ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Încurajez antreprenorii să se uite cu mai multă convingere către piaţa de capital"

A.I
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2020

"Am vrea să ajungem ca un investitor să opereze doar în mediul electronic, pe tot lanţul investiţiei"

"Piaţa de capital poate ajuta statul să îşi gestioneze portofoliul de active într-un mod mult mai eficient"

"Am vrea să ajungem ca un investitor să opereze doar în mediul electronic, pe tot lanţul investiţiei"

"Piaţa de capital poate ajuta statul să îşi gestioneze portofoliul de active într-un mod mult mai eficient"

Avem o piaţă de capital la care antreprenorii trebuie să se uite cu mai multă convingere pentru că oferă cu adevărat soluţii de finanţare, a apreciat ieri Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul unei videoconferinţe organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Adrian Tănase a spus: "Am văzut o piaţa mult mai matură decât cea de la criza precendentă, din 2008-2009. Cred că este destul de clar că avem o altă comunitate de investitori, atât domestică cât şi investitori străini, care activează în piaţa de capital din România. Este o comunitate mult mai puternică, şi acest lucru s-a văzut şi în comportamentul acţiunilor şi obligaţiunilor listate. În ceea ce priveşte investitorii domestici, au apărut fondurile private de pensii, care sunt în centrul acestei comunităţi. Au fost lansate în 2007, iar începând cu 2008 au început să primească fluxuri de bani. Acum au active de peste 14 miliarde de euro, intrări de două miliarde de euro pe an, deci au o poziţie mult mai puternică în cadrul acestei comunităţi de investitori, lucru se vede în rezilienţa pieţei din aceste vremuri".

Din punctul său de vedere, şi comunitatea de investitori străini s-a întărit, iar promovarea pieţei de capital din ţara noastră la statutul de emergentă secundară de către FTSE Russell este un factor determinant pentru creşterea acestei comunităţi, investitorii din pieţe emergente având sub administrare active mult mai mari decât cei din pieţele de frontieră.

"Sunt create nişte premise foarte încurajatoare pentru emitenţii de valori mobiliare. Mesajul este că avem o piaţă de capital unde există bani din diverse surse şi încurajez antreprenorii să se uite cu mai multă convingere către piaţa de capital. Chiar există soluţii de finanţare care trebuie investigate", a spus Adrian Tănase, adăugând: "Vedem deja că acest lucru se întâmplă. Am avut o piaţă de emisiuni de obligaţiuni foarte activă în ultimii doi ani. În anul 2019 am avut emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de aproximativ un miliard de euro şi cred că vom ajunge şi anul acesta la această valoare. Sunt emisiuni de obligaţiuni pe diferite paliere de valori, de la un milion de euro, până la două - trei sute de milioane de euro. Deci există apetit în piaţă pentru emisiuni de obligaţiuni, indiferent de valoare".

Legat de modul în care statul poate ajuta dezvoltarea pieţei noastre de capital, Adrian Tănase a făcut trimitere la debirocratizarea impozitării câştigurilor din piaţa de capital, respectiv reţinerea la sursă.

"Operaţiunile din piaţa de capital se desfăşoară exclusiv într-un mediu electronic, şi trebuie să folosim această oportunitate pentru a facilita reţinerea la sursă. Mediul electronic este complet transparent, şi ne permite să implementăm acest lucru", a spus directorul BVB.

De altfel, Bursa de Valori Bucureşti, împreună cu Asociaţia Administratorilor de Fonduri şi Asociaţia Brokerilor, cu susţinerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, face lobby pentru implemetarea unei soluţii de reţinere la sursă, a punctat Adrian Tănase.

"Avem şi o propunere făcută în acest sens şi aşteptăm să vedem care va fi decizia Guvernului. Într-adevăr debirocratizarea acestui aspect va ajuta foarte mult comunitatea de investitori", a spus oficialul BVB, adăugând: "Am vrea să ajungem ca un investitor din piaţa de capital să opereze doar în mediul electronic, pe tot lanţul investiţiei, de la deschiderea de cont, procesul de vot, adunările generale, plata taxelor. Totul trebuie să se desfăşoare într-un mediu electronic. Există soluţii şi trebuie să ne îndreptăm în această direcţie".

De asemenea, Adrian Tănase a punctat că statul ar putea să utilizeze mai intens mecanismele pieţei de capital.

"Vedem şi ne bucură programele Fidelis, şi apetitul populaţiei pentru aceste instrumente foarte utile şi foarte atractive din punctul meu de vedere. Sunt un punct bun de intrare pentru investitori, în piaţa de capital. Bineînţeles, statul poate să utilizeze piaţa de capital şi prin emisiuni de acţiuni. Nu există diferenţe între avantajele pe care le oferă piaţa de capital către mediul privat sau către cel de stat", a spus directorul BVB.

Prin utilizarea mai intensă a pieţei de capital, Guvernul poate beneficia de o evaluare mult mai bună a companiilor pe care le deţine sau îşi poate minimiza costurile de finanţare pentru diferite proiecte, a adăugat Adrian Tănase, care a conchis: "Cu siguranţă, piaţa de capital poate ajuta statul să îşi gestioneze portofoliul de active într-un mod mult mai eficient".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dle Tănase, mare sef peste ceva foarte mic adică bvb. Dle, tragi niște concluzii ciudate!

    Zici că piața acum e " mult mai matură " adică n-a cunoscut căderile dramatice din 2009 ! Păi, e normal! Acum pe bursă sunt fondurile de pensii care,primind cu regularitate bani susțin bursa pe cădere dar,nici nu o lasă să crească, bursa devenind astfel neatractiva pe companiile mari iar societățile mai mici lipsesc cu totul! 

    Bine tu zici că sunt 370 ! Chiar așa? Te uiti vreodată să vezi tranzacțiile de la sfârșitul zilei? Apar pe 9-11 coloane cel mult o coloană având 10 emitenti tranzactionati, adică o medie zilnică de 100 emitenti,iar dacă ne uităm pe coloanele 9,10 eventual 11 vedem tranzacții de 2,3,4 lei etc. Concluzia? Bursa e moartă, e o pierdere de vreme !

    1. Bursa e atat cat a putut sa se dezvolte fara sustinerea politica, ma mir ca mai este atat cat este. Pe nasura ce economia se va mai dezvolta si cu inca 2-3 firme de stat listate va arata altfel.

    Bla , bla ... discurs a la Tanase ; cand vedeti ceva concret in ce spune si ce face Tanase sa fim corecti si sa apreciem . E foarte mult de asteptat , cred ca e o asteptare in van.

    Domnul Tanase vorbeste despre investitori,antreprenori,inter es,digitalizare,mediu exclusiv electronic.

    Cand a privit ultima oara lichiditatea in profunzime a bursei ca sa poata vorbi despre sute de emitenti?Ne laudam cu forme fara fond,companii care nu comunica nimic.BVB si ASF se fac ca le gazduiesc si supravegheaza. 

    Sa luam spre exempleu cazul SIF5 si a singurului ei conducator oficial care conform Bursa a fost trimis in judecata ca inculpat pentru fals in acte.Cand a solicitat BVB punct de vedere al companiei conform art.111 lit.d din Codul Bursei? 

    SIF5 informeaza despre tot felul de litigii dar despre un dosar cu seful inculpat si trimis in judecata nimic!Si inca pentru ce...fals in acte.Adica o chestie pe care teoretic opoate repeta si prejudicia actionarii.Cine stie cate o fi avut din astea si gasca lui Ciurezu. 

    Pe ce bursa din lumea asta crede Tanase ca nu se comunica inculparea urmata de trimiterea in judecata a unui sef? 

    Asteapta sa vanda cineva actiunile in liniste? 

    BVB a ajuns un loc de schimbat pachete intre fondurile de pensii,un OTC plin de reglementari dar fara niciun fel de supraveghere a respectarii lor.Opacitatea e fantastica.Mai vin din cand in cand cateva companii mai transparente(la inceput,cat sa vanda actiunile publicului) si investitorii se arunca pe ele pentru ca pe alea vechi e dezastru.

    Tanase e gazduit in Bursa sa spuna povesti,dar oamenii lui nu citesc despre chestii grave ca la SIf5.O fi de vina relatia Swiss-Dragoi pe care se sprijina Tanase?O sa se prabuseasca impreuna cu ei,asta daca nu unii o sa ramana doar martori in dosar ca alta data si altii inculpati! 

    1. Ai perfectă dreptate,omul ăsta nu e la înălțimea funcției ( și salariului).E un trepadus!

      M-am săturat să citesc toată ziua comunicate ale Sif1, Sif5, Sif3 de parcă sunt la Tribunal !

      Tănase, esti prea mic ,fă un gest si renunta! 

    Tanase ,aici e ziarul Bursa pe care presupun că-l citești! Tu esti șef la BVB ,de ce nu încerci un dialog cu cititorii? Nu te duce capul?

    Eu însă nu-i înțeleg pe guvernanți, cum sa-l lași pe mitul ăsta șef? Păi, la fotbal antrenorii,jucătorii din respect pentru public sunt obligați! Mutu ăsta de Tănase nimic?  

    Nea tanase, sparge oase....iluminat de becul minuscul din biroul imens, o idee ti-a picat si dintr-o data ai devenit din presedinte de kkt un mare imparat !!!

    Mi se pare mie doar, devii putintel cam vulgar, cu cererea de curtoazie la antreprenorii Romaniei ! 

    Si citind mai atent, cu ochelarii de la Caragiale ramasi, nu cred ca mi se pare, matale chiar inviti la curvasarie pe toti sudacii aldamasi ! 

    Bani gramada n-o sa vina-n curtea BeVeBista ca e plina de rapani, ,manglitori si adriani ! 

    Ramai doar cu La anu si la multi ani ! 

    1. Ciurezu - nota 7- bun administrator si relativ ( cel puțin) cinstit, slab comunicator

      Cei de la Sif2 -6 că administratori ,buni comunicatori, hoți dar acoperiți de legea dată de ei ( salarii enorme ,acțiuni gratuite la modul dezgustător,membri în CA-uri, nu se mai satură!) 

      Drăgoi nota2, hoț el si toată sleahta, catastrofal ca administrator,mut ca, administrator,comportament de cartita care sapa canale până în Cipru! Jenibil!

      NOTA: niciunul din acești domni nu ar rezista in funcție în vest  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb