ADVERTORIAL O privire de ansamblu asupra pieţei muncii din România din Jooble

R.S.
Media-Advertising / 11 februarie

O privire de ansamblu asupra pieţei muncii din România din Jooble

Piaţa muncii din România este puternic influenţată de factori macroeconomici şi tendinţele de digitalizare. Astfel, românii care îşi caută de lucru pot avea dificultăţi în a găsi locuri de muncă vacanţe potrivite pentru abilităţile şi nevoile lor.

În 2024, piaţa muncii din România a trecut prin schimbări semnificative. Aceste schimbări nu s-au văzut doar în comportamentul angajaţilor, ci şi în statisticile oficiale. Studiile recente arată faptul că peste jumătate dintre români (53%) îşi doresc să schimbe locul actual de muncă în următoarele şase luni.

Din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), observăm şi o scădere a ratei de ocupare de 64,40% în trimestrul II al anului 2024 la 63,30% în trimestrul III al anului.

În ciuda scăderii ratei de ocupare, există şi o parte bună - numărul persoanelor angajate a atins 5.167,3 mii în luna noiembrie a anului 2024 şi se menţine stabil.

Scăderea ratei de ocupare poate fi cauzată de o varietate de factori, printre care şi scăderea ratei de participare la forţa de muncă. Aceasta a ajuns la 67,10% în trimestrul III faţă de 67,90% în trimestrul precedent. Deşi diferenţa nu este foarte mare, poate reprezenta unul dintre motivele pentru care a avut loc scăderea ratei de ocupare.

Totuşi, aceste valori arăta faptul că o parte din populaţia activă a decis să părăsească temporar piaţa muncii, fie pentru a urma o traiectorie de recalificare, fie din motive legate de migraţie sau chiar din imposibilitatea de a găsi locurile de muncă potrivite abilităţilor şi cunoştinţelor pe care aceştia le deţin.

Rata şomajului este şi ea un factor foarte important la care trebuie să ne uităm atunci când vorbim despre piaţa muncii din România. Din fericire, până în luna decembrie a anului 2024, am văzut o scădere de 0,10% a ratei şomajului, de la 5,30% la 5,20%. Deşi scăderea este una foarte mică, este un bun indicator al condiţiilor de angajare în continuă îmbunătăţire.

În domeniile cu cerere crescută de personal, precum IT, servicii financiare sau construcţii, condiţiile de muncă şi salariile arăta din ce în ce mai bine pentru candidaţi.

Desigur, rata şomajului este în continuare mai mare în zonele rurale şi în cazul tinerilor care, din cauza lipsei de experienţă, au parte de mai puţine oportunităţi de angajare.

Din aceste date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) putem extrage şi un aspect pozitiv foarte important - o creştere semnificativă a salariului mediu. În luna noiembrie 2024, salariul mediu net a ajuns la 8.825 RON/luna, deşi în luna precedentă era 8.612 RON/lună. Anul 2024 a văzut, per total, o creştere de 13,60%. 

Această creştere impresionantă se datorează atât cererii crescute de personal în anumite sectoare, cât şi presiunilor inflaţiei.

Din păcate, această creştere nu este una uniforma, ci una focusată pe sectorul privat. Astfel, în multinaţionale salariile au crescut, în timp ce în sectorul public acestea au stagnat. Acest fapt a dus la o migraţie a forţei de muncă către firmele private.

Căutarea unui loc de muncă poate fi o adevărată provocare

Deşi numărul de posturi vacanţe pe piaţa muncii este în creştere, găsirea unui loc de muncă potrivit este o adevărată provocare pentru foarte mulţi români. Motivele pot fi variate, de la nepotrivirea dintre cerinţele postului şi calificările candidaţilor, la lipsa flexibilităţii sau lipsa posibilităţii de lucru în regim hibrid sau remote.

Concurenţă crescută este şi ea un obstacol pentru mulţi candidaţi, în mod special cei fără experienţă sau cu puţini ani de muncă în domeniul în care vor să se angajeze. Există angajatori care cer experienţă vastă pentru poziţii de început, ceea ce scade şansele absolvenţilor să intre pe piaţa muncii şi să obţină experienţă de care au nevoie pentru a profesa în domeniul ales.

În plus, deşi în oraşele mari există cele mai multe oportunităţi de angajare, tot aici este şi cea mai mare concurenţă pe un singur post. De aceea, cei care investesc timp şi resurse în dezvoltarea abilităţilor şi deprinderea de skill-uri noi vor avea cele mai mari şanse să reuşească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb