ADVERTORIAL BVB sprijină programul de vânzare a participaţiilor statului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2012

Brokerii: Statul trebuie să conştientizeze avantajele privatizării prin bursă

Încheierea cu succes a ofertelor publice de vânzare a participaţiilor din unele companii de stat este de o importanţă crucială pentru dezvoltarea pieţei de capital drept alternativă pentru finanţarea economiei, au subliniat în repetate rânduri reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti.

De altfel, noul Consiliu de Administraţie şi-a stabilit ca direcţie strategică pentru următorii ani susţinerea ofertelor statului.

Printre paşii întreprinşi până acum se numără o ofertă specială, care cuprinde promovare, susţinere tehnico-operaţională şi consultanţă, organizarea de conferinţe şi seminarii, oferirea de programe de instruire, dar şi implicarea activă în toate fazele privatizărilor.

Prima ofertă publică de vânzare, care face parte din acest acord, este cea derulată la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice- "Transelectrica" (simbol TEL).

Pentru promovarea ofertei publice, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au participat, alături de oficialii consorţiului de intermediere, ai companiei şi ai statului, la mai multe întâlniri atât cu investitorii locali, cât şi cu cei străini.

Primul road-show a avut loc la începutul lunii trecute, la sediul Bursei de Valori Bucureşti, unde au fost prezenţi atât investitori instituţionali cât şi de retail.

Totodată, oferta "Transelectrica" a fost prezentată investitorilor din Varşovia, Frankfurt, Stockholm, Talin şi Londra.

Consorţiul format din "Banca Comercială Română", "SSIF Intercapital Invest" şi "Swiss Capital" a fost desemnat, pe 12 octombrie anul trecut, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei publice secundare de vânzare a 10,99 milioane de acţiuni "Transelectrica".

Brokerii spun că implicarea Bursei de Valori Bucureşti în procesul de privatizare prin piaţa de capital era normală.

Ovidiu Fer, WOOD & Company: "Statul trebuie să realizeze avantajele unei vânzări prin bursă versus vânzare către un partener strategic"

Ovidiu Fer, de la firma cehă de brokeraj "WOOD & Company", ne-a declarat că oferta BVB de susţinere pentru vânzările/listările participaţiilor statului român este cât se poate de firească. "Participarea managementului BVB la road-show-urile şi prezentările companiilor este un semn foarte bun", este de părere domnia sa.

Ovidiu Fer consideră că statul trebuie să realizeze avantajele unei vânzări prin bursă versus vânzare către un partener strategic: "Şi asta se rezumă la două aspecte: preţ şi tipul de acţionariat. Poate fi încadrată într-o strategie pe termen lung de dezvoltare a unei pieţe locale (care vine ca o completare a creării de fonduri de pensii private), însă se rezumă, în definitiv, la vânzări mai eficiente şi acoperiri de găuri ale bugetului".

Marcel Murgoci, Estinvest: "Oferta BVB doreşte să atragă şi alţi posibili emitenţi"

Marcel Murgoci, Director Operaţiuni la "Estinvest" Focşani, spune că noul Consiliu de Administraţie al BVB doreşte să atragă cât mai mulţi investitori pe piaţă, profitând şi de ofertele de vânzare ale statului ce vor fi lansate anul acesta: "De aceea, BVB a dorit să prezinte avantajele procesării respectivelor oferte prin platforma de tranzacţionare adminis-trată de catre BVB. Oferta prezentată doreşte să atragă şi alţi posibili emitenţi, acţionari mari ce ar putea să foloseas-că infrastructura BVB pentru posibile oferte de vânzare. Este o iniţiativă de apreciat şi ea trebuie susţinută în mod continuu şi necondiţionat de către toţi participanţii la sis-temul de tranzacţionare administrat de către BVB".

Marcel Murgoci este de părere că implicarea majoră trebuie să vină de la persoanele decizionale ale statului ( guvern, parlament, preşedinte ). "Un lobby exercitat asupra acestor instituţii ar putea declanşa o conştientizare a utilităţii folosirii mijloacelor bursiere pentru ofertele statului", ne-a spus domnia sa.

Dragoş Cabat, analist financiar: Utilizarea Bursei, soluţia naturală pentru ofertele statului

Utilizarea BVB ca piaţă pentru lis-tările acţiunilor deţinute de statul român este soluţia naturală pe care o are la dispoziţie statul, este de părere Dragoş Cabat, analist financiar. Potrivit domniei sale, piaţa de capital poate oferi o bază de clienţi largă - atât clienţi instituţionali ca fondurile de pensii, fonduri de investiţii româ-neşti şi străine, cât şi clienţi persoane fizice - cât şi lichiditate acţiunilor respective.

Dragoş Cabat opinează că cea mai bună acţiune de marketing ar fi succesul unei astfel de oferte, cu preţuri în creştere pe simbolul respectiv şi lichiditate ridicată: "În acest fel, atât BVB ca instituţie cât şi statul ca acţionar ar putea < vinde > către companiile respective dorinţa de listare pe piaţă".

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: Mai multe întâlniri cu investitorii locali ar fi binevenite

Andrei Rădulescu, analist SSIF "Broker", crede că implicarea Bursei de Valori Bucureşti în susţinerea ofertelor statului este o iniţiativă normală, care nu l-a surprins. "Ar fi fost un lucru negativ, dacă BVB nu s-ar fi implicat deloc", ne-a declarat domnia sa.

Andrei Rădulescu este de părere că ar fi binevenite mai multe întâlniri cu investitorii, pe plan local. "Există interes investiţional şi în alte oraşe din ţară, nu numai în Bucureşti", ne-a spus domnia sa, dând exemplu Clujul sau Timişoara.

OFERTA BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI PENTRU VÂNZĂRILE / LISTĂRILE PARTICIPAŢIILOR STATULUI ROMÂN

OFERTA DE PROMOVARE

- portalul www.bvb.ro: 150.000 consumatori de informaţii on-site sau de servicii dedicate

- reţelele data-vending: Thomson-Reuters, Bloomberg şi alţi vendori internaţionali

- internet: on-line media, website-urile partenerilor BVB

- mass-media: articole, apariţii TV

- evenimente: deschideri oficiale ale şedinţelor de tranzacţionare, roadshow / conferinţe şi seminarii cu investitori instituţionali şi de retail, analişti, vendori şi presă

OFERTA TEHNICO-OPERAŢIONALĂ

flexibilitate

- configurarea ofertei în conformitate cu prospectul aprobat de CNVM şi protocolul tehnic dintre BVB şi intermediarul ofertei

- segmente de piaţă / tranşe diferite pentru investitori instituţionali / de retail, posibilitatea realocării între tranşe, diferenţierea preţurilor de vânzare pe diferite tranşe, etc.

- opţiuni în privinţa înregistrării subscrierilor în sistemele BVB (în timpul derulării ofertei sau la închiderea ofertei)

- accesarea ofertei prin sindicatul de intermediere şi prin mai mulţi intermediari, în condiţii prestabilite

- multiple tipuri de alocări posibile la finalizarea ofertei (FIFO, pro-rata, după criterii particulare, etc. în baza indicelui de alocare)

accesibilitate

- infrastructură de acces la nivelul standardelor internaţionale (Arena Gateway, FIX, Order Collector, Arena Terminal)

siguranţă

- BVB şi Depozitarul Central operează cu platforme tehnice care şi-au demonstrat fiabilitatea, siguranţa în functionare şi pentru care dispun de sisteme de backup şi plan de continuitate operaţională

transparenţă

- informaţiile sunt difuzate public în timp real, prin mijloacele de comunicare ale BVB, către data-vendors, investitori şi participanţi la nivel naţional şi internaţional, fiind preluate şi de presa de specialitate

OFERTA DE CONSULTANŢĂ

- asistenţă individualizată pentru servicii specializate în legătura cu ofertele publice şi procesul de listare

- helpdesk şi training specializat pentru intermediari

- suport în toate etapele procesului de derulare a unei oferte publice de vânzare (înainte, în timpul derulării şi după încheierea ofertei publice). BVB are expertiza şi capacitatea necesare să-şi susţină partenerii - participanţi şi emitenţi - şi poate furniza servicii, mecanisme de piaţă particularizate şi reglementări transparente în fiecare etapă a procesului

- expertiză profesională în piaţa de capital din România (reglementare & public affairs). BVB poate stabili contacte şi coordona proiecte care să fie derulate împreună cu alte instituţii ale pieţei de capital, entităţi din Grupul BVB (Depozitarul Central, Institutul de Guvernanţă Corporativă), CNVM şi instituţii implicate (MECMA - OPSPI, MTI).

Statul, prin "Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), şi-a asumat responsabilitatea, prin acordul semnat cu Fondul Monetar Internaţional, că, până la finalul acestui an, va scoate la vânzare pachete de 10-15% din acţiunile companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb