ADVERTORIAL Final de 2023 în industria construcţiilor: "Monitorizarea comportării în timp acţionează ca o barieră de prevenţie şi protecţie pentru proiectele deja vulnerabile"

Media-Advertising / 12 decembrie 2023

Final de 2023 în industria construcţiilor: "Monitorizarea comportării în timp acţionează ca o barieră de prevenţie şi protecţie pentru proiectele deja vulnerabile"

Interviu cu Mariana Garştea, CEO Sixense România

Anul care trece a fost unul plin de provocări pentru industria construcţiilor şi pentru jucătorii care activează în acest sector. De la modificări fiscale până la introducerea de noi standarde legislative care trebuie respectate de cei care construiesc şi întreţin proiecte de construcţii, realitatea lui 2023 a fost una dinamică, în care cuvântul-cheie a fost "adaptare".

Care sunt lecţiile cele mai importante ale industriei din acest an? Ce urmează să se întâmple şi pentru ce este nevoie să se pregătească dezvoltatorii şi gestionarii de infrastructură?

Am discutat cu doamna Mariana Garştea, Directorul general al Sixense România, o companie specializată în soluţii pentru urmărirea comportării construcţiilor în timp, care deţine şi singurul laborator autorizat de analize şi încercări în construcţii din România, dedicat exclusiv operaţiunilor de monitorizare geotehnică şi structurală. Cu o activitate de peste 12 ani pe piaţa locală, ca parte dintr-un grup internaţional de renume, compania a urmărit îndeaproape schimbările din industrie, pentru a se adapta noilor cerinţe şi pentru a-şi ghida clienţii să dezvolte şi să întreţină proiecte mai sănătoase structural.

Care sunt cele mai importante câteva lecţii şi schimbări prin care a trecut industria dvs. anul acesta? Ce concluzii trageţi după un 2023 plin pentru industria construcţiilor în general?

2023 a fost un an cu multe schimbări în industria construcţiilor în general, un an care a dat câteva bătăi de cap şi a ridicat provocări serioase investitorilor, dezvoltatorilor şi gestionarilor de infrastructură.

Spre exemplu, se prefigurează multe standarde noi de calitate şi multe modificări legislative pe care factorii de decizie implicaţi în proiectele de construcţii se vor vedea obligaţi să le înţeleagă şi să le pună în aplicare: Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor, respectiv actualizarea Normativului privind urmărirea comportării în timp a construcţiilor P130/2023 sunt în curs de revizuire şi de aprobare în Parlament. Ambele vor influenţa foarte mult industria de construcţii. De asemenea, toate politicile europene privind sustenabilitatea şi rezilienţa climatică - au impus extrem de multe prevederi importante şi la noi. Toate acestea fac ca urmărirea comportării construcţiilor în timp să intre rapid pe agenda tuturor şi să reprezinte modalitatea supremă de verificare şi conformitate cu aceste standarde.

De asemenea, ne-am bucurat să vedem şi o deschidere mai mare a anumitor specialişti proiectanţi de a cere implementarea monitorizării structurale şi geotehnice în timp real în proiecte de infrastructură critică, ceea ce este o schimbare importantă de mentalitate şi atitudine faţă de anii trecuţi. Mă bucur să constat că mulţi au trecut peste scepticismul iniţial şi peste neîncrederea în tehnologie şi au putut vedea beneficiile, dar şi eficienţa sporită pe care acest mod automatizat de monitorizare îl aduce în proiectele de care se ocupă aceşti profesionişti.

Ce am mai observat - şi este tot o veste îmbucurătoare - a fost testarea (încercarea suprastructurilor cu acţiuni de probă, în limbaj tehnic) a din ce în ce mai multe poduri noi, deci o atenţie sporită faţă de sănătatea structurală a infrastructurii rutiere la darea ei în exploatare. Aici cred că este nevoie să ne aliniem mai puternic şi în ce priveşte testarea podurilor deja existente care trec prin lucrari de reabilitare, de punere în siguranţă etc. - şi care trebuie apoi urmărite pe termen lung. Monitorizarea comportării în timp acţionează ca o barieră de prevenţie şi protecţie pentru aceste proiecte deja vulnerabile şi vulnerabilizate. Ea ajută să ştim din timp evoluţia comportarii lor, să acţionăm proactiv şi să luăm măsuri înainte ca diverse incidente si accidente să mai aibă loc.

Ce credeţi că va urma pentru sectorul construcţiilor şi al sănătăţii structurale în continuare, în 2024? La ce vă aşteptaţi şi ce previziuni puteţi face?

Alinierea la noile standarde şi măsurile legislative care urmează să fie aprobate şi care vor reglementa domeniul nostru -- va face necesar apelul la specialişti şi parteneri informaţi, capabil să "traducă" ceea ce se întâmplă şi să transpună informaţia tehnică în paşi acţionabili şi uşor de înţeles pentru toţi cei implicaţi.

De aceea, cred că va urma o filtrare mai mare a jucătorilor din industria din care facem parte, cu necesitatea impunerii unui set de standarde comune de selecţie raportat la nivelul calitativ al serviciilor oferite. Asta ne-ar ajuta să avem un mediu construit mai sănătos, în care e loc din ce în ce mai puţin de derapaje sau de lucruri care nu sunt în conformitate cu standardele de calitate în vigoare.

Considerând deja cerinţele obligatorii ale HG nr. 808 din 2005, se cere în mod explicit ca activităţile de urmărire a comportării în timp a construcţiilor să fie efectuate exclusiv de către o companie autorizată ca Laborator de analize şi încercări în activitatea de construcţii. Autorizarea laboratoarelor de analize şi încercări în activitatea de construcţii se face de Inspectoratul de Stat în Construcţii (I.S.C.).

Suplimentar, este indicat ca entitatea care se ocupă de monitorizare:

- să facă parte dintr-o asociaţie sau comunitate de profil. Acest lucru arată implicare, validare din partea pieţei şi dorinţa de a rămâne la curent la nivel de cunoştinţe.

- să deţină o serie de certificări de calitate, cum ar fi ISO 9001 şi 14001, 45001, pentru procesele de monitorizare geotehnică şi structurală.

- să cunoască şi să implementeze standardele ISO de specialitate: SR EN ISO 18674-1 - Reguli generale, SR EN ISO 18674-3 - Inclinometre, ISO_18674-4_2020 - Piezometre, SR EN ISO 18674-2 - Extensometre, ISO_18674-5_2019 - Celule de presiune etc.

- să dispună de profesionişti cu experienţă, mai exact de ingineri specializaţi pe acest tip de lucrări, cu referinţe importante.

Ce va urma în general pentru industria construcţiilor? Un an în care preocuparea pentru a avea o infrastructură de transport cu adevărat funcţională şi sănătoasă - să se reflecte în investiţii făcute strategic, cu viziune şi cu dorinţa de a utiliza aceste fonduri în cel mai bun mod cu putinţă pentru comunitate. Un an în care dezvoltatorii privaţi serioşi şi credibili continuă investiţia în grija fata de asset-urile deţinute; un an în care cu toţii ne uităm cu o şi mai mare deschidere la instrumentele moderne pe care le avem la dispoziţie în a urmări în timp mediul construit şi a ne uşura munca per total.

Ce planuri are compania pe care o conduceţi? Cum anume vă propuneţi să deserviţi şi mai bine nevoile clienţilor într-o piaţă competitivă?

Noi culegem deja roadele a câţiva ani de muncă şi efort - în care am informat piaţa, am făcut demersuri care să ne folosească tuturor şi am încercat să venim constant cu repere de bune practici care să deschidă uşa spre o normalitate a calităţii şi a lucrului bine făcut.

Cred că sunt multe moduri în care suntem pregătiţi să continuăm să deservim nevoile clienţilor noştri:

- suntem mereu conectaţi la noile modificări legislative şi venim în întâmpinarea lor cu soluţiile noastre

- avem o importantă componentă digitală a serviciilor noastre, care generează inovaţie, eficienţă superioară şi ia grija de pe umerii factorilor de decizie din proiectele de construcţii

- avem acces la soluţii mature, stabile, deja testate în extrem de multe tipuri de proiecte şi care pot fi adaptate în funcţie de obiectivul fiecărui proiect în parte

- urmează certificarea Sixense România pe alte 2 standarde de calitate

- suntem un partener credibil, pe care clienţii noştri se pot baza - şi suntem constant preocupaţi să fim aliniaţi noi înşine la toate standardele domeniului. De aceea, suntem autorizaţi ca laborator de analize şi încercări în construcţii, urmărind să demonstrăm permanent angajamentul nostru faţă de a face o muncă serioasă şi de calitate. Vor urma multe alte certificări pentru noi, care să ne ţină mereu agili şi pregătiţi pentru felul în care se schimbă şi avansează domeniul nostru.

Iar acestea sunt doar câteva dintre lucrurile la care m-aş opri acum. Pentru anul viitor, avem planuri la fel de ambiţioase ca până acum: să protejăm sănătatea structurală a construcţiilor civile, precum şi a infrastructurii de transport (poduri, autostrăzi, infrastructură subterană etc.), a celei sportive (stadioane) şi medicale (spitale). Avem deja proiecte foarte relevante în acest sens şi despre care abia aşteptăm să povestim mai multe.

Pentru noi, 2023 a fost un an bun şi care s-a tradus inclusiv în rezultatele financiare, unde previzionăm o creştere importantă faţă de anul trecut. Iar pentru 2024 ne dorim să continuăm această dezvoltare sănătoasă, concomitent cu a face din activitatea noastră o cerinţă firească, o solicitare pe care toţi să o ia în calcul ca o prioritate, cu deschidere faţă de digitalizare şi automatizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb