AFP: Japonia şi-a ridicat avioanele de luptă după un survol al Rusiei

A.F.
Internaţional / 13 septembrie

AFP: Japonia şi-a ridicat avioanele de luptă după un survol al Rusiei

Japonia a ridicat joi avioane de vânătoare după ce două avioane de patrulare ruseşti au fost detectate zburând în cerc în jurul ţării, dar fără să intre în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul Apărării, relatează AFP.

Ultima dată când avioane militare ruseşti au zburat în jurul Japoniei a fost în 2019, a declarat vineri un oficial al ministerului pentru AFP. La acel moment, bombardierele au intrat în spaţiul aerian al ţării.

Avioane ruseşti Tu-142 au zburat joi din marea dintre Japonia şi Coreea de Sud spre regiunea sudică Okinawa, potrivit unui comunicat al ministerului. Ele au zburat apoi spre nord, deasupra Oceanului Pacific, spre nordul insulei Hokkaido, adaugă comunicatul. "Ca răspuns, am mobilizat de urgenţă avioane de luptă ale Forţelor Aeriene de Autoapărare", a precizat ministerul.

Potrivit sursei citate, avioanele ruseşti au survolat, de asemenea, Insulele Kurile, cunoscute în Japonia sub numele de "Teritoriile Nordului", care fac obiectul unei dispute teritoriale între cele două ţări. URSS a cucerit acest arhipelag vulcanic strategic situat la nord de Hokkaido în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia menţine acolo o prezenţă militară.

De la începutul conflictului din Ucraina, relaţiile dintre Rusia şi Japonia, ţară care s-a alăturat poziţiei taberei occidentale, s-au deteriorat şi mai mult. În schimb, relaţiile dintre Moscova şi Beijing s-au aprofundat de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, pe care China nu a condamnat-o niciodată.

La începutul acestei săptămâni, forţele navale chineze şi ruse au început manevre în nordul Mării Japoniei, în cadrul unor exerciţii navale ruse de mare amploare ca răspuns, potrivit liderului rus Vladimir Putin, la prezenţa tot mai mare a Statelor Unite şi a aliaţilor lor în Asia-Pacific. Exerciţiile fac parte dintr-o manevră navală majoră, Ocean-2024, pe care Vladimir Putin a descris-o ca fiind cea mai mare de acest fel "din ultimele trei decenii".

"Statele Unite şi (ţările) lor satelit îşi sporesc prezenţa militară în apropierea frontierelor de vest ale Rusiei, în Arctica şi în regiunea Asia-Pacific", a reproşat liderul rus ca argument pentru desfăşurarea acestor exerciţii.

La sfârşitul lunii august, guvernul japonez a semnalat incursiunea unui avion militar chinez în spaţiul său aerian, denunţând "o încălcare gravă" a suveranităţii sale şi o ameninţare "total inacceptabilă" la adresa securităţii sale. Beijingul a declarat că "verifică" faptele, asigurând în acelaşi timp că "China nu are nicio intenţie de a invada spaţiul aerian al vreunei ţări", conform declaraţiilor unui purtător de cuvânt, Lin Jian. Câteva zile mai târziu, Japonia a condamnat o incursiune în apele sale teritoriale a unei nave a marinei chineze în largul insulelor sale sudice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb