Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi "eficacitate" şi "acţiune" de la noul său guvern şi a promis "o reînarmare civică" şi "ordine" în Franţa, anunţând diverse măsuri, de la unele antidrog până la experimentarea uniformei în şcoli, informează AFP.
În declaraţii de introducere la o conferinţă de presă convocată la Palatul Elysee în faţa a sute de jurnalişti, şeful statului francez a insistat asupra dorinţei sale pentru o "Franţă puternică" şi mai ales pentru civism şi educaţie. El a anunţat că ţinuta unică pentru elevi - dezbatere recurentă în Franţa - va fi experimentată începând din acest an în circa o sută de instituţii şcolare voluntare şi generalizată în 2026 dacă rezultatele sunt concludente.
De asemenea, Macron şi-a exprimat dorinţa de a restabili ceremoniile pentru înmânarea diplomelor "începând din acest an" în colegii (ciclu de patru ani, începând de la 11-12 ani), "un rit republican de unitate, mândrie şi recunoaştere".
"Franţa va fi mai puternică şi noi suntem mai uniţi dacă reuşim să împărtăşim valori, o cultură comună, simţul respectului", a declarat preşedintele francez.
Intrând în detaliul vieţii cotidiene a francezilor, el s-a pronunţat pentru o reglementare a utilizării ecranelor în cazul copiilor mici, "atât acasă, cât şi în clasă".
Emmanuel Macron a promis de asemenea "ordine", "controlând mai bine frontierele noastre, luptând împotriva atitudinii nepoliticoase datorită unei dublări a prezenţei poliţiste pe străzile noastre, luptând împotriva drogurilor, luptând împotriva islamului radical".
Preşedintele Macron a mai anunţat că doreşte "zece operaţiuni pe săptămână" în Franţa împotriva traficului de droguri, "în toate categoriile de oraşe".
Pe plan economic, preşedintele francez i-a cerut guvernului măsuri ce ar permite "câştiguri mai bune realizate prin muncă" şi şi-a exprimat dorinţa ca funcţionarii să fie remuneraţi mai mult "în funcţie de merite".
Emmanuel Macron a mai spus că doreşte regularizarea medicilor străini.
Preşedintele francez a făcut de asemenea anunţuri ce vizează relansarea natalităţii, prin introducerea unui "concediu la naştere" de şase luni pentru a înlocui concediul parental, precum şi lansarea unui "mare plan" pentru a combate "flagelul" infertilităţii.
Conferinţa de presă, programată să dureze circa două ore, a continuat după sesiunea de întrebări-răspunsuri.