Adrian Veştea: "Primăriile puteau să aplice pe PNDL 1 şi 2 pentru modernizarea spitalelor"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 27 iulie 2023

Adrian Veştea: "Primăriile puteau să aplice pe PNDL 1 şi 2 pentru modernizarea spitalelor"

Autorităţile locale sunt vinovate pentru starea în care se află unele spitale din ţara noastră a lăsat să se înţeleagă, ieri, Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care a afirmat că au existat suficiente fonduri pe Programele Naţionale de Dezvoltare Locală (PNDL 1 şi PNDL 2) care puteau fi accesate pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor medicale.

"Au existat oportunităţi în care marea majoritate a beneficiarilor, unităţi administrativ teritoriale. Puteau aplica pe PNDL 1 şi PNDL 2; de asemenea sunt foarte multe programe care sunt dedicate sănătăţii, prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. Pot apărea cazuri în care cei care sunt responsabili nu au aplicat şi nu au pregătit documentaţiile necesare pentru a putea aplica cu ele dar sunt programe care vizează astfel de oportunităţi", a declarat Adrian Veştea.

Ministrul Dezvoltării a mai spus că în prezent s-au aprobat normele metodologice ale unui program care se numeşte "Mihail Cantacuzino", în care toate unităţile medicale care au un anumit grad seismic pot fi incluse şi aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii o listă cu astfel de unităţi.

"Aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii o listă cu astfel de unităţi ca să putem să le includem. Acestea sunt programele pe care noi le derulăm pentru sectorul sanitar, pentru infrastructura sanitară", a precizat Adrian Veştea.

Menţionăm că programul "Mihail Cantacuzino" a fost aprobat prin OUG 49/2023 şi se derulează în perioada 2023-2025. În cadrul programului se pot realiza lucrări de intervenţii pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea, creşterea eficienţei energetice, lucrări de demolare parţială, lucrări de demolare a construcţiei existente şi de realizare a unei construcţii noi, la clădirile aferente infrastructurii de sănătate publică în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Printre beneficiarii programului se numără unităţile administrativ-teritoriale care deţin spitale, reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, unităţile sanitare publice şi instituţiile publice din subordinea Ministerului Sănătăţii şi unităţile sanitare publice din subordinea ministerelor cu reţele sanitare proprii, condiţia principală de eligibilitate fiind ca unităţile sanitare să nu fie finanţate integral de la bugetul de stat.

Amintim că în această perioadă se implementează proiectele privind construirea celor trei spitale regionale - Iaşi, Craiova şi Cluj -, proiecte iniţiate în anul 2017, dar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a afirmat că în anul 2027 cele mai mare şanse pentru a fi inaugurat îl are Spitalul Regional Iaşi. Pe lângă acestea, în 22 februarie 2023, Guvernul a aprobat lista celor 27 de spitale care ar urma să primească finanţare în valoare totală de 2,2 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb