În general, băncile cumpărate de alte entităţi bancare sunt cele cu "performanţă nespecifică şi care nu mai au nici condiţia, nici capitalul, nici tehnologia şi nici cunoaşterea pentru profitabilitatea oferită acum în sistem - băncile care nu sunt pregătite pentru noua realitate şi care se târăsc de o vreme îndelungată", este de părere Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale. În opinia domniei sale, aceste instituţii financiare oferă nu doar cotă de piaţă, dar şi preţuri bune pentru achizitori.
Adrian Mitroi ne-a mai spus: "Noile provocări în sistemul financiar-bancar aduse de legislaţia europeană în principal necesită capitaluri suplimentare, de la protecţia datelor până la capital pentru risc şi aşa mai departe. Observ că băncile cumpărate în ultima perioadă nu aveau nici apetenţa, nici interesul, nici capacitatea de a face faţă noilor cerinţe de capital şi de reglementare. Chiar dacă erau viabile, cu indicatori de solvabilitate foarte mare, ele denotau nu doar instabilitate, ci şi inabilitate. Astfel, acest proces de concentrare a sistemului bancar are, în primul rând, o conotaţie de firesc".
Prima mare greşeală a acestor bănci este că, toate, au dorit să fie universale, atrage atenţia Adrian Mitroi, menţionând: "Nu este loc de 40 de bănci universale la o economie de talia României. Dacă nu ai o cotă de piaţă de 5-7%, atunci cheltuielile nu sunt uzual acoperite de profitabilitate. Nu atingi pragul de rentabilitate dacă nu ai o piaţă specifică pe care să o accesezi. Există un minim de cotă de piaţă pentru băncile universale, la capacitatea României. În plus, numărul corporaţiilor bancabile pe care se bat băncile a rămas acelaşi. Competiţia aceasta a dus la presiune pe marjă. Profitabilitatea depinde foarte mult de politica monetară, dar cred că nu este suficientă profitabilitatea sistemului pentru a fi împărţită la toate băncile existente".
Trendul european este unul de restrângere, în sistem, întrucât capitalul bancar a fost foarte afectat în ultimii ani, ne-a mai spus specialistul. Domnia sa reliefează că peste această criză s-a trecut cu vânzare de neperformante, care a însemnat pierderi financiare atât pentru buget, pentru că nu au fost plătite taxe, cât şi pentru acţionarii băncii mamă.
Adrian Mitroi ne-a explicat: "Sistemul bancar a trecut de adolescenţă, iar acum suntem la tinereţea lui, când nu mai este de joacă. Fără profitabilitate, fără segment de piaţă foarte clar, fără structură de internet banking profitabilă nu mai merge. Pe lângă trendul de fuziuni şi achiziţii, va veni un trend de cloud. Viitorul nu mai este în sedii bancare, ci în cloud. Apocalipsa retail-ului înseamnă mutarea înspre cloud a serviciilor, iar serviciile bancare va face această mişcare foarte uşor. Cred că acesta este trendul şi nu ne mai putem aştepta decât la robo-banking, întrucât totul este automatizat şi standardizat".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2017, 20:12)
astept parastasul CEB