Astăzi, preţurile gazelor ar fi fost mai mici, dacă în urmă cu un an autorităţile ar fi luat în considerare analizele Asociaţiei Energia Inteligentă, se arată într-un comunicat al AEI, remis redacţiei. Anul trecut pe data de 11 ianuarie 2023 Asociaţia Energia Inteligentă solicita reanalizarea Plafonării Preţului la gaze în concordanţă cu evoluţiile şi trendurile viitoare, conform sursei: "Tocmai de aceea se impune analizarea stabilirii unui plafon nou al preţului la gaze atunci când el ar aduce beneficii consumatorului şi nu peste 5 luni atunci când el ar avea doar valoare .... electorală." În urmă cu 6 luni arătam că Eliminarea plafonării/compensaţiilor din facturile de energie electrică, este la fel ca la gaze, un process mult mai dificil de realizat, decât a fost introducerea lor, transmite Dumitru Chisăliţă, Preşedinte, Asociaţia Energia Inteligentă.
Conform pre;edintelui AEI, "Degeaba plângem astăzi. pentru că avem preţuri mari, deorece avem ceea ce am decis să facem în urmă cu un an..La fel se va întâmpla şi la 1 aprilie 2025, dacă nu acţionăm astăzi cu 1 an înainte.
Preţurile efective ale gazelor se bazează pe contractele semnate în trecut, pe costurile cu gazele înmagazinate etc. şi ele vor urma, probabil, un uşor trend descrescător luând în considerare cotaţiile preţurilor de pe bursa de la TTF Olanda pentru luniile următoare".
Având în vedere comportamentul furnizorilor români din ultimii ani, şi asumând că preţul gazelor achiziţionate de aceştia va urma trendul cotaţiilor de pe bursele europene am estimat care va fi preţul plătit efectiv de populaţie în următoatrele luni plecând de la prevederile legilor de plafonare a preţului la gaze, pe perioada plafonării preţului şi în prima lună de după plafonare, se mai arată în comunicat.
Astfel, putem observa tendinţa de descreştere a preţului gazelor pe toată perioada când se va aplica plafonarea şi creşterea acesteia după expirarea acestei perioade, informează sursa.
În baza actualelor preţuri din contracte, un consumator casnic estimăm că va achita în aprilie 2025 un preţ de 0,550 lei/MWh cu TVA inclus, faţă de un preţ estimat, bazat pe propunerilor de Acţiune Post Plafonare ale Asociaţiei Energia Inteligentă de 0,231 lei/MWh cu TVA inclus, arată datele comunicatului.
Urmarea demersurilor Asociaţiei Energia Inteligentă, de a convinge Guvernul de necesitatea pregătirii momentului post plafonare şi evitarea creşterii preţului la gaze pentru populaţie în anul 2025, este "ciudat" că unii dintre furnizori au fost vehemenţi susţinători ai continuării plafonării preţului la gaze, transmite Chisăliţă.
Întrebările fireşti care se pot pune, conform sursei indicate:
- De ce se opun, cei care şi-au primit banii cu multe luni de întârziere de la stat, urmare a acestei plafonări?
- De ce cei care îşi justifică existenţa exclusiv într-o piaţă liberă (într-o piaţă reglementată este suficient o singură companie integrată de furnizare), îşi doresc un preţ plafonat?
Poate pentru că se câştigă mai mult şi mai uşor?
Sigur există posibilitatea ca evoluţiile pe piaţa de gaze să fie nefavorabile în viitor, dar acesta este motivul pentru care am propus un Plan de Urgenţă Energetică care ori de câte ori se întâmplă o astfel de situaţie, să suspende preţurile din contract în cazul unor situaţii neaşteptate de criză pe piaţa de energie/gaze, şi să se aplice preţuri plafonate pe timpul crizei şi compensarea furnizorilor, afirmă Dumitru Chisăliţă, Preşedinte, Asociaţia Energia Inteligentă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 12:48)
Dragnea cu " nu ne vindem tara " a bagat bete-n roate la neptun deep. ca puteam sa avem deja gaze 100% din productia nationala. Personal, cred ca spaga n-a venit si nimic nu e pe gratis la PSD si nici la pnl.
Asa, stam si ne uitam la turci care au bagat teava si extrag inclusiv din partea noastra, ca doar e o bula tot gazul sub m neagra.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 16:11)
Vorbesti prostii, gazele din Marea Neagra erau deja promise honvezilor (practic industriei auto germane de acolo) a spus-o ministrul lor de externe. Romania nu vedea si nu o sa vada un Leu de acolo:-)...Redevente, NU, venituru, NU...noroc ca oricum industria bazata pe hidrocarburi e pe duca asa ca mai bine lasa gazul ala acolo si se concentreaza pe regenerabile
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 13:42)
O afirmatie total eronata!
E minim in ciclu scurt la gaze....
Preturile finale vor continua sa creasca la consumator final.... in trepte...
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 19:12)
Oricum ar fi, consumatorul final va pierde, ca asa e filmul.