ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Bittnet a demonstrat cum companiile antreprenoriale se pot finanţa prin piaţa de capital"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iunie 2020

"Bittnet a demonstrat cum companiile antreprenoriale se pot finanţa prin piaţa de capital"

Radu Hanga, BVB: "Sunteţi o companie model pentru noi, care pe parcursul celor cinci ani de la listare aţi utilizat cam toate mecanismele pe care le punem la dispoziţia unui emitent pentru a se dezvolta" Mihai Logofătu, Bittnet: "Am venit în 2015 la bursă cu promisiunea de a oferi creştere acţionarilor noştri şi sper că aceştia sunt mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat"

Bittnet Systems (BNET) a demonstrat modul în care companiile antreprenoriale se pot finanţa prin mecanismele pieţei de capital, pentru a-şi susţine proiectele de creştere, a spus ieri, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare a acţiunilor integratorului IT&C şi furnizorului de servicii de training IT în Piaţa Principală a BVB.

Adrian Tănase a declarat: "Avem multe evenimente în premieră în această zi. În primul rând, Bittnet este prima acţiune care vine din Piaţa AeRo în Piaţa Reglementată, şi sperăm că astfel s-a spart gheaţa şi vom avea mult mai multe companii care să îşi înceapă experienţa în piaţa de capital prin AeRO şi apoi să ajungă în Piaţa Reglementată".

Directorul BVB a punctat că, în cei cinci ani de la listare, Bittnet Systems a accesat, prin piaţa de capital, mai mult de zece milioane de euro, sumă importantă pentru orice antreprenor, ce a permis companiei o dezvoltare accelerată, reflectată de situaţiile financiare.

"Pe noi (n.r. Bursa de Valori Bucureşti), Bittnet ne ajută să validăm acest model de finanţare, şi sperăm ca din ce în ce mai mulţi antreprenori să utilizeze mai curajos mecanismele pieţei de capital, care chiar sunt utile, mai ales pentru finanţarea unor proiecte de creştere accelerată", a spus Adrian Tănase, adăugând: "Un alt element de noutate este că Bittnet vine din sectorul IT, care nu este reprezentat în Piaţa Reglementată, ceea ce ne bucură foarte mult".

Radu Hanga, preşedintele BVB, a punctat: "Sunteţi o companie model pentru noi, care pe parcursul celor cinci ani de la listare aţi utilizat cam toate mecanismele pe care bursa le pune la dispoziţia unui emitent pentru a se dezvolta. V-aţi finanţat emiţând acţiuni, v-aţi finanţat emiţând obligaţiuni, aţi utilizat mecanismele de capitalizare a profitului pentru a vă finanţa creşterea, aţi utilizat mecanisme de Stock Option Plan (...). Aţi făcut asta cu succes, în primul rând este succesul vostru, dar într-o anumită măsură este şi succesul nostru. Este exact poziţionarea pe care ne-o dorim pentru Bursa de Valori Bucureşti".

Preşedintele BVB a adăugat că povestea Bittnet Systems confirmă că Bursa face tot ceea ce trebuie din punctul de vedere al susţinerii companiilor din ţara noastră, a susţinerii economiei locale.

"Adică sutem o piaţă funcţională, şi oferim antreprenorilor locali toate instrumentele pentru a le ajuta dezvoltarea şi creşterea", a spus Radu Hanga.

Bittnet Systems a fost prima societate de IT care s-a listat pe piaţa AeRO, în data de 15 aprilie 2015, iar la finalul primei şedinţe de tranzacţionare, compania avea o capitalizare de 7,9 milioane lei (1,8 milioane euro), pentru ca la finalul şedinţei bursiere de joi, 28 mai 2020, capitalizarea bursieră să fie de 181,3 milioane lei (37,4 milioane euro).

Mihai Logofatu, CEO si cofondator Bittnet Group a afirmat, ieri: "Am venit în 2015 la bursă cu promisiunea de a oferi creştere acţionarilor noştri şi sper că aceştia sunt mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat. Din ce ştiu, Bittnet are una dintre cele mai bune evoluţii din ultimii cinci ani de zile (n.r. dintre companiile de la BVB), de la o capitalizare de sub opt milioane de lei în momentul listării, la peste 180 de milioane de lei în ultima zi de tranzacţionare (n.r. pe AeRO). A fost o călătorie extrem de importantă, care arată că piaţa de capital funcţionează, care confirmă că în industria de IT funcţionează piaţa de capital, iar văzând povestea noastră, antreprenorii pot să aibă încredere că această piaţă reprezintă o sursă de creştere".

CEO-ul Bittnet a completat că, unul dintre obiectivele principale ale companiei este de a deveni un jucător IT de referinţă în piaţa Europei Centrale şi de Est.

"Este un plan pentru care nu avem un dead-line şi nu putem să promitem că o să fie în doi, trei, cinci ani, dar vă promitem că este unul din obiectivele importante pentru noi", a spus Mihai Logofătu, adăugând că se are în vedere atât creşterea organică, cât şi prin fuziuni şi achiziţii (M&A).

La rândul său, Cristian Logofătu, cofondator al companiei, a precizat că Bittnet Systems va continua să foloseacă modelul de finanţare de până acum, pentru a-şi susţine creşterea din următorii ani.

"Intenţionăm să continuăm pe acest model, care nu mai este nicio noutate pentru noi, şi anume să reinvestim profiturile pentru a construi o fortăreaţă financiară. De asemenea, vom continua să atragem sume din piaţă, atât ca equity (n.r. capital proprii) cât şi ca debt (datorie)", a spus Cristian Logofătu.

În cei cinci ani pe AeRO, Bittnet a derulat mai multe runde de finanţare, prin majorări de capital şi emisiuni de obligaţiuni, în valoare cumulată de circa 57 milioane de lei. În prezent, pe SMT-ul BVB sunt listate patru emisiuni de obligaţiuni Bittnet în valoare cumulată de aproape 29 milioane lei.

Societatea Bittnet a fost înfiinţată în 2007 în Bucureşti, de către fraţii Mihai şi Cristian Logofatu, oferind training IT şi soluţii IT în ţară şi în străinătate. În prezent, Bittnet este un grup de companii din domeniul IT din care fac parte următoarele branduri: Bittnet Training, Dendrio, ELIAN Solutions şi Equatorial Gaming.

Afacerile consolidate ale companiilor din grupul Bittnet au crescut cu mai mult de 100% în 2019, atingând valoarea de 99,8 milioane lei. Profitul operaţional a crescut cu 60% faţă de 2018, până la 2,1 milioane lei, iar cashflow-ul operaţional a depăşit valoarea de 8 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De ce actionarii fondatori au cedat controlul afacerii, nemaifiind majoritari, daca e atat de buna compania?

    Sper sa nu fie o crestere cu final neasteptat: faliment. 

    1. Bingo!

      Asa pare sa fie!

      mai, nu cred. Ideea de baza a business-ului e super-aplicata pietei in acest moment, cu covid 19.

      Si aria in care activeaza ei e promitatoare atat in prezent cat mai ales in viitor.  

      Ar fi bine de pe partea de training & people development sa intre si pe servicii IT, support, remote services (exportate in alte tari) etc...  

      eu nu imi fac griji in legatura cu firma asta. Dar trebuie dezvoltata.  

      p.s. astept sa mai vad firme la BVB. Vreau Farmec -Cluj, vreau Bitdefender , vreau Dedeman - fratii Paval , vreau numele solide romanesti sa impanzeasca BVB-ul ...

      Romani, hai sa facem business!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb