Administraţia Trump a impus sancţiuni altor 9 companii chineze

A.P.
Internaţional / 15 ianuarie 2021

Administraţia Trump a impus sancţiuni altor 9 companii chineze

Administraţia Trump a anunţat, joi, sancţiuni împotriva unor oficiali ai unor companii chineze de stat şi a inclus pe o listă neagră nouă companii. Între companii se numără gigantul din industria petrolului CNOOC, producătorul de avioane Comac şi producătorul de smartphone-uri Xiaomi, transmite Reuters, citat de News.

Statele Unite acuză că folosesc constrângerea împotriva statelor cu revendicări în Marea Chinei de Sud.

Măsurile administraţiei Trump vor amplifica tensiunile cu China, înaintea inaugurării preşedintelui ales Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Companiile vor fi supuse unei noi interdicţii americane pentru investiţii, care obligă investitorii americani să vândă activele la firmele trecute pe lista neagră, până pe 11 noiembrie 2021.

Statele Unite se opun de mult timp pretenţiilor teritoriale extinse ale Chinei asupra Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în resurse, care este, de asemenea, o rută comercială strategică.

Washingtonul acuză Beijingul că încearcă să intimideze alte state de coastă din Asia de Sud-Est, precum Vietnam şi Filipine, care au pretenţii în regiune.

China afirmă că Washingtonul a încercat să provoace controverse cu privire la revendicările de suveranitate maritimă şi să destabilizeze regiunea prin trimiterea de nave de război şi avioane în Marea Chinei de Sud.

"Statele Unite sunt alături de statele reclamante din Asia de Sud-Est care încearcă să-şi apere drepturile şi interesele suverane, în concordanţă cu dreptul internaţional", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, la anunţarea sancţiunilor.

"Vom continua să acţionăm până când vom vedea că Beijingul îşi încetează comportamentul coercitiv în Marea Chinei de Sud", a mai spus acesta.

Pompeo afirmă într-un comunicat că Statele Unite impun restricţii de vize persoanelor chineze, inclusiv unor directori de întreprinderi de stat şi unor oficiali ai Partidului Comunist Chinez şi ai marinei.

Sancţiunile sunt îndreptate împotriva celor "responsabili sau complici în recuperarea, construcţia sau militarizarea pe scară largă a avanposturilor disputate în Marea Chinei de Sud sau utilizarea (de către China) a constrângerii împotriva reclamanţilor din Asia de Sud-Est pentru a le inhiba accesul la resursele offshore în Marea Chinei de Sud".

Restricţiile se pot aplica şi membrilor de familie apropiaţi, a spus el.

Departamentul Comerţului a acuzat grupul CNOOC de explorarea şi extracţia petrolului şi gazelor offshore în Marea Chinei de Sud, "cu scopul de a creşte riscul politic pentru partenerii străini interesaţi, inclusiv Vietnamul".

Departamentul a adăugat CNOOC la o "Listă de entităţi" care impune firmelor să dolicite să li se acorde o licenţă specială înainte de a putea primi exporturi de articole de înaltă tehnologie de la furnizori din SUA.

Departamentul a mai anunţat că adaugă firma de aviaţie chineză Skyrizon pe o listă de utilizatori finali militari (MEU), cu privire la capacitatea sa de a dezvolta produse militare, inclusiv motoare de aeronave, restricţionând accesul la exporturile SUA.

China ar fi folosit CNOOC şi alte întreprinderi de stat pentru a încerca să îşi impună revendicările teritoriale ilegale în Marea Chinei de Sud, declară Pompeo.

De asemena,CNOOC ar fi instalat, în 2004, o platformă de cercetare gigantică în largul insulelor Paracel, în încercarea de a intimida Vietnamul.

Ambasada Chinei, CNOOC şi un reprezentant legal al Skyrizon nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Noua Segregatie, Razboaiele

    (mesaj trimis de Andrei în data de 15.01.2021, 00:33) 

    Teritoriul Nevaccinatilor 

    - Dati-l afara, e un Vaccinat, aici e un bar de Nevaccinati!  

    - Are otrava in el, spunea altul... O multime de pistoale aparusera de peste tot!  

    - Escortati-l pana la granita! Folositi un avion pentru Vaccinati cu pilot automat! Avioanele pentru Nevaccinati si zonele de vizitat sunt ale noastre!  

    Teritoriul Vaccinatilor  

    - Scoateti-l din metrou, e un Nevaccinat! Ce cauta aici, nu are semnul! Are virusul!  

    Politistii cu masti si inarmati cu mitraliere il puneau intr-un taxi automat zburator care sa-l transporte spre insula imensa din mijlocul oceanului... Armele antiaeriene ale Nevaccinatilor erau coborate automat cand se afla ca taximetrul aerian transporta un Nevaccinat! 

    Vaccinatii patrulau și ei pe străzi cu arme pentru a-i depista pe Nevaccinați și a-i trimite la ei! Fiecare Teritoriu avea un adevarat arsenal de arme mai mult decât nucleare!

    eu nu m-as tot grabi sa fac ce a facut Trump

    asuprirea companiilor chineze are un singur efect = le trimite acasa 

    si asta genereaza probleme pentru USA pe timp mediu si lung - acele companii plecand acasa trag dupa ele si capitalizare (ca x% din total capitalizare pe bursa US) si expunere si capital efectiv. 

    SI USA NU VREA SA PIARDA CAPITAL IN FAVOAREA CHINEI !

    E posibil ca Trump sa fi declansat ceva teribil de periculos la nivel de decada prin ce a facut = migratia capitalului catre China.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb