Administratorii fondurilor de pensii intră pe o piaţă bursieră în scădere

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2008

Administratorii fondurilor de pensii intră pe o piaţă bursieră în scădere

Marii investitori instituţionali, reprezentaţi de administratorii fondurilor de pensii, găsesc la intrarea pe piaţă prea puţine posibilităţi de investiţii. În plus, în această perioadă asistăm şi la scăderi ale indicilor bursieri, surprinzătoare pentru un început de an. La 17 ianuarie se încheie perioada de aderare, la fondurile de pensii administrate privat, a persoanelor până în 35 de ani.

"Allianz Ţiriac Pensii Private" va investi pe piaţa de capital din ţara noastră. Dorin Boboc, director de investiţii al companiei, consideră actualele scăderi o oportunitate de a cumpăra la un preţ mai bun. Domnia sa apreciază că fondurile de pensii trebuie să se orienteze spre obţinerea unui randament bun pe un orizont de timp mai îndelungat, de 30-35 de ani, şi nu trebuie să ia în considerare fluctuaţiile temporare de pe piaţă.

Nici administratorul fondului de pensii "Aviva" nu este îngrijorat de evoluţia actuală a pieţei noastre de capital. Bogdan Georgescu, specialistul în investiţii al societăţii, ne-a spus că 70% din totalul investiţiilor în acţiuni va fi reprezentat de acţiuni ale companiilor româneşti.

În contextul economic general, scăderea înregistrată de Bursa de Valori Bucureşti conduce la decapitalizare, la dificultăţi în ceea ce priveşte atractivitatea şi soliditatea economiei româneşti, atrage atenţia Liviu Enache, director financiar al "Generali Fond de Pensii". Domnia sa aminteşte că un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, numit "Situaţia şi previziunile economiei mondiale în 2008", avertizează că, în acest an, creşterea economică în ţara noastră va încetini fiind influenţată de pieţele financiare internaţionale.

În ceea ce priveşte majorarea limitei de 5% pentru investiţiile fondurilor de pensii în titluri ale fondurilor deschise de investiţii (mutuale), Dorin Boboc, director de investiţii al "Allianz Ţiriac Pensii Private" ne-a declarat: "O investiţie în fonduri mutuale poate reprezenta un avantaj pentru fondurile de pensii". Domnia sa doreşte o mai mare flexibilitate pentru portofoliul investiţional al fondurilor de pensii şi susţine majorarea peste 5% a ponderii fondurilor mutuale.

Orice deschidere spre diversificarea investiţiilor, alternativelor de plasament şi flexibilitatea ponderilor investiţionale este benefică, apreciază Liviu Enache, de la "Generali Fond de Pensii".

Şi "Aviva" este interesată de majorarea limitei pentru investiţiile în fonduri mutuale şi ia în considerare posibilitatea plasamentelor în acest instrument.

În acest moment fondurile de pensii nu pot realiza investiţii pe piaţa imobiliară, fapt care a generat numeroase discuţii.

Reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private au susţinut că vor analiza posibilitatea de a permite plasamentele de acest tip. Totuşi, investiţiile pe piaţa imobiliară nu sunt în acest moment o soluţie pentru fondurile de pensii, consideră domnul Dorin Boboc. "Deşi preţul imobiliarelor a înregistat creşteri, va veni o perioadă când vom asista la reversul medaliei", ne-a mai spus Dorin Boboc. În momentul în care vor exista instrumente care să lege piaţa imobiliară cu cea de capital, fondurile de pensii vor putea investi în acest domeniu.

Liviu Enache, director financiar al "Generali Fond de Pensii", susţine că piaţa imobiliară poate constitui o alternativă, însă există multe argumente pro şi contra care ar putea face subiectul unei discuţii mai largi.

"Aviva" consideră că investiţiile imobiliare sunt foarte bune pentru că oferă performanţă şi stabilitate pe termen lung. Bogdan Georgescu, specialistul în investiţii de la "Aviva" ne-a spus: "Dorim ca această alternativă investiţională să fie admisă în portofoliul unui fond de pensii".

Opţiunile administratorilor fondurilor de pensii sunt diferite în ceea ce priveşte plasamentele în lei sau euro pe piaţa interbancară. "Generali Fond de Pensii" şi "Aviva" le preferă pe cele în lei. Totuşi, "Generali Fond de Pensii" ia în calcul şi posibilitatea unei investiţii în valute speculative a căror volatilitate generează oportunităţi de piaţă cu un randament mai ridicat, ne-a mai spus Liviu Enache.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. TOATE CELE BUNE

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb