Oferta secundară Transelectrica s-a încheiat cu succes, iar asta creează premise favorabile pentru viitoarele vânzări prin piaţa de capital, pe care le pregăteşte statul român.
Investitorii au aflat, deja, rezultatul final al ofertei secundare pentru 15% din acţiunile Transelectrica, realizată prin Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 14-27 martie 2012.
Conform rezultatelor finale, gradul de subscriere în cadrul Tranşei Investitorilor Mari a fost de 145,45% în timp ce gradul de subscriere în Tranşa Investitorilor Mici a fost de 279,22%.
Pentru instituţionali, au fost alocate 90% din titlurile scoase la vânzare, iar pentru micii investitori o tranşă de 10%. Tranşa "mare" era destinată celor care subscriau de minim 500.000 de lei, iar cea pentru micii investitori era alocată pentru subscrierile sub 500.000 de lei.
• Povestea succesului
Statul a agreat, prin programul cu Fondul Monetar Internaţional, să vândă, prin piaţa de capital, participaţii la unele companii din portofoliu, iar prima pe listă a fost oferta publică secundară pentru 15% din Transelectrica.
Consorţiul format din Banca Comercială Română, SSIF Intercapital Invest şi Swiss Capital a fost desemnat, pe 12 octombrie 2011, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei de 10,99 milioane de acţiuni TEL.
Guvernul, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Indus-trie (OPSPI), nu se arăta dispus în luna noiembrie a anului trecut să ofere un discount la preţul acţiunilor companiilor de pe lista de privatizare. Cu toate acestea, reprezentanţii sindicatului care intermedia oferta Transelectrica au declarat, în luna februarie, că s-a hotărât acordarea unui discount, dar că încă nu se ştia valoarea acestuia.
Nesiguri că statul va arăta flexibilitate în stabilirea preţului, brokerii s-au apucat de treabă.
Primul road- show, pentru promovarea ofertei Transelectrica, a avut loc la începutul lunii februarie, la sediul Bursei de Valori Bucureşti. Acolo au fost prezenţi atât investitori instituţionali cât şi de retail.
Oferta Transelectrica a mai fost prezentată investitorilor din Varşovia, Frankfurt, Stockholm, Tallin şi Londra.
Având în vedere reglementările investiţionale de pe piaţa americană, oferta nu s-a adresat şi investitorilor din SUA.
Oamenii din piaţa de capital solicitau statului un discount între 10% şi 20% pentru această ofertă.
Întors din road-show-ul de la Londra, chiar Lucian Anghel, preşedintele BVB, a trans-mis că succesul va depinde de acordarea unui discount de 10-15%.
Pe 13 martie, cu o zi înainte de startul ofertei, Guvernul s-a conformat doleanţelor investitorilor şi a stabilit un preţ minim de 14,9 lei/acţiune, cu 12,6% sub cotaţia bursieră din şedinţa precedentă. Cotaţia maximă a fost de 19,2 lei/titlu, cu 12,5% peste cea mai recentă valoare de la BVB în acel moment.
• "Open-book" - stimul pentru investitorii mici
Pentru investitorii mici, foarte importantă a fost şi decizia consorţiului de intermediere ca oferta să fie des-chisă ("open-book"). Astfel, cei interesaţi au putut subscrie atât prin consorţiul de intermediere, cât şi prin intermediul oricărui broker care avea semnat un angajament de asumare a condiţiilor de derulare ale ofertei cu managerul de sindicat (n.r. BCR).
Metoda de subscriere "open-book" a fost una dintre noutăţile acestei oferte. Astfel, orice persoană interesată a putut să vadă volumul şi preţul subscrierilor înregistrate.
• Tranzacţiile "turnaround", atractive pentru instituţionali
Pentru investitorii mari, mai importantă a fost introducerea tranzacţiilor OTC "turnaround", anunţate de Depozitarul Central în luna februarie şi aprobate, înainte de începerea ofertei Transelectrica, de către Banca Naţională a României şi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
Prin tranzacţiile OTC "turnaround" brokerii cumpără acţiuni de pe Bursă, iar apoi le vând clienţilor în afara pieţei.
"Turnaround" este un caz particular de tranzacţie, în afara sistemelor de tranzacţionare, caracteristica aces-teia fiind aceea că are, întotdeauna, o tranzacţie corespondentă în bursă.
Potrivit membrilor consorţiului de intermediere, aceste tranzacţii erau menite să faciliteze accesul la instrumentele financiare româneşti pentru clienţii brokerilor internaţionali, care nu au cont deschis la un broker din ţara noastră.
• Context internaţional norocos
Potrivit analiştilor, la încheierea cu succes a acestei oferte a contribuit şi contextul internaţional favorabil.
Anterior, Dan Weiler, Director Executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR, banca lider al consorţiului de intermediere a ofertei, ne-a declarat: "A fost pur şi simplu noroc, nu a fost un < timing > al nostru, pentru că se ştia demult că oferta va fi la mijloc de martie".
Pe perioada ofertei nu au venit din plan internaţional ştiri negative surprinzătoare, care să perturbe subscrierea. Cei doi factori de stres erau situaţia din Grecia, legată de programul de austeritate şi datoria suverană, şi tensiunile din Iran, referitoare la programul nuclear şi conflictul cu Israelul.
Anterior ofertei, statul român deţinea 73,69% din acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea 13,50% şi alţi acţionari restul de 12,81%.
• Preţul de ofertă:
- 14,9 lei/acţiune pentru tranşa investitorilor mari
- 15,71 lei/acţiune pentru tranşa investitorilor mici.
• Profit de zece ori mai mare
Transelectrica (TEL) a încheiat anul trecut cu un profit de 90,27 milioane de lei, de zece ori mai mare faţă de cel obţinut în 2010, în condiţiile în care, în ultimul trimestru al anului trecut a înregis-trat pierderi de 63 de milioane de lei, potrivit rezultatelor anuale preliminare trans-mise ieri Bursei de Valori Bucureşti.
Afacerile companiei naţionale de transport de energie electrică au fost în 2011 de 2,904 miliarde de lei, cu 14,08% mai mari faţă de 2010.
Veniturile operaţionale ale companiei au crescut în 2011 cu 13,86%, fiind de 2,94 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au urcat cu 11,13% faţă de 2010, ajungând la 2,48 miliarde de lei.