Administraţia Obama nu a plătit mita promisă pentru susţinerea TPP

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 2016

Barack Obama

Barack Obama

Moştenirea administraţiei Obama poate fi caracterizată drept dezastruoasă doar ţinând cont de abisul dintre promisiuni şi realitate în ceea ce priveşte Obamacare sau de situaţia din Orientul Mijlociu.

Dar să nu onorezi şpaga promisă unei mari firme americane, astfel încât să o convingi să nu mai facă declaraţii belicoase la adresa aşa-numitului tratat de liber schimb TPP? Unde ajunge această lume când nici măcar sfânta şpagă nu mai primeşte respectul pe care îl merită?

Povestea a început pe fondul opoziţiei unui mare producător american de încălţăminte, New Balance, faţă de Trans-Pacific Partnership, acordul comercial negociat în secret de 12 naţiuni şi semnat, nu demult, de şefii statelor respective. Efectele TPP se vor face simţite doar după ratificarea acordului la nivelul parlamentelor naţionale, iar votul pozitiv al Congresului american este departe de a fi sigur.

Odată cu intrarea în ultima etapă a negocierilor, la începutul anului trecut, administraţia de la Washington a încercat să reducă la tăcere, prin diverse metode, vocile critice din sectorul industrial.

În cazul New Balance, tăcerea a fost cumpărată cu promisiunea unor comenzi pentru încălţăminte sportivă din partea Departamentului Apărării, după cum scrie cotidianul Boston Globe.

"Am înghiţit pilula otrăvită care este TPP astfel încât să avem o şansă la câştigarea acestor contracte", a declarat Matt LeBretton, unul dintre vicepreşedinţii companiei, şi "ni s-au dat asigurări că vom găsi înţelegere la Departamentul Apărării dacă vom susţine acordul său, vom fi neutri cu privire la TPP".

Dar onorarea promisiunii s-a lăsat prea mult aşteptată, iar New Balance a trecut la atac. "Şansele ca Departamentul Apărării să cumpere încălţăminte sport fabricată în America sunt foarte reduse sau nule atât timp cât Obama este preşedinte", a mai declarat LeBretton pentru Boston Globe.

Înţelegerea dintre companie şi administraţia Obama presupunea modificarea unei reglementări din 1940, Amendamentul Berry, care prevede că uniformele militare achiziţionate de Apărare trebuie fabricate în SUA, astfel încât să fie incluse şi alte echipamente.

Acum New Balance se pronunţă, din nou, categoric împotriva TPP, deoarece "acordul va avea efecte negative asupra industriei încălţămintei din SUA şi a numărului locurilor de muncă din sector", conform unei ştiri de pe site-ul Footwear News.

"De la începutul negocierilor pentru TPP am fost sceptici şi îngrijoraţi", a mai declarat Matt LeBretton, în condiţiile în care "sunt vizate tocmai tarifele care ne-au permis să menţinem forţa de muncă internă".

Boston Globe aminteşte că industria încălţămintei şi cea a modei au susţinut cu entuziasm TPP, argumentând că "acordul deschide noi pieţe pentru bunurile fabricate în SUA şi va conduce la scăderea preţurilor pentru consumatori".

New Balance are circa 1.400 de angajaţi în cele cinci fabrici din statele Massachusetts şi Maine, iar un contract cu Departamentul Apărării ar fi condus la crearea a noi locuri de muncă.

Purtători de cuvânt ai administraţiei de la Washington au justificat întârzierea comenzilor prin faptul că oferta companiei nu îndeplineşte condiţiile de cost şi de rezistenţă.

Noua opoziţie deschisă a companiei New Balance faţă de TPP a fost criticată şi de asociaţia de profil Footwear Distributors and Retailers of America, în opinia căreia "eliminarea tarifelor în relaţiile comerciale cu Asia va aduce beneficii consumatorilor şi ar putea permite companiilor americane să investească mai mult pe plan intern", după cum mai scrie Boston Globe.

Conducerea executivă a companiei a recunoscut că "opoziţia faţă de acordul comercial poate să conducă la alienarea unui mare client potenţial", însă vicepreşedintele Matt LeBretton a precizat că "acest risc merită asumat".

Este posibil ca acest risc să nu fie, totuşi, foarte ridicat, în condiţiile în care mandatul preşedintelui Obama se apropie de sfârşit, iar cei patru candidaţi principali pentru Casa Albă, câte doi din fiecare tabără, şi-au exprimat opoziţia faţă de TPP.

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii cu cele mai mari şanse, Donald Trump nu s-a exprimat doar împotriva TPP, ci a venit şi cu propuneri pentru introducerea unor noi bariere comerciale. Pe de altă parte, Hillary Clinton, consecventă poziţiei unui adevărat "democrat", s-a exprimat în favoarea TPP când era Secretar de Stat, dar şi-a schimbat radical poziţia de când a devenit cel mai bine plasat candidat al Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă.

Într-o scurtă notă de pe site-ul său, analistul financiar Karl Denninger se declară şocat de afirmaţiile oficialilor de la New Balance. "Este posibil aşa ceva, o mită oferită de guvern?", întreabă acesta, pentru a continua cu o întrebare, probabil retorică, referitoare la legalitatea unei astfel de "oferte".

De ce nu ar fi, doar traficul de influenţă, cunoscut eufemistic sub numele de lobby, funcţionează de atâta timp de la companii către politicieni?

Poate că "experienţa" New Balance va deschide calea "progresului" şi pentru celălalt sens, de la politicieni către companii, dar numai după ce se vor lua măsuri pentru respectarea principiului onestităţii din politică, enunţat de Simon Cameron, conducătorul Ministerului de Război în administraţia lui Abraham Lincoln: "un politician onest este acela care, odată cumpărat, rămâne cumpărat".

Preţul nu ar trebui să constituie o problemă, pentru că nota de plată nu este niciodată plătită de beneficiarii din politică sau din mediul corporatist, ci de firmele mici sau mijlocii şi de contribuabili.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ralph Lauren a produs în China uniformele delegației olimpice a SUA din 2012. Politicienii dobitoci au sărit în sus de ipocrizie și demagogie. Și atât.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb