ADRIAN VASILESCU, CONSULTANT DE STRATEGIE ÎN BNR: "Inflaţia nu mai este un fenomen monetar nici la noi, nici în restul lumii"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 noiembrie 2021

"Inflaţia nu mai este un fenomen monetar nici la noi, nici în restul lumii"

Inflaţia nu mai este un fenomen monetar nici la noi, nici în restul lumii, ne-a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). În opinia sa, criza prin care trecem schimbă regulile din economie: "Suntem într-o criză care ne arată că, după ce va trece această perioadă, va trebui să rescriem manualele. Ideile potrivit cătrora inflaţia este un fenomen monetar, că dobânda de politică monetară trebuie să fie peste rata inflaţiei, toate acestea au ieşit din calcule şi vor fi rescrise cărţile.

Până în toamna anului trecut, BCE s-a chinuit trei ani pentru zona euro, aruncând bani din elicopter, bani care au mers prin Amercia, sub formă de mandate poştale semnate de Donald Trump şi apoi chiar de actualul preşedinte american, dar nu au reuşit să mişte inflaţia. Aceasta a fost mişcată de alte fenomene - de fenomene structurale, nu monetare".

Creşterea preţului petrolului, la nivel mondial, a fost prima cauză pentru majorarea inflaţiei, apoi au urmat blocajele lanţului de aprovizionare, creşterea preţurilor alimentelor etc., în niciun caz moneda, a subliniat Adrian Vasilescu.

Consultantul din BNR ne-a precizat: "Inflaţia creşte pe aceleaşi motive din ianuarie şi până acum. În ianuarie a avut loc o majorare a preţului electricităţii de 20%. Un salt atât de mare se răsfrânge timp de 12 luni înainte, chiar dacă preţurile respective nu mai cresc. Dar în iulie acestea au mai crescut cu încă 6% şi tot în iulie au început creşterile din domeniul gazelor, de asemenea cu circa 20%. Acum, la nivel de an, creşterea din sectorul gazelor este de 40% - foarte mare. Mai avem şi combustibilul, care are cea mai mare pondere din piaţa de consum, fiind utilizat în toate tipurile de transport. Se crează, asltfel, un lant. Pâinea are o creştere de 5% pe 12 luni (este o creştere medie), preţul uleiului a crescut şi el mult, de la lună la lună, cu două cifre. Altfel, dacă ne uităm în tabloul preţurilor, vom vedea că îmbrăcămintea are o creştere minimă, încăţămintea la fel, carnea înregistrează o creştere minimă şi ea, la fel şi medicamentele şi alte multe produse. A crescut foarte mult preţul margarinei, ceea ce arată că cererea a crescut în ultima vreme, deşi lumea se depărtase de acest produs. De asemenea, mai sunt serviciile din domeniul apă-canal-salubritate, unde preţurile sunt reglementate de stat şi totuşi au fost scăpate din frâu".

Potrivit lui Adrian Vasilescu, acest tablou cu câteva produse care "strică media inflaţiei" are o semnificaţie pentru decizia BNR de a creşte dobânda de referinţă nu cu 0,5% - cum se anticipa -, ci cu 0,25%: "Acest lucru arată că BNR a judecat bine, având în vedere că şi dacă ar creşte dobânda 100%, indiferent că ar fi în SUA sau în UE, preţurile gazelor, combustibilului, energiei - care înregistrează cele mai mari creşteri - nu pot fi influenţate. BNR a avut, astfel, grijă ca această măsură să nu fie nici o relaxare gratuită, nici o strângere de curea inutilă".

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Nu poti sa arunci pe piata cu bani ani de zile si sa spui ca nu au un efect la un moment dat. Au ramas la saltea, s-au vaporizat? Banii aceia au creat imprumuturi ieftine care au generat cerere. Daca nu ar fi banii aruncati pe piata scumpirile s-ar tempera sub presiunea scaderii capacitatii de cumparare.

    De fapt solutia pentru leu este relativ simpla: stop maririi veniturilor bugetarilor! Se aude pesede?

    1. Distractia abia incepe!

    „Din greseala in greseala spre distrugerea finala”.Greseala s-a facut si prin ultimile legi privind salariile si pensiile(diferentele mari dintre minim si maxim si introducerea cotei unice care a dechis drumul pensiilor speciale si salariilor speciale.Greseli generate de abuzuri si in special de escroci.

    inflatia e data de multiplicatorul financiar in relatie directa cu:

    TFPul Unei tari 

    Capacitati de etc productie in crestere sau descrestere 

    Relatia balantelor externe / interne 

    Gdp deflat pe CPI 

    Politici Bugetare / Gov 

    Politici Monetare 

    Ciclurile Generatiilor ... 

    Nasterea de copii genereaza inflatie prin trantire reala a productivitatii (trantire fata de trend pe termen scurt / relativ). 

    Cand lipsesc copii ca pondere din piata (varste 0-15 ani) este stagflatie exac dupa ultima schibare monetara 

    Cand lipsesc batranii din piata inseamna ca sunt mai multi copii ce genereaza inflatie si mai multi tineri productivi ce au pus mana pe activele batranilor si au deci mai multi bani de cheltuit si un credit mai mic de suportat. 

    Sa nu uitam ca la spargerea de bula din 2007 Romania avea capacitati umane de productivitate / productie dar nu avea locuri de munca si etc capacitati industriale care sa ii absoarba rapid in circuit. Si impulsul sever de productivitate poate genera inflatie active si simultan bataie in crestere pe consum fapt ce tine venitul real trantit si mancarea scumpa. (fuga dupa 2007 a romanilor exact cu trantirea activelor si salt parabolic etc costuri). 

    Acum avem generatia productiva (20-35) din 2005 ce naste copii in piata... 

    Se aud urletele de copii asa cum se auzeau urletele de copii ai prin Turcia acum 5 ani.... ca pe urma sa buseasca hiperinflatia in raport cu multiplicatorul financiar ce nu sta locului si in raport cu acumulari de stocuri imobiliare simultan cu prabusirea vechilor capacitati de productie. 

    PS: sa nu uitam de politica monetara basel 3... ce a fost special facuta ca sa salte din depresie inflatia din minime si economiile odata cu ea... 

    Romania in trend lumg economic inca sta bine la TFP la pret nominal constant.. (chiar daca am facut cadere mica si stam pe platou... inca nu e la fel de grav ca in 82-84-89-90...nici nu se compara... caci abea am cucerit trecutuldin trend -adica anii 75-82... ca trend lung de credit). 

    Nota reala de plata vine cand puzderia de copii trebuie sa intre in productivitate si batranii se duc pe capete... atunci cadere reala... 

    Cam prin 2026-2032..  

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Interesant. Niste linkuri spre datele pe care te bazezi și logica macro din spate te rog?

      da lincurile la toate bancile centrale din lume.,. lincurile la toate govurile... lincurile la insuri internationale si natonale... linkurile la biblioteci online..

      sa nu uitam de vechile banci centrale ce au ajutat expansiunea guvernelor furand ciclic puterea de cumparare saracilor (voit sau nu). 

      semnat comenturi “cretine” 

      daca e asa predictibila treaba, care e reactia predictibila?

    ps: vedeti bugetele locale consumate pe parcari si parculete de cartier....

    puzterie copii ai intoarcere romani acasa. 

    semnat comenturi “cretine” 

    Romania a crescut cei mai multi copii intre 70-80-90... exact pe parabola spre ascendent .... platou si cadere economica...

    la o diferenta de 38-40-46 -50 de ani vine un Boom de Inflatie ... 

    Sa nu uitam de inflatia din 70-80-90 ce a fost boomul venit din 20-30-40 

    semnat comenturi “cretine” 

    anii 90 a prins romania cu puzderie de copii in piata (abandonuri... despartiri... divorturi.... trafic de minori) si zecii de mii de stocuri imobiliare.

    Romania intr iar in alt ciclu de boom sever urmat de un bust pe masura... incepand cu 2026 piata o sa palteasca de copii pana in 2030-2040... socul real o sa se propage pe la sfarsit de creditare din vechea generatie (exact dupa moartea lor se declanseaza reversul bulei... eliberand etc detinei de pensii..fonduri...asigurari... active imobiliare...afaceri...etc). 

     

    Cea mai mare criza economica globala urmeaza sa vina! Nu este un mot ci o repetare a ciclurilor intre generatii! 

    Vor cadea guverne, fonduri, banci, tari, ideologii vechi monetare, politici .... etc. 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Când vine???

      Și când vor cădea???

      Sper că poți da o prognoză logică. Și că ai argumente. 

      cand dobanda reala creste piata incetineste!

      Cat despre cand vor cadea: depinde in ce raport te referi! 

      Ele au cazut in 2020-2020 in raport de levie! 

      Ele au cazut in 2012 in raport de CASH in timp ce levierul era greu accesibil (saracimea nu prea ave acces). 

      Cand voe cadea? 

      Cand pondere de mamici cu copii nu o sa mai domine piata! 

      Momentam aven formari familii noi in piata = cerere imo = inflatie = consum... trebuie ca acest ciclu sa fac rocada. 

      Copii sa intre in productivitate iar bunicii sa elibereze stocurile... stocurile sa fie vandute ca sa mai stinga povara de creditare a celor ce au credite... 

      Copii trebuie sa intre in productivitate si sa dezvolte comportamentul de "hording" pentru etc alte avansuri sau visuri imobiliare /mobiliare. 

      Cand CPIul stagneaza iar Murile continua sa creasca = semnat de hording mai mare ca consumul = semnal de productivitate a cadranului muncitoresc = stimuleaza capitalistii sa anticipeze urmatorul boom = primii intrati cumpara pe minime in timp ce saracia face hording in viitare achizitii de vise / formari familii. 

      Pot sa iti spun ca din VARF IN VARF sunt in MEDIE .... ANI (completeaza cine site) in ciclul Imobiliar; ciclul Creditului are variatie si pe ciclul afacerilor si pe cel imo; deci odata se propaga mai accentuat pe "afaceristi in corectii" odata pe IMO (insemnand toata economia prabusita). 

      Exemplul bun asasinarea lui Neanicu cand ciclul Imobiliar Financiar si de Afaceri erau suprapuse complet si se duceau in bot din 84 pana in 93 (in fundul lui 93 primise recul ascendet ciclul de afaceri preluand caderea minima a imo). 

      In 2007 Romania a fost lovita atat in Afaceri cat si in IMO! 

      Criza de acum loveste in Afaceri dar ciclul creditului nu este inca consumat... fapt ce defazeaza caderea si atenueaza socul. 

      Dar in viitor se vor propaga socuri mai multe nice cand acumularea de stocuri balteste piata 

      Eu zic ca dupa 2024-2025-206-2027... incepe sa se vada cu ochiul liber ... ce o sa se intample in piata. (o sa fie urmat socul de o alta runda de ploaie de bani; oricum Murile la Lei se duc parabolic = multiplicare accelerata a nominalelor in piata - stai pe aur sau credit fix). 

      semnat comenturi "cretine" 

      Mă refeream la începutul efectiv al crizei financiare și la durata acesteia. Susții că va începe în 2024 și se va sfârși în 2027

      2024 ar fi echivalentul lui 1929, cu marele crah bursier, etc.? 1929-1934??? 

      Ce înțelegi prin ,,credit fix"???

      Aur fizic sau etf-uri gold sau gold mines??? 

    daca vreti sa urmariti / intelegeti / anticitali inflatiile si deflatiile (cat si ce tipuri sunt) trebuie sa urmariti mereu Banii care nu sunt bani sunt credit trecut in existenta prezent, in raport direct cu rocadele de etc tipuri comoditati tranzactionate cati si cu etc acumulari de stocuri sau dizolvari de stocuri.

    Explozia de megaimage si cafenele mici de cartier semnal clar de consum in crestere, nasteri copii, venituri nominale in crestere... consum cafele de ponderea varstelor 30-40-45 (cafele la drum - comoditate). 

    Alt semn de inflatie: magazine jucarii, consum pampersi, hainute, carucioare... 

    Inflatia di 2005 nu insemna ca pondere asta (din 2018-2019-2020-2021) ... era alt tip de inflatie: productiva cu politica bancara de a o starpii prin generare desinflatie (dobanda poc). 

    intre 2007-20014 au lipsit ca pondere carucioare si biberoane... din 2015-2016-2018... ciclul a inceput sa incline iar spre copii si scutece adulti (batrani... paturi ATI... ca in 76-80 paturi ATI pe Varf). 

    semnat comenturi “cretine” 

    am anuntat si in 2020 ca inflatia o bunuie in trepte!!!

    vad zeci de macarale lenese la orizont (bucuresti) in zi de Joi a saptamanii cu soare frumos pe cer. 

    Unde este PRODUCTIVITATEA si CEREREA SOLVABILA pentru Imobiliarele ce au recucerit platoul vechi nominal? 

    se lasa pe moment asteptata! 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. De unde până unde vezi numai copii?

      În ultimii 10 ani tot scad! 

      Mergi in cartiere!!!

      Sunt copii nascuti! 

      Ai auzit de Household Formation (formare de familii) anticipeaza nasteri de copii. 

      Cartiere Noi sunt pline de COPII!!! si inca valul nu este consumat! 

      Urmareste Nasteri Copii pe ani si Formari de Familii pe an!!! Romania este pe crestere.. schioapa dar crestere. 

      Ca investitor calatoresc prin tara... pot sa iti spun ce zone /orase cad si care cresc in copii /formari familii noi. 

      Botosani Boom Copii! 

      Bucuresti: Rahova Boom copii, Militari bom copii, 1 Decembrie bom copii... 

      Iasi periferie bom copii... 

      Timisoara bom copii 

      Arad bom copii... 

      Atentie bom copii nu inseamna mai mare ca natalitatea! inseamna exidentierea ca pondere in piata a copiilor ce ocupa piata respective. 

      O sa observi mereu accelerari in renovare parcuri / scoli / gradinite!! 

      Parcuri renovate "executate" 

      Renovar scoli "executate" 

      Gradinire "executate/in prces". 

      In functie de zone si de CARTIERE!!! 

      Nu toate pietele au INCA COPII CA PONDERE! 

      Romania este inca dominata total in piata de BATRANI ce TREBUIE SA MOARA eliberand stocurile si oferind moment de respiro noiilor familii formate ce pot face si sustine 1-2 copii! 

      Plus ca avem anticipatie intoarcere Romani ce munces este hotare (da stim nu se intor toti - dar economia are farmecul ei de ii trimite "la japca" inapoi in tara sau dorul ii cheam sau etc; important e ca un procent bun se intrc in tara; procent ce au plecat de la "mai rau" si vor sa vina la "mai bine" = ii vei vedea cu mertane si bmwuri in ghetoruile de lux a romaniei). 

      semnat comenturi "cretine" 

    urmeaza bula pe uraniu!!!

    semnat comenturi “cretine” 

    Domnul Adrian Vasilescu:

    In Iarna Ianurie - Februarie lui 2019 domnul Isarescu a spus: Trebuie mai mult CREDIT!!! este pe filmare!! pe youtube!!! 

    In Septembrie 17 Dobanda REPO BUBUIE PE ASCENDET!!!  

    Eu deja facema "pariurile" cu baietii pe ce urma!!! - ha ha ha.... 

    Sa nu uitam de 95-2001 sa nu uitam .... cu luni la randul... zile la rand dobanzile o BUBUIA PE ASCENDENT IN REPO!!! O BUBUIAU SEVER de au scos din curba randamentelor reale activele financiare si au arcuit la 85-90 de grade ciclul creditului din 2005!!! SA NU UITAM!!! 

    Pentru cine nu stie ce inseamna piata REPO pot sa va explic "tiganeste" pe intelesul tuturo rapid: 

    Este ca la un AMANET!!! 

    Te angajezi sa dai "trezoreria" (bunul tangibil) la schimb pe "bani/credit".... Tu iti banii /creditul iar amanetul tine tangibilul... cu oblicatia ca tu sa te intorci sa sa iti rascumperi tangibilul plus sa achiti dobanda.... 

    Acum, tu esti obligat cu banii/creditul luat sa faci alti bani/credit in piata reala (metaforic: in orasul tau, cu baietii, sa cumperi/vinsi un parfum... sa etc faci profit si tu dar sa acumulezi si suma plus dobanda de achitat ca sa iti scoti tangibilul de la amanet). 

    Problema se pune atunci cand sunt mai multi "bisnitari" ce au luat bani/credit din amanet si TOTI FUGARESC ACEEASI OPORTUNITATE IN PIATA (in cazul nostru ciclurile imobiliare sau ciclurile de afaceri ce domina piata). Cand TOTI fugaresc OPORTUNITATILE atunci se inverseaza randamentele reale si se prabusesc efectiv in cap. Caci toti opserva cum in ultima secunda nu mai fac prodituri si sunt chiar pe pierdere (atat in nominal cat si in termeni reali/deflat pe cpi/deflat pe inflatie cu nominal dobanda/deflat pe gdp/pe etc). 

    Vor alerga ca prostii cu detinerile si vor face "revers"... 

    Doar ca pana la revers: combinatorii nostri reusesc sa "combine " alti "prosti" in piata la alte tangibile si alte datorii/bani. Prostii din urma sunt primi executati, (cel ce a facut schimb la amanet a luat banii si a dat cu dobanda la alt prost pe schimbul altui bun/sau act ce atesta garanita de alt bun), amanetul asteapta la termen sa se intoarca "imprumutatul" si sa isi ridice tangibilul depus .. sa achide datoria si totul e bine. 

    In crize: "amanetle" mai iarta sau executa deja ce a ramas in "depozit".... doar ca "baiatul" nostru destept a reusit sa agate ceva prosti pe fir si deci nu se plange daca a "pierdut" cu amanetul. A reusit sa puna mana pe lucruri mai grozave la prostii din piata. 

    PS: relatia este mult mai complexa de ata... ideea e ca se face troc pe active "supraevaluate" in schimbul de lichiditati... ca acele lichiditati sa fie multiplicate rapid in piata pe alte detiner de active si... CEL MAI IMPORTAMT: pe alte forme de generare flux numerar continu. 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Susții că vom avea randamente în scădere.

      Asta ar presupune un colaps imobiliar la nivelul anului 2023, așa cum susține un amic ,,investitor"??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb