AFGANISTAN: Rezoluţie ONU pentru plecări "în siguranţă", dar fără o zonă protejată

J.P.
Internaţional / 31 august 2021

Rezoluţie ONU pentru plecări "în siguranţă", dar fără o zonă protejată

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluţie care cuprinde "angajamentele" talibanilor în favoarea plecării "în siguranţă" a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără a solicita însă zona protejată evocată de Franţa, notează AFP, citat de Agerpres.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea acestui text redactat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce China şi Rusia s-au abţinut.

În rezoluţie, Consiliul afirmă că "se aşteaptă" ca talibanii să îşi respecte toate "angajamentele" asumate, în special în ceea ce priveşte plecarea "în siguranţă" şi "ordonată" din Afganistan a "afganilor şi cetăţenilor străini", după retragerea Statele Unite care urma să se încheie marţi.

În schimb, nu face nicio referire la "safe zone", sau zona protejată, evocată de preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Duminică, şeful statului francez a declarat că Parisul şi Londra vor pleda la ONU pentru crearea unei astfel de "safe zone" la Kabul, în special pentru a permite continuarea "operaţiunilor umanitare".

Întrebaţi luni, diplomaţi la Naţiunile Unite au explicat că nu este vorba despre o "zonă protejată" strict vorbind, ci de faptul că talibanii trebuie să ţină cont de angajamentul lor de a permite o "trecere în siguranţă" pentru candidaţii la plecare.

"Această rezoluţie nu este operaţională, este vorba mai ales de principii, mesaje politice-cheie şi avertismente", le-a spus jurnaliştilor unul dintre diplomaţi.

Potrivit lui Richard Gowan, specialist al ONU în cadrul organizaţiei de prevenire a conflictelor International Crisis Group, rezoluţia "adresează cel puţin un mesaj politic talibanilor cu privire la necesitatea de a păstra aeroportul deschis şi de a ajuta Naţiunile Unite să trimită ajutoare".

Dar, în general, "textul este destul de uşor" şi preşedintele "Macron a greşit supralicitând ideea unei zone protejate la aeroportul din Kabul", "sau, în orice caz, să nu comunice foarte clar", a spus el pentru AFP.

Conform rezoluţiei, Consiliul de Securitate "reafirmă" importanţa "respectării drepturilor omului, inclusiv ale femeilor, copiilor şi minorităţilor", şi "încurajează" aplicarea unei soluţii politice incluzive cu o participare "semnificativă" a femeilor.

De asemenea, documentul "cere" ca teritoriul afgan să nu fie folosit pentru "a ameninţa sau ataca" alte ţări ori pentru a adăposti "terorişti".

China, care s-a abţinut ca şi Rusia, a estimat că situaţia actuală este "consecinţa directă a retragerii grăbite şi dezordonate" a forţelor occidentale.

În ce priveşte Rusia, ea a deplâns faptul că autorii rezoluţiei nu au luat în considerare rezervele sale cu privire la "exodul de creiere" provocat de evacuările şi plecările afganilor care au lucrat cu ţările străine sau fostul guvern prooccidental alungat de la putere de talibani, dar şi asupra "efectelor nefaste" ale blocării activelor financiare ale Afganistanului decisă de Occident după instalarea talibanilor la Kabul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb