii centrali. Asta înseamnă că, prin aceste modificări, ASF acordă posibilitatea listărilor duale pentru emitenţii tranzacţionaţi pe o piaţă reglementată din România, prin reglementarea legăturilor directe şi indirecte între depozitari".

Domnia sa ne-a precizat că, astfel, piaţa noastră s-a aliniat la Directiva europeană 909/2014 care reglementează tipurile de legături electronice.

"Totodată, cred că era necesar să oferim pieţei şi regulamente cu toate tipurile de listare duală - şi GDR-uri şi titluri de interes, astfel încât piaţa să decidă singură ce variantă alege", a conchis domnul Ursache.

Fondul Proprietatea vizează listarea pe piaţa Specialist Fund Market alBursei din Londra la finalul lunii aprilie - începutul lunii mai, prin titluri de interes sau prin certificare globale de depozit (GDR-uri).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asa ziceau si cand ii dadeau gaz moka lui Nicolae, Interesele Romaniei.

    in numele acestui ideal, legea nu mai conteaza. ce noroc avem cu tov Ursache ca poate decela asa usor care sunt si care nu interesele Romaniei. 

    1. Ioane , Ioane, toata lumea doarme!

      Mie imi place cum le zile dansul.Ca un om mare. Mie mi-ar fi rusine sa vb in locul dansului. RUSINE!!Sa se uite la ce filme falimentare (dar la care statul e actionar majoritar) a lucrat sau lucreaza. Hai sa ne lase cu lectiile de deontologie si cu pareri.Res non verba!(As avea cam 2 lucruri negative de sesizat la ASF pe langa numeroase altele...)

      pai nea asta unde lucreaza? pa camp? bine ca iesi sa ne spui ca nu s-a facut ce era corect la institutia unde esti vicepresh. cata marlanie si tupeu. poate ca DNA va face ceva lumina si aici sa auzim de condamnari si pentru manipularea pietei de capital. pai nu zicea tot el acum 2 sapt ca pe ordinea de zi este si votul pentru titluri de interes intr-o miercuri? m-am uitat o zi intreaga pe site-ul ASF, nimic nimic nimic nici ca s-a amanat nici de ce nici nimic. si ce ba daca face anghel presiuni? de aia nu puteti vota voi? ca face ala presiuni? dar cu ce va ameninta ma? reclama-l la DNA! si hai sictir ca discursul asta il ai de cand te stiu si cu pragul la SIF-uri si cu orice trebuie facut corect si nu e facut. MARSH de aici!

      Cei de BURSA nu vor listarea la Londra, iar cei de la ASF le fac jocurile, ca dor nu lor le-a demolat casele si le-a luat terenurile, Am primit actiuni la 1 leu si in 4 ani nu au ajuns la aceasta valoare din cauza intereselor lor. Au manipulat si furat cat au putut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb