Adrian Vasilescu, BNR: "Guvernatorul vorbeşte de multe ori eliptic"

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2013

Adrian Vasilescu, BNR: "Guvernatorul vorbeşte de multe ori eliptic"

"BNR nu verifică contractele tip pentru că nu are acest drept"

"BNR nu are legături cu clientul în calitatea lui de consumator de bani, aceasta este atribuţia ANPC"

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), consideră că presa interpretează greşit, de multe ori, declaraţiile pe care le face şeful Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Domnia sa a declarat, vineri, la Sinaia, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), că guvernatorul vorbeşte de multe ori eliptic, motiv pentru care media a interpretat greşit atunci când domnia sa a declarat că "într-un stat de drept, ce semnezi, îţi asumi".

În luna august, Mugur Isărescu a precizat, cu privire la problema clauzelor abuzive din contractele de credit: "Sunt persoane care spun că n-ar fi ştiut ce semnează. Într-un stat de drept, dacă semnezi un contract, îţi asumi cele semnate. Băncile nu împrumută din banii lor, ci din cei ai deponenţilor. Băncile nu depun banii din depozite într-un seif, de unde să îi scoţi cu dobândă, ci împrumută cu mai multă sau mai puţină abilitate clienţilor. Aşa funcţionează instituţiile de credit".

Potrivit lui Adrian Vasilescu, în momentul respectiv, guvernatorul a gândit "ceva foarte special". Domnia sa a explicat: "Guvernatorul vorbeşte de multe ori eliptic. În acel moment, s-a gândit la ceva foarte special. Această afirmaţie nu are forţă juridică. Era doar o opinie. Într-un stat de drept nu funcţionează doar principiul separaţiunii puterilor în stat, ci şi un principiu al separaţiunii atribuţiilor. Guvernatorul s-a referit la faptul că legea îi dă Băncii Centrale dreptul să intervină într-o singură situaţie în contractele dintre clienţi şi bancă. BNR nu are legături cu clientul în calitatea lui de consumator de bani, pentru că aceasta este atribuţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - ANPC. Această instituţie are toate prerogativele să apere clienţii în faţa băncii. Când banca a semnat un contract şi nu îl respectă, se face vinovată în faţa legii. Sunt multe situaţii când băncile au pus clauze pe ce au semnat. Direcţia de Supraveghere a dat amenzi în cazurile în care s-au încălcat contractele. BNR s-a implicat, pentru că avea dreptul legal. Pe de altă parte, în cazul clienţilor care nu au citit şi nu au fost atenţi când au semnat, BNR nu are nicio prerogativă. Legea nu îi dă voie să se amestece. Contractele tip, băgate pe gât clienţilor, sunt contracte de tip comercial. BNR nu verifică contractele tip. Nu are acest drept. Nu are dreptul să îi facă recomandări la contractele tip. Acestea aparţin fiecărei bănci şi trebuie să respecte regulamentul pe care l-a validat BNR. Dacă regulamentul în cauză a fost sau nu respectat, este de competenţa ANPC".

"Nu aveam dreptul să oprim creditarea în franci elveţieni"

Adrian Vasilescu a mai spus că nu l-a înţeles pe avocatul Gheorghe Piperea, care a anunţat în luna august că intenţionează să dea Banca Centrală în judecată. Consilierul guvernatorului a declarat: "Avocatul Piperea a ameninţat că dă BNR în judecată pentru că nu a oprit la timp creditarea în franci elveţieni. Este ciudat cum un avocat, care se pretinde şi cu blazon, nu înţelege că, la acel moment, intrasem în Uniunea Europeană, ne aliniaserăm prevederilor tratatului european. Nu aveam dreptul să oprim creditarea. Mai mult, o măsură pe care a luat-o BNR, aceea că băncile comerciale nu pot credita mai mult de 300% din capitalul propriu, a fost scoasă din normele noastre, pentru că au intervenit Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană. Cu mari greutăţi am putut stimula procesul de creditare".

BNR nu este principala instituţie vizată de procesul pe care avocatul Gheorghe Piperea doreşte să îl intenteze mai multor instituţii din sectorul bancar din ţara noastră, aceasta urmând să fie chemată în judecată alături de opt bănci comerciale, pentru că a favorizat practicile ilegale ale băncilor privind creditarea în franci elveţieni din anii 2006-2007, ne-a declarat domnia sa într-un interviu, la finele lunii august.

Potrivit avocatului, regulamentele Băncii Centrale au permis băncilor să îşi elaboreze regulamente interne prin care să diminueze riscurile aferente creditelor în franci elveţieni, comparativ cu cele în lei sau euro.

Întrebat de ce nu îl dă Banca Centrală în judecată pe avocatul Gheorghe Piperea, consilierul guvernatorului BNR a precizat că "Banca Naţională nu îşi pierde vremea cu acest lucru". "De la începutul anului, însă, va intra în vigoare tribunalul comercial, care va fi specializat în judecarea clauzelor abuzive", a adăugat Adrian Vasilescu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Eliptic sau eclectic? Sau pur si simplu bate campii...

    Specialisti sunt la BNR,nu ei trebuie sa descopere clauzele abuzive?

    Felictari domnule Vasilescu,

    domnia voastra aveti dreptate. Totusi eu citind doar titlul ma gandeam ca va referiti ca creditul dat pentru doamna Ioana Basescu, caci nu inteleg de ce se sesizeza BNR la adresa MEF. E putin ciudat ca BNR sa ajunga sa-i fie dictat ce sa faca de catre Ministerul Finantelor :-) 

    Isarescu eliptic, Vasliescu epileptic.

    Domnul Adrian Vasilescu este printre actionari la KRUK ROMANIA???

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb