AFP: Iranul, în spatele tentativelor de piraterie informatică împotriva lui Trump şi Harris, acuză Washingtonul

A.F.
Internaţional / 20 august

AFP: Iranul, în spatele tentativelor de piraterie informatică împotriva lui Trump şi Harris, acuză Washingtonul

Statele Unite arată cu degetul responsabilitatea Iranului în mai multe tentative de piraterie informatică a campaniilor prezidenţiale ale lui Donald Trump şi Kamala Harris, inclusiv cea dezvăluită la 10 august de echipa candidatului republican, relatează AFP.

"Am constatat activităţi mai agresive ale Iranului în timpul acestui ciclu electoral", anunţă într-un comunicat comun poliţia federală americană (FBI), Biroul Directorului Informaţiilor Naţionale (ODNI) şi Agenţia Securităţii Cibernetice şi Infrastructirilor (CISA).

PIRATERIA UNOR "SURSE STRĂINE"

"Acest lucru include activităţile raportate recent în vederea compromiterii campaniei fostului preşedinte Donald Trump, pe care comunitatea informaţiilor o atribuie Iranului", precizează ele.

Spionajul american estimează că agenţi iranieni au încercat să contacteze "indivizi cu un acces direct la campaniile prezidenţiale ale celor două partide".

Echipa de campanie a lui Donald Trump anunţa la 10 august că a suferit un atac informatic şi acuza "surse străine" de divulgarea unor comunicaţii interne şi unui dosar despre J.D. Vance, partenerul de campanie al fostului preşedinte republican.

Site-ul Politico a anunţat că a primit e-mailuri cu informaţii despre campania miliardarului din partea unei surse anonime.

Echipa fostului om de afaceri insinua încă de atunci că Iranul se afla în spatele atacului.

La 13 august, echipa de campanie a Kamalei Harris a anunţat că a fost ţinta unor piraterii informatice străine.

Misiunea Iranului la ONU a respins aceste "acuzaţii" drept "necoroborate şi lipsite de orice fundament".

"Aşa cum am anunţat anerior, Republica islamică Iram nu deţine nici intenţia şi nici motivele să se amestece în alegerile prezdenţiale americane", anunţa ea într-un comunicat transmis AFP.

"Dacă Guvernul american crede cu adevărat în temeiul afirmaţiilor sale, atunci ar trebui să ne furnizeze probe pertinente - dacă există -, cărora le vom răspunde în consecinţă", adăuga ea.

"SEMĂNAREA DISCORDIEI"

O echipă de la Google însărcinată să analizeze ameninţări online confirma la 14 august că un grup de hackeri afiliaţi Iranului - APT42 - ţintea campaniile celor doi candidaţi atât prin atacarea unor conturi personale de mesagerie a colaboratorilor acestora, cât şi prin intrarea în contact cu aceştia dându-se drept jurnalişti.

Grupul APT42 este asociat Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii ismamice Iran, potrivit Google.

Microsoft a publicat la 9 augist un raport care arăta că Iranul îşi multiplica eforturile în vederea unei perturbări a alegerilor americane de la 5 noiembrie - prin informaţii false, atacuri cibernetice şi piraterie informatică.

FBI, ODNI şi CISA denunţă în acest comunicat faptul că "Iranul încearcă să semene discordia şi să submineze încrederea în instituţile noastre democratice".

Statele Unite au avertizat Teheranul, la 12 august, cu privire la consecinţele unui amestec în alegerile prezidenţiale americane şi au avertizat că deţin "un anumit număr de instrumente prin care să facă Iranul să dea socoteală" şi că au voinţa "să le folosească" dacă este necesar.

"Această abordare nu este nouă. Iranul şi Rusia au folosit aceste stratageme nu doar în Statele Unite (...), ci şi în alte ţări din lume", denunţă spionajul american.

În 2016, e-mailuri aparţinând Partidului Democrat au fost piratate.

Această divulgare a dezvăluit comunicaţii interne cu privire a Hillary Clinton, care l-a înfruntat pe Donald Trump la urne.

Miliardarul republican, care a învins atunci în alegerile prezidenţiale, a fost criticat după ce a încurajat această piraterie de date - atributită Rusiei.

Spionajul american a conchis ulterior că Rusia a influenţa alegerile din 2016 în favoarea lui Donald Trump, o acuzaţie pe care miliardarul o dezminte.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb