AFEER: "Costurile pentru susţinerea întârzierii decontărilor către furnizorii de energie sunt estimate la circa 60 milioane lei"

T.B.
Macroeconomie / 4 decembrie 2023

AFEER: "Costurile pentru susţinerea întârzierii decontărilor către furnizorii de energie sunt estimate la circa 60 milioane lei"

Costurile financiare ale furnizorilor de energie ca urmare a întârzierii deconturilor de către stat se ridică, conform estimărilor, la circa 60 milioane lei, respectiv 17 lei/MWh, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, informează agerpres.ro.

Conform sursei menţionate, "Am făcut o estimare a costurilor financiare, dobânzi la bancă, pentru susţinerea întârzierii la decontare: undeva cam la 60 milioane lei. Asta înseamnă undeva la 17 lei/MWh, plus/minus. Pentru că sunt furnizori care au negociat cu banca mai bine, alţii au negociat mai prost", au declarat, luni, reprezentanţii AFEER.

Aceştia au semnalat că, în negocierea cu banca, se lovesc de două mari probleme, una dintre ele fiind existenţa plafonului de decontare, care iniţial era de 1.300 lei şi ulterior s-a făcut 900 de lei.

Potrivit agerpres, "Ideea de a exista un plafon de decontare ne pune într-o poziţie defavorizată în negocierile cu banca. Atunci când face banca un credit assessment pentru companie există un mare semn de întrebare că va fi decontată suma şi atunci suntem într-o poziţie mai defavorizată, ceea ce înseamnă costuri financiare mai mari", au explicat reprezentanţii furnizorilor.

Cea de-a doua problemă, au adăugat ei, este OUG 90/2023 care a introdus termenul de limită a sumelor disponibile de decontare, "care, pe lângă faptul că ne stresează că s-ar putea să se facă nu după 9 luni, ci după ani, ne strică şi mai rău apele cu banca, pentru că acel termen dă o parte de risc", conform sursei indicate.

"Avem o poziţie şi mai dezavantajată faţă de bănci şi cresc şi costurile de împrumut şi scade şi volumul pe care putem să îl accesăm", au punctat membrii Asociaţiei, transmite sursa citată.

Potrivit acestora, conform calculelor, "făcute grosso modo", privind încasările la Fondul de tranziţie energetică, acestea au scăzut simţitor faţă de anul trecut, cele din taxarea producătorilor urmând să ajungă de la circa un miliard pe lună la 500-600 de milioane lei, iar cele din taxarea traderilor de la 400 milioane pe lună la aproape zero, conform sursei citate.

În ceea ce priveşte noul produs anunţat de ministrul Energiei, cel de factoring, reprezentanţii AFEER au semnalat că problema la acesta nu ar fi atât costul, cât riscul, pe care şi-l asumă exclusiv furnizorii în acea relaţie tripartită, în sensul în care, după terminarea perioadei de graţie statul nu vrea să-şi asume responsabilitatea neplăţii in termenul respectiv a sumelor decontate de bancă înainte, relatează sursa citată.

Potrivit agerpres, "Riscul rămâne tot la furnizor, pentru că nu se ştie banca împotriva cui se va întoarce după perioada de graţie. Singurul avantaj al furnizorului ar fi că îşi poate asigura un cash flow în timp util, dar cu riscul ca să se rostogolească acest acces la bani peste 150 de zile, ulterior el fiind tot cel păgubit în relaţia cu banca. Ori, sunt aceste costuri financiare, plus riscul suplimentar de neîncasare a banilor este de mare. Banca profită de acest lucru şi în procesul de negociere sunt foarte puţine instrumente de a veni cu contraargumente faţă de poziţia băncii. E ok din perspectiva accesului la bani în timp util pentru a putea continua activitatea, dar garanţia de a-şi recupera banii din decontări este minimă", au explicat furnizorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Escrocheria secolului - statul nu are bani de achitat la timp compensarile la energie, Hidroelectrica, firma de stat nu factureaza pentru a nu pune statul in incurcatura, Ministerul Finantelor se plange ca are gaura la incasarile din TVA.. iar oamenii ar plati facturile daca ele ar fi emise si trimise conform contractului.

    Un cerc vicios cu specific romanesc de care, clar, nu putem fi mandri, nici unii nici altii.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb