ADVERTORIAL Cum se tratează melasma?

Media-Advertising / 17 martie 2021

Cum se tratează melasma?

Deşi nu există suficiente statistici pentru România, se ştie că melasma afectează de 9 ori mai mult femeile decât bărbaţii, iar pătarea feţei reprezintă o sursă de complexe şi de anxietate. Petele pigmentare maronii de pe faţă, gât, decolteu şi mâni sunt asociate cu bătrâneţea, cu probleme de sănătate şi nu reprezintă pentru nimeni un motiv de mândrie. Majoritatea le ascunde sub mult fond de ten, dar din păcate, dacă te confrunţi cu melasmă şi nu faci nimic pentru a o trata, aceasta se va accentua şi se va extinde în timp. Cum limita între tratamentul şi agravarea hiperpigmentării este extrem de fină, am întrebat pe specialiştii în dermatologie şi îngrijirea pielii de la clinica SKiN MedSpa din Bucureşti ce este de făcut şi care sunt tratamentele care dau cu adevărat rezultate.

Ce este melasma?

Melasma este o afecţiune pigmentară des întâlnită la femeile cu vârste cuprinse între 20 si 50 de ani şi se caracterizează prin apariţia unor pigmentaţii sau pete maronii la nivelul frunţii, a bărbiei, a gâtului sau în zona buzelor. Ca formă de hiperpigmentare afectează şi femeile însărcinate, acestea fiind mai predispuse la a dezvolta melasmă din cauza dereglărilor hormonale, care apar în perioada sarcinii.

Chiar dacă nu cauzează durere, mâncărime sau alt disconfort, melasma are un puternic impact asupra calităţii vieţii celor care se confruntă cu ea, mai ales că petele pigmentare sunt inestetice şi pot îmbătrâni o persoană cu până la 20 de ani faţă de vârsta reală. Un studiu recent a demonstrat că persoanele cu melasmă refuză să mai iasă din casă fără machiaj, deoarece au probleme cu imaginea de sine, iar mai mult de 40% dintre acestea se simt frustrate şi neputincioase în faţa acestei afecţiuni.

Care sunt cauzele apariţiei melasei?

Înainte de a stabili un plan de tratament, este necesară identificarea cauzelor apariţiei acesteia. Melasma este o consecinţă a modificărilor hormonale, moment în care organismul excretă în mod excesiv melanină. Totodată, s-a dovedit clinic că expunerea la soare şi/sau la solar (la raze UV) stimulează melanocitele (celulele din piele care produc melanină), iar acestea provoacă hiperpigmentări localizate.

Persoanele care suferă de melasmă observă că aceste pete pigmentare devin mai pronunţate după expunerea îndelungată la soare, în timp ce iarna petele maronii de pe faţă nu mai sunt atât de evidente. De aceea, una dintre cele mai importante recomandări ale medicilor dermatologi este evitarea expunerii la soare, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, crema de protecţie solară cu factor ridicat este obligatorie.

O altă cauză care determină apariţia melasmei o reprezintă sarcina. În sarcină creşte foarte mult nivelul de progesteron, care poate duce la o hiperproducţie de melanocite. Această formă specială de melasmă mai este denumită si cloasmă sau "mască de sarcină". Vestea bună este că aceste pete dispar de obicei la câteva luni după naştere.

Alţi factori care pot declanşa melasma mai pot fi: predispoziţia genetică, tenul mai închis la culoare (în cazul persoanelor cu pielea mai închisă, producţia de melanină este mai crescută faţă de cele cu tenul mai deschis), stresul, dar şi anumite medicamente, cum ar fi anticoncepţionalele.

Melasma versus hiperpigmentarea obişnuită a pielii

Deşi melasma este tot o forma de hiperpigmentare, există totuşi o mică deosebire între melasmă şi petele pigmentare. În primul rând, hiperpigmentarea este un termen mai vast şi se referă la orice modificare de culoare a pielii, afectând atât bărbaţii, cât si femeile. În această categorie intră şi cicatricele lăsate de acnee, pistruii care se extind şi se transformă în pete maronii din cauza expunerii excesive la soare, dar şi afecţiuni precum eczema şi psoriazisul.

Acneea, expunerea la raze UV sau erupţiile cutanate au potenţialul de a stimula melanocitele, celulele producătoare de pigmenţi din piele, pentru a produce un surplus de pigment, care ajunge în straturile inferioare ale pielii, exact ca pigmentul folosit în tatuaje.

Cum se tratează melasma?

Din păcate, cu cât pigmentul este mai adânc, cu atât este mai greu de tratat. Altfel spus, o secţiune de piele care a fost expusă în mod constant la razele dăunătoare UV, fără protecţia adecvată, va fi cu mult mai greu de tratat faţă de o pată mai întunecată, provocată de un coş expus la soare. Nivelul de severitate a hiperpigmentării pielii variază, dar pentru a pune un diagnostic şi pentru a stabili un plan de tratament care să ofere rezultatele aşteptate, este nevoie de o vizită la un medic dermatolog specialist.

Melasma se diferenţiază de hiperpigmentarea obişnuită prin faptul că se întâlneşte mai des la femeile însărcinate şi este foarte mult influenţată şi declanşată de expunerea la soare, dar si de fluctuaţiile hormonale.

Cum recunoşti melasma? De obicei, aceasta apare de obicei sub forma unor pete pigmentare simetrice pe piele, mai ales în zona obrajilor, pe nas, frunte, bărbie şi deasupra buzei superioare. Deşi mai puţin frecventă, poate apărea şi pe alte părţi ale corpului, mai ales pe cele mai predispuse la expunerea la soare, precum gâtul sau antebraţele.

Un alt aspect nociv este faptul că melasma se poate extinde, adică îţi poate înrăutăţi aspectul în timp. Există câţiva factori care pot contribui la răspândirea melasmei: razele UV şi căldura. Dacă expunerea la soare se poate controla, căldura este un factor mult mai greu de controlat.

Ce tratamente există împotriva melasmei şi a hiperpigmentării?

Melasma este mult mai dificil de vindecat în comparaţie cu hiperpigmentarea obişnuită, care se poate trata şi cu creme sau medicamente cu sau fără prescripţie medicală, pe bază de acid kojic, acid azelaic sau niacinamida, care toate estompează petele inestetice de la nivelul pielii.

Există însă şi veşti bune şi în privinţa tratării melasmei. În funcţie de severitatea şi de localizarea acestei afecţiuni, medicul dermatolog îţi poate recomanda diferite proceduri medicale sau combinaţii de proceduri.

Medicul dermatolog este cel care va stabili mixul ideal de tratamente faciale şi dermatologice şi poate chiar schimbarea rutinei de îngrijire a pielii, pentru a vedea rezultate care să te mulţumească, de aceea primul pas către vindecare este programarea la un consult!

Indiferent de ceea ce promit anumite produse din comerţ, melasma nu trece doar prin aplicarea unor creme, fie ele şi dermato-cosmetice, ci este nevoie de tratamente profesionale, pe care le poţi găsi într-o clinică specializată în rezolvarea problemelor pielii.

În momentul de faţă, tratamentul cu laser pentru melasmă reprezintă standardul de eficienţă şi este unul dintre cele mai populare tratamente din întreaga lume. Este vorba în principal despre laserele fracţionate ablative performante, al căror rol principal este de a reîmprospăta şi întineri pielea prin reconstrucţia de colagen, ajutând la netezirea acesteia şi eliminând o parte din pigmentarea cauzată de expunerea la soare.

Concepute pentru a reduce timpul de recuperare, laserele fracţionate penetrează pielea într-un model pixelat, unele zone primind o doză de lumină, iar altele, unde ţesuturile nu au fost afectate, rămânând neatinse.

În funcţie de performanţa laserului folosit, medicul dermatolog poate crea protocoale de tratament personalizate, care transmit o energie de tip "lunchtime laser peeling", pentru a înlătura petele pigmentare, melasma, dar şi pentru un ten mai strălucitor şi cu o textură îmbunătăţită sau poate opta pentru o ablaţie mai profundă, care va avea un efect asupra hiperpigmentărilor mai adânci, mai vechi, cât şi asupra ridurilor şi cicatricilor.

Un dispozitiv cu laser fracţionat precum SmartXide Punto de la clinica SKiN MedSpa din Bucureşti, care deţine cea mai avansată tehnologie laser CO2 existentă în piaţă, va oferi rezultate şi pentru persoanele care se confruntă cu pete pigmentare minore, dar şi pentru persoane care au suferit daune semnificative în ceea ce priveşte hiperpigmentarea şi extinderea acesteia în timp, atât pe faţă, cât şi pe gât, piept, braţe şi mâini.

Spre deosebire de laserele clasice fracţionate CO2, SmartXide Punto nu produce leziuni deschise, care sângerează, ceea ce înseamnă că poate trata chiar şi zone mai sensibile, care rămân neatinse de alte dispozitive laser, cum ar fi gâtul, antebraţul, pleoapele şi zona buzelor. Pentru persoanele care suferă din cauza melasmei, acest lucru reprezintă un adevărat "game changer".

În afară de dispozitivele pe bază de laser fracţionat ablativ, mai există şi opţiunea laserelor medicale care distrug pigmenţii din piele, pe bază de laser Nd: YAG. Cu lungimi de undă variabile, acestea oferă opţiuni sigure pentru fiecare ton de piele. Laserul de tip Nd:YAG se potriveşte oricărui tip de ten, inclusiv celor mai închise, care suferă cel mai mult şi mai des din cauza melasmei.

Dispozitivele laser de acest tip generează o undă acustică puternică ce sparge particulele de pigment în siguranţă, pe orice tip de piele. În anumite cazuri, laserul Nd:Yag este de preferat unui laser CO2 fracţionat, deoarece elimină precum o radieră atât tatuajele, cât şi petele pigmentare şi melasma.

Laserul medical FOTONA din clinica SKiN MedSpa, cel mai bine realizat sistem laser medical din lume, vizează în special hemoglobina sau pigmentul roşu din celule, precum şi melanina, pentru a şterge în una sau mai multe şedinţe hiperpigmentările care îţi afectează încrederea în sine!

Peelingul chimic este unul dintre tratamentele cele mai utilizate pentru melasmă, fiind o procedură prin care se elimină epiderma, stratul exterior al pielii, prin distrugerea controlată a acesteia. Acest proces duce la formarea unei noi epiderme, fără pigmentarea în exces care determină melasma.

În clinica de tratamente dermatologice, faciale, corporale şi estetice SKiN MedSpa din Bucureşti ai la dispoziţie o gamă extrem de variată de peeling-uri chimice, începând cu peeling-uri superficiale, până la cele profunde, care sunt efectuate doar sub atenta supraveghere a medicului. Atenţie, nu orice tip de peeling este potrivit pentru melasmă!

Peeling-urile chimice vin sub multe forme diferite şi, de obicei, vor varia în ceea ce priveşte rezistenţa şi aplicarea, în funcţie de tipul de piele al pacientului. Variabilele care trebuie luate în considerare vor fi culoarea pielii, stratul de piele în care este prezentă hiperpigmentarea şi multe alte considerente medicale, care ţin de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient. Pentru melasmă, peeling-urile chimice folosite sunt pe bază de acid tricloracetic (TCA), acid glicolic, acid salicilic, Tretinoin sau chiar peeling Jessner.

De exemplu, peelingul chimic cu TCA pentru melasmă poate avea o acţiune superficială sau moderată, în funcţie de concentraţia soluţiei utilizate şi de numărul de straturi de peeling care este aplicat pacientului. TCA este o opţiune cunoscută de tratament pentru hiperpigmentarea pielii şi a fost utilizată cu succes de mulţi ani, în clinici dermatologice din întreaga lume.

Pe măsură ce pielea îmbătrâneşte, aceasta acumulează celule moarte care dau un aspect obosit şi tern. Acidul glicolic acţionează pentru a slăbi legăturile care leagă celulele şi pentru a promova rotaţia celulară, care are ca efect o nouă epidermă. Acest strat nou de piele poate fi unul fără melanocitele neregulate care contribuie la apariţia melasmei.

De asemenea, datorită rotaţiei celulare, peelingul chimic cu acid glicolic permite altor medicamente topice, precum hidrochinona, un agent de eliminare a pigmentării, să pătrundă mai adânc în epidermă şi să le crească eficacitatea. Astfel, peelingul chimic cu acid glicolic este adesea recomandat ca terapie complementară în tratamentul standard al melasmei, care constă în acest caz în patru până la şase şedinţe, repetate pe parcursul a două, până la trei săptămâni distanţă.

Eficacitatea peeling-ului chimic cu acid glicolic pentru melasmă a fost confirmată în mai multe studii. Partea cea mai bună este că acidul glicolic este uneori numit peeling chimic "de prânz", deoarece este unul superficial, cu efecte secundare uşoare, care sunt în mare parte limitate la o anumită roşeaţă, deci nu necesită recuperare îndelungată.

Cum se tratează melasma?

Peelingul chimic Jessner pentru melasmă este similar peeling-ului cu acid glicolic deoarece foloseşte hidroxiacizi în componenţa sa. De asemenea, include şi acid salicilic, un medicament obişnuit pentru îngrijirea pielii, care ajută la înlăturarea epidermei nedorite, afectate de soare. Terapia combinată este o metodă populară pentru tratarea melasmei, deoarece utilizarea mai multor medicamente simultan poate fi mai eficientă în anumite cazuri. Nu există însă o opţiune de tratament singulară, definitivă pentru melasmă; tenul fiecărui paciente este în general variabila care decide cel mai bun peeling chimic pentru aceasta.

Microneedling-ul a fost folosit de multă vreme pentru a îmbunătăţi aspectul liniilor fine, ridurilor, texturii pielii, porilor măriţi prin crearea de microleziuni în piele care stimulează producerea de colagen şi elastină. Microneedling-ul poate fi utilizat şi pentru tratarea hiperpigmentării, inclusiv a melasmei.

Deoarece melanocitele, adică acele celule care produc melanina sunt extrem de sensibile la căldură şi la daunele colaterale generate de termolioza keratinocitelor (majoritatea celulelor pielii), microneedling-ul oferă rezultate foarte bune, respectând totodată integritatea melanocitelor.

Tratamentul cu microneedling este potrivit pentru toate tipurile de piele. Mai mult decât atât, alte tratamentele faciale combinate cu inducţia de colagen, folosind inclusiv agenţi activi pentru depigmentare oferă extra opţiuni eficiente de tratament. Ceea ce face diferenţa în ceea ce priveşte rezultatele obţinute este dispozitivul folosit în combinaţie cu substanţele potrivite.

LA SKiN MedSpa ai la dispoziţie tehnologia Nanopore Stylus, care este considerată de specialişti viitorul dispozitivelor de microneedling din piaţă. Dispozitivul Nanopore oferă un timp de tratament mult mai rapid şi foloseşte ace care nu vibrează. Marea diferenţă adusă de tehnologia Nanopore este că nu necesită nici o cremă anestezică, adică tratamentul este complet nedureros, iar o şedinţă pentru întreaga faţă durează doar 8 minute.

În afară de Nanopore Stylus, poţi alege între Dermapen 4, ultimul model Dermapen, Mesopen sau dispozitivul EPN care realizează mezoterapie fracţionată prin electroporaţie, în funcţie de nevoile tenului tău, de recomandările medicului şi de bugetul disponibil!

Tratamentele cu Dermapen 4 sunt extrem de eficiente pentru tratarea hiperpigmentării, în special când tratamentul cu laser nu este recomandat. Tratamentul creează până la 1.920 de micro-canale fracţionate în piele pe secundă pentru a promova normalizarea funcţiilor celulare. Deoarece melanocitele sunt vizate în mod direct, procesul de reparare şi corectare încurajează uniformizarea tonului pielii şi un aspect mai tânăr şi mai luminos.

Ceea ce contează cel mai mult în tratamentul hiperpigmentării, fie că este vorba despre melasmă sau doar nişte pete pigmentare uşoare, este că tratamentul inadecvat, mai ales cel excesiv de agresiv va provoca o agravare a afecţiunii.

Orice acţiune care provoacă căldură sau frecare în piele poate stimula un depozit de exces de melanină la locul traumei. De aceea, este nevoie de expertiza unui medic specialist şi tratamente realizate cu mare grijă, pentru a trata cu adevărat problema ta. Chiar dacă melasma nu este uşor de tratat, se pot obţine în timp rezultate extraordinare, când ai echipa potrivită lângă tine!

Te aşteptăm la SKiN MedSpa pentru a beneficia de o evaluare gratuită a pielii tale. Dacă este nevoie, te poţi programa la un consult dermatologic, pentru a te bucura de expertiza unui medic dedicat, care te poate ajuta să obţii o piele perfectă şi să îţi tratezi orice problemă de pigmentare sau decolorare a pielii!

Programează-te la: 0729 740.704 sau pe contact@skinmedspa.ro şi fă-ne o vizită la clinica noastră din centrul comercial Drumul Taberelor din strada Braşov, numărul 25 din Bucureşti iar în curând şi în Corbeanca!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb