Dacă ai în plan să face o reconversie profesională în domeniul IT, ia în calcul că vei fi chemat la un interviu tehnic. Şi este proba decisivă pentru angajare, diferită de orice alt interviu. Vei trece printr-un proces riguros, care îţi testează abilităţile de codare, abilităţile de rezolvare a problemelor şi personalitatea. Iată cum te poţi pregăti pentru interviul tehnic.
Pune bazele pregătirii tale, urmând cursuri IT
Dacă nu ai lucrat până acum în domeniu, recomandat este să deprinzi cunoştinţele necesare, dar şi experienţă, urmând https://cursuri-it.ejobs.ro/" target="_blank">cursuri gratuite IT, organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.
În funcţie de abilităţile tale, poţi alege fie cursul de tester, ideal dacă eşti atent la detalii şi la identificarea erorilor în site-uri, fie cursul de https://cursuri-it.ejobs.ro/cursuri/front-end/curs-javaScript/Programator Java, potrivit dacă ai înclinaţie spre design.
În cadrul cursurilor:
- Vei învăţa de la zero cum să descoperi defectele website-urilor, aplicaţiilor şi programelor dezvoltate de programatori sau vei învăţa de la zero JavaScript, HTML, CSS şi cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
- Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri şi aplicaţii.
- Cursurile sunt ideale dacă nu ai experienţă în IT.
- Programa cursurilor este adaptată pentru persoanele fără experienţă în programare.
Cursurile sunt 100% gratuite, finanţate prin fonduri europene
- Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, şi sâmbătă, între 09:00-12:00.
- Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT.
- Se întâmplă 100% online.
- Te ajută să deprinzi o abilitate practică, la mare căutare pe piaţa muncii.
- Includ consiliere în carieră.
Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin: PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020, Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988, Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Arată abilităţi soft şi hard la interviul tehnic faţă în faţă
1. Pune întrebări de clarificare înainte de a începe să scrii codul
Procedând astfel, te asiguri că înţelegi pe deplin tema de lucru înainte de a o aprofunda. În plus, s-ar putea să primeşti indicii importante de la intervievator.
Managerii tehnici spun că apreciază candidaţii care pun întrebări, ei arătând astfel că sunt persoane calculate şi, mai presus de abilitatea de scriere a codului, văd imaginea de ansamblu.
2. Gândeşte cu voce tare pentru a oferi intervievatorului o perspectivă
Un interviu tehnic este atât despre călătorie, cât şi despre destinaţie. Este conceput pentru a testa abilităţile de comunicare şi rezolvare a problemelor unui candidat, însă mai important decât soluţia este modul de lucru pentru obţinerea soluţiei. Îţi poţi articula gândurile în timp ce scrii codul? Gândeşti creativ? Oferi un răspuns clar la întrebare? Această abordare, dar şi curajul de a merge mai departe, testând idei noi, te va avantaja.
3. Vorbeşte clar şi precis
Lucrezi cu multe concepte abstracte, prin urmare vorbirea clară şi precisă este primordială. Acordă atenţie vocabularului chiar şi pentru concepte aparent simple. Evită pronumele şi cuvintele ambigue, cum ar fi "rezultat" (de obicei, nu există un "rezultat", ci ceva rezultat, efect secundar sau valoare returnată).
4. Dacă întâmpini dificultăţi, păstrează-ţi calmul
Poţi ajunge la situaţii în care să nu mai ştii cum să continui scrierea codului sau testarea unui site. Ia în calcul că interviurile de codare seamănă mult cu examenele de matematică. De multe ori, vei primi un" credit parţial" pentru a-ţi evalua munca şi efortul de a găsi o soluţie. Prin urmare, contează să arăţi cum gândeşti, iar intervievatorul va înţelege că faci tot posibilul pentru a găsi o soluţie. Fii sincer că nu ştii, dar explică cum ai încerca să rezolvi problema dacă te-ai confrunta cu ea în munca ta zilnică.
Abilităţi urmărite de managerii de departament la interviul tehnic:
- Abilităţi de codare
- Capacitatea de rezolvare a problemelor într-un mod structurat şi sistematic, aplicarea algoritmilor la problema actuală.
- Abilitatea de a gândi creativ
- Comunicarea
- Gândire analitică, să evaluezi impactul deciziilor tale asupra unui sistem/infrastructuri
- Potrivirea ta cu echipa, cultura organizaţională
- Cum gestionezi feedback-ul