ADVERTORIAL Facilităţile de cercetare-alternativă interesantă la ultimele modificări fiscale

Media-Advertising / 15 ianuarie

Facilităţile de cercetare-alternativă interesantă la ultimele modificări fiscale

În contextul economic actual şi al recentelor modificărilor fiscale (eliminarea facilităţilor din IT, IMCA, Pillar Two), multe companii se orientează către facilităţile fiscale legate de activităţile de cercetare-dezvoltare. Aceste societăţi dispun de următoarele beneficii:

- Deducerea suplimentară (50%) a cheltuielilor efectuate pentru activităţile de cercetare-dezvoltare; aceasta poate fi aplicată la calculul impozitului pe profit sau IMCA şi reduce impozitul datorat cu 8% din cheltuielile realizate în proiecte.

- Scutirea de impozit pe venit pentru angajaţii care lucrează în proiecte de cercetare-dezvoltare, ce poate permite angajatorilor compensarea eliminării facilităţii fiscale din domeniul IT.

Facilităţile fiscale de R&D nu sunt restricţionate la anumite domenii de activitate şi pot fi aplicate pentru activităţile de dezvoltare tehnologică (dezvoltare de produs, dezvoltare de proces, de metode) sau pentru cercetarea aplicativă.

Din ce în ce mai multe societăţi beneficiază de stimulente pentru activitatea de R&D, numărul acestora crescând de la 300 la 800 în 6 ani. Acestea beneficiază de deduceri anuale de peste 1 miliard lei.

Facilităţile de cercetare-alternativă interesantă la ultimele modificări fiscale

Eforturile realizate de către reprezentanţii guvernului pentru a încuraja accesarea stimulentelor de R&D au impulsionat această tendinţă. Printre acestea, enumerăm: constituirea RECXD, cu rol în validarea eligibilităţii proiectelor de R&D, armonizarea normelor de aplicare a deducerii suplimentare a cheltuielilor de R&D cu cele privind scutirea de impozit pentru cercetători, revizuirea legislaţiei referitoare la IMCA, astfel încât contribuabilii ce datorează un astfel de impozit să poată aplica deducerea suplimentară a cheltuielilor de R&D. Mai mult, intenţia actualului guvern pare a fi de a majora deducerea cheltuielilor cercetare până la 200%, în 5 ani şi de a acorda un credit fiscal pentru cercetare, în valoare de până la 30% din cheltuielile eligibile.

Conform Innovation Team, firmă specializată în consultanţă şi servicii în acest domeniu, etapele generale pentru a putea beneficia de deducerea suplimentară a cheltuielilor de cercetare şi de scutirea de impozit pe venit pentru cercetători sunt următoarele:

-Identificarea activităţilor eligibile. La sfârşitul acestei etape, societăţile primesc lista proiectelor eligibile, precum şi o estimare a economiei generate. Identificarea activităţilor se realizează conform unor criterii tehnice specifice şi a practicii acumulate de-a lungul celor 7 ani de activitate ai consultanţilor Innovation Team.

-Identificarea cheltuielilor eligibile şi stabilirea trasabilităţii dintre cheltuieli şi activităţi;

-Descrierea proiectelor eligibile. În această etapă, obiectivul este de a argumenta eligibilitatea proiectelor. Mai exact, se pleacă de la criteriile de eligibilitate descrise în Manualul Frascati, a căror prezenţă este analizată în activităţile contribuabilului şi descrisă de manieră cuprinzătoare, ceea ce permite realizarea unei economii considerabilă de timp, în vederea documentării proiectelor. Această etapă necesită înţelegerea tehnică a proiectului precum şi o mare meticulozitate în descrierea efectivă a acestuia. Rezultatul acestei etape este reprezentat de documentele necesare certificării proiectelor.

-Certificarea proiectelor, pentru validarea eligibilităţii proiectelor şi obţinerea unei garanţii suplimentare în cazul controalelor ANAF. În această etapă, sunt întocmite toate documentele necesare certificării proiectelor şi se acordă suport pe parcursul derulării certificării. Deşi certificarea este obligatorie doar pentru marii contribuabili, majoritatea societăţilor ce doresc să aplice aceste facilitaţi fiscale aleg să-şi certifice proiectele, astfel încât controalele fiscale să fie securizate.

În concluzie, avantajele oferite de stimulentele de cercetare (reducerea costurilor, atragerea talentelor) precum şi mediul legislativ favorabil contribuie la creşterea competitivităţii şi sustenabilităţii pe termen lung a companiilor care le accesează.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb