Adriean Videanu - noul primar al Capitalei

Romana Puiuleţ, Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 aprilie 2005

Prezenţa extrem de scăzută la vot face ca noul edil să fie ales doar de 13% dintre bucureşteni

Alianţa PNL-PD a învins din nou, încă din primul tur, la alegerile din Capitală. Adriean Videanu este noul primar general al Bucureştiului. Deşi alegerile pentru Primăria Capitalei au fost caracterizate de un profund dezinteres din partea electoratului, candidatul Alianţei D.A. a reuşit totuşi să cîştige cursa. Marian Vanghelie, candidatul PSD pentru această funcţie, a obţinut doar 29,55% din preferinţele bucureştenilor. Previzibil sau nu, Alianţa a cucerit din nou cetatea Primăriei, lăsată moş-tenire de preşedintele Tra-ian Băsescu. Conform rezultatelor parţiale transmise de Biroul Electoral Municipal (BEM), Adriean Videanu a obţinut 53,01% din sufragii, Marian Vanghelie - 29,55%, Cristian Popescu (PBND) - 8,71%, Anca Petrescu (PPRM) - 3,48%, Radu Opaina (PUR) - 1,92%, Ralu Filip - 1,16%, restul candidaţilor acumulînd sub un procent din voturile bucureştenilor.

Prezenţa slabă la vot, 24,83%, face ca legitimitatea victoriei lui Adriean Videanu să fie pusă sub semnul întrebării. Pedistul poate fi considerat primarul a doar 13% din bucureşteni.

Primăria Bucureştiului nu a fost cîştigată, totuşi, niciodată de Partidul Social Democrat, ceea ce explică de ce, nici acum, bucureştenii nu au ales să voteze pntru culoarea albastră. Ion Iliescu, candidatul pentru funcţia de preşedinte al PSD, a recunoscut chiar, după anun-ţarea rezultatelor parţiale, că bu-cureştenii au ales să sancţioneze din nou PSD prin vot. Mai mult decît atît, Adriean Videanu a candidat pentru Alianţa PNL-PD, formaţiune care se afla pe un trend ascendent în urma alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Deşi principalul contracandidat, Marian Vanghelie, ameninţa că îl va trimite pe Adriean Videanu înapoi la afacerea sa cu marmură, se pare că primarul sectorului 5 este nevoit, de acum, să colaboreze cu reprezentantul Alianţei.

Rezultatele alegerilor de duminică i-au nemulţumit pe reprezentanţii PSD, aceştia aşteptându-se "cel puţin la intrarea în turul doi", după cum a declarat vicepreşedintele partidului, Dan Ioan Popescu. Domnia sa consideră că eşecul se datorează mai multor factori. "Am identificat lacunele pe care sistemul de organizare al organizaţiei din Bucureşti le are, şi cu identificarea persoanelor, însă mi se pare corect ca acest lucru să-l discut în faţa Consiliului", a ţinut să sublinieze Dan Ioan Popescu. Din punctul său de vedere, aproximativ 7% din voturile obţinute de Cristian Popescu (Piedone) ar fi trebuit să-i aparţină candidatului PSD, Marian Vanghelie, întrucît "o parte din membrii de partid au devenit contracandidaţi ai Organizaţiei de Partid". O analiză mai amănunţită a rezultatelor alegerilor va fi efectuată mîine, în cadrul unei şedinţe de consiliu, convocată de vicepreşedintele PSD. În urma întîlnirii se va hotărî de asemea, dacă Dan Ioan Popescu îşi va depune demisia din funcţia de preşedinte al Organizaţiei PSD Bucureşti. Dan Ioan Popescu a afirmat, în momentul în care Marian Vanghelie a fost ales candidat la primăria Capitalei, că cazul în care rezultatele obţinute de candidatul PSD vor fi mai mici decât cele înregistrate anul trecut de Mircea Geoană îşi va înainta demisia. În conferinţa de presă de ieri, Dan Ioan Popescu a ţinut să menţioneze: "Rezultatul este egal ca şi procent - 29,73% anul acesta, faţă de 29,74% anul trecut. Din punctul meu de vedere este o eroare de calcul care se poate face". Potrivit rezultatelor parţiale anunţate ieri de Biroul Electoral Municipal, Marian Vanghelie a obţinut 29,55% din totalul voturilor. Posibila demisie a lui Dan Ioan Popescu a fost caracterizată de către acesta ca fiind o nouă "decapitare a Organizaţiei din Bucureşti". El a adăugat însă, că nu va întîrzia să îşi depună demisia, dacă acest lucru "va sprijini întărirea Organizaţiei", Liderii PSD, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, nu au participat la conferinţa de presă susţinută de Marian Vanghelie după încheierea turului de scrutin de duminică. Pre-zenţa lor, alături de primarul sectorului 5 nu constituie o necesitate în opinia lui Dan Ioan Popescu. El este de părere că la un astfel de eveniment este suficient să fie prezenţi candidatul şi directorul de campanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb