Combinatul chimic Chicomplex Borzeşti (CRC) a raportat, pentru primele trei luni ale anului, o cifră de afaceri de 612,4 milioane de lei, cu 23% peste cea din perioada ianuarie-martie 2021, pe fondul creşterii preţurilor de vânzare a majorităţii produselor finite ale companiei, dar din cauza creşterii mai puternice a cheltuielilor profitabilitatea a scăzut, conform raportului emitentului publicat la finele săptămânii trecute pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Potrivit companiei, rezultatele au apărut prin coroborarea mai multor factori printre care: a)impactul negativ al creşterii preţurilor de achiziţie a energiei electrice şi gazelor naturale în special în contextul izbucnirii războiului din Ucraina; b) intrarea în revizie generală a platformei industriale de la Borzeşti şi închiderea temporară a instalaţiilor mari consumatoare de gaz de pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, în vederea limitării efectelor negative ale instabilităţii energetice resimţite, cu consecinţe directe în reducerea cantităţilor de produse vândute; c) preţurile de vânzare nu au crescut în acelaşi ritm cu cel al costurilor materiilor prime şi utilităţilor, ceea ce a afectat negativ profitabilitatea.
În primul trimestru al anului, Chicomplex a produs şi livrat trei categorii de produse: polioli - polieteri, cu o pondere de 60% în vânzările totale; produse clorosodice cu o pondere de 34% şi produse oxo-alcooli cu o pondere de 3% în vânzări.
Cheltuielile din exploatare au fost de 557,13 milioane de lei, cu 71% peste cele din primele trei luni ale anului trecut, în vreme ce cheltuielile financiare au scăzu cu 81%, până la 6,8 milioane de lei.
În aceste condiţii, Chicomplex Borzeşti a obţinut pentru primele trei luni ale anului un rezultat din exploatare de 91,42 milioane de lei, cu 45,8% sub cel din primul trimestru al lui 2021, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 72,76 milioane de lei, în scădere cu 38,5%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Ştefan Vuza deţine prin CRC Alchemy Holding, cu sediul în Amsterdam, 85% din Chimcomplex, în timp ce Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 9% din fabricantul de produse chimice. Evaluarea bursieră a Chimcomplex se ridică în prezent la 6,7 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de mr dolar în data de 23.05.2022, 12:12)
au adat afara si pe cfo, saptamina trecuta,
vuza asta e cam loco