Adrian Năstase a refuzat să vadă dosarul "Mătuşa Tamara", pe 16 octombrie, când a mers la DNA peunde era citat de procurorii anticorupţie pentru prezentarea materialului de urmărire penală, susţinând că este "victima unui dosar politic"", se arată în rechizitoriu.
Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, trimişi în judecată miercuri de DNA, au fost citaţi în perioada 7-14 octombrie la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru prezentarea materialului de urmărire penală.
Primul care a venit la parchet a fost Melinescu, care a refuzat să studieze unele volume ale dosarului de urmărire penală, pe motiv că actele de urmărire penală conţinute de aceste volume au fost anulate de instanţa de judecată, la fel procedând şi avocatul ales de Adrian Năstase.
Pe 12 octombrie, s-au prezentat la sediul DNA Ristea Priboi.
Ulterior, s-a prezentat la sediul DNA unul dintre avocaţii lui Năstase, care a depus o cerere în numele acestuia, datată 13.10.2009, prin care se preciza că: "vă rog să aveţi în vedere această situaţie excepţională ( căderea Guvernului României ) care mă pune în imposibilitate de a fi prezent în data de 13.10.2009 pentru prezentarea materialului de urmărire penală şi să dispuneţi reprogramarea acestei activităţi pentru săptămâna viitoare, de preferat în zilele de miercuri sau joi".
Această cerere a fost respinsă, ca fiind neîntemeiată, arată procurorii, care i-au comunicat acestuia că este citat pentru data de 15 octombrie 2009 în vederea prezentării materialului de urmărire penală.
Adrian Năstase a ajuns la sediul DNA pe 16 octombrie, împreună cu avocatul. "Cu această ocazie s-a întocmit procesul verbal în prezenţa apărătorului ales, (...) înv.Năstase Adrian nu a avut cereri de formulat şi nici declaraţii suplimentare de făcut, nu a dorit să vadă dosarul de urmărire penală, afirmând că acesta a fost studiat de apărătorul său şi totodată, a exprimat opiniile personale considerând că este "victima unui dosar politic"", se arată în rechizitoriu.
Potrivit aceluiaşi rechizitoriu, omul de afaceri Alexandru Bittner, apropiat al familiei Năstase, a susţinut că a cumpărat tablouri şi alte obiecte de artă de la Tamara Cernasov, plătind 400.000 de USD, bani ajunşi în contul Danei Năstase.
Potrivit procurorilor, în decembrie 2000, analistul financiar Elena Roşcaniuc, între timp decedată, a întocmit o notă pentru Oficiul Naţional pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor, privind provenienţa sumei de 400.000 USD deţinută de Bittner, asociat într-un număr de 26 de societăţi comerciale singur ori împreună cu Emil Nell Cobar. "Fără a intra în detalii nerelevante pentru cauză, concluziile finale ale notei întocmite de Roşcaniuc Elena, au fost în sensul că s-a apreciat că Bittner Alexandru şi Nell Cobar Emil s-au asociat în desfăşurarea de activităţi ilicite, care ar fi putut întruni elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani, pentru aceste considerente propunându-se informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în rechizitoriu.
Lucrarea nu a mai fost prezentată în plenul Oficiului, pentru că membrul plenului desemnat să o facă şi preşedintele Oficiului, Adrian Cucu, au fost revocaţi, fiind numit noul preşedinte în persoana lui Ioan Melinescu, trimis acum în judecată. După numirea lui Melinescu de către Adrian Năstase la conducerea Oficiului, dosarul privind banii din contul Danei Năstase a fost clasat, în ciuda unor opinii ale membrilor Plenului că ar fi trebuit să se continue analiza tranzacţiilor anterioare depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danei Năstase, respectiv pentru societăţile aparţinând lui Bittner.
Ulterior, pentru a se încerca lămurirea aspectelor privitoare la depunerea sumei de 400.000 USD în contul numitei Năstase Daniela, pe parcursul urmăririi penale anterior restituirii, s-a procedat la audierea în calitate de martori a lui Sorin Teşu, fost consilier al lui Năstase, Dan Pascariu şi Alexandru Bittner, se arată în rechizitoriu.
Bittner le-a declarat anchetatorilor că preţul de 400.000 USD a fost plătit cash, suma fiind lăsată la domiciliul vânzătoarei, în prezenţa acesteia şi a Danielei Năstase, cu prilejul ridicării bunurilor. Deşi omul de afaceri a fost de acord cu constatarea existenţei faptice a majorităţii obiectelor achiziţionate la domiciliul său, nu există dovezi certe ale faptului că
aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei, susţin procurorii.
"Se presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 piese bijuterii aur totalizând cca 600 grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură", subliniază procurorii.
Potrivit DNA, Bittner şi-a menţinut, după redeschiderea dosarului, declaraţia detaliată anterior şi cu ocazia audierii în prezentul caz, el spunând că nu a întrebat de unde provin bunurile. "Este puţin credibil că o persoană care achiziţionează obiecte unicat, de artă, nu se interesează în legătură cu provenienţa acestora atâta timp cât pe piaţa de profil a obiectelor de artă, există numeroase tranzacţii viciate tocmai prin faptul că obiectele respective sunt, fie falsificate, fie provin din surse ilicite, astfel că o minimă verificare asupra autenticităţii reprezintă atitudinea normală a unui comerciant corect", susţin procurorii.
Denunţătorul din acest dosar este Genică Boerică, arată procurorii.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fixat pentru 27 noiembrie primul termen de judecată în dosarul în care Adrian Năstase a fost trimis din nou în judecată în dosarul "Mătuşa Tamara", pentru dare de mită, alături de fostul său consilier, Ristea Priboi şi fostul preşedinte al ONPCSB, Ioan Melinescu.
Potrivit DNA, Ioan Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, este acuzat de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii. Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru Năstase Adrian, fost deputat în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu Ioan, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denunţătoare, pe Priboi şi Năstase, cărora le-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 USD, într-un cont bancar având-o ca titular pe Daniela Năstase.
Cu această ocazie, Melinescu i-a promis lui Năstase Adrian, spun procurorii, că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, susţine DNA.
Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a şi semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Melinescu, fiind revocat fostul preşedinte Adrian Cucu, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase), potrivit procurorilor.
Ca urmare a numirii în această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Daniela Năstase), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Ristea Priboi, consilier al primului ministru, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă.
1. Aarian Nastase
(mesaj trimis de gheorghe în data de 22.10.2009, 20:47)
Un 7.62 in cefa nu vrea domnu Nastase? Este foarte ieftin, amatori, slava Domnului.... destui, si nu va fi victima politica ci INFRACTOR DE DREPT COMUN.