Producătorul de materiale de construcţii Adeplast va începe în martie construcţia unei fabrici de adezivi şi mortare uscate la Roman, investiţie de 10 milioane euro, şi negociază achiziţia unui teren la Oradea, pentru o fabrică de polistiren, proiect care ar necesita fonduri de 5 milioane euro.
"Construcţia fabricii de adezivi şi mortare uscate din Moldova va începe în luna martie şi va fi încheiată în august. Investiţia va fi susţinută din fonduri proprii şi credite bancare", a declarat proprietarul Adeplast, Marcel Bărbuţ, citat de Mediafax. El a adăugat că negociază achiziţia unui teren la Oradea pentru o altă fabrică, pentru producţia de polistiren. Investiţia estimată la 5 milioane euro pentru acest proiect ar putea fi iniţiată tot în 2012. Compania a avut în plan şi achiziţia unei firme de profil din Ungaria, dar a renunţat şi va viza în schimb extinderea exporturilor, potrivit sursei citate.
Producătorul de materiale de construcţii a finalizat în vara acestui an construcţia unei fabrici de polistiren la Ploieşti, proiect de peste patru milioane de euro.
Şeful Adeplast estimează un avans al afacerilor companiei de 13-14% în acest an, de la 127,5 milioane lei în 2010, şi o creştere a rulajului de 20-30% în 2012, în principal datorită extinderii producţiei.
Întrebat despre evoluţia profitului din acest an, el a afirmat că aces-ta se va plasa la jumătate faţă de câştigul de 13 milioane lei din 2010, în principal din cauza amortizărilor cu investiţiile şi a reducerilor de preţ.
"Profitul este la jumătate faţă de 2010 pentru că au crescut amortizările cu investiţiile, în condiţiile în care în acest an am derulat proiecte de 6 milioane euro. În plus, în piaţă a fost bătaie mare pe preţuri. Fiecare a încercat prin promoţii să acapareze piaţa, dar mulţi vor fi pe minus rău de tot", a spus Bărbuţ.
El a adăugat însă că Adeplast va majora preţurile de vânzare cu 5% de la 1 ianuarie, pe fondul creşterii costurilor cu materia primă.
Portofoliul Adeplast include adezivi, mortare şi vopsea, iar compania deţine facilităţi de producţie la Ploieşti şi Oradea.