Organizaţia neguvernamentală Reporters sans frontières (RSF) şi Alianţa presei de informare generală (Apig), care reuneşte în Franţa aproximativ 300 de titluri de informaţii zilnice, s-au asociat pentru a pune la punct un instrument de inteligenţă artificială dedicat jurnaliştilor, potrivit unui comunicat publicat ieri, scrie AFP.
Concentrat pe presa scrisă, "proiectul Spinoza are vocaţia de a dezvolta un instrument de inteligenţă artificială (IA), prin şi pentru jurnalişti, care să garanteze proprietatea intelectuală asupra publicaţiilor lor", precizează RSF.
Primul prototip, anunţat pentru sfârşitul anului 2023, ar trebui să se concentreze asupra informaţiilor legate de schimbările climatice, regrupate în "baze de date compuse din producţii ştiinţifice, texte de lege, precum şi articole de presă furnizate voluntar de ziare", adaugă ONG-ul.
Obiectivul final este dezvoltarea la nivel internaţional a unei tehnologii care să permită jurnaliştilor "să găsească rapid şi precis informaţii complexe" şi să garanteze că o informaţie extrasă dintr-un mediu nu va fi reutilizată de către AI fără a preciza originea sa.
Instrumentul dezvoltat va fi "open source", ceea ce înseamnă că şi codul său va fi accesibil tuturor şi va putea fi reutilizat şi adaptat, în special de către mass-media.
Popularizată de accesul publicului larg la tehnologii precum ChatGPT, inteligenţa artificială poate reprezenta, de asemenea, un risc pentru fiabilitatea informaţiilor, de exemplu prin crearea de "deep fakes" (falsuri video sofisticate).
În cadrul recentului Forum pentru pace de la Paris, jurnalista Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a prezentat Carta de la Paris privind inteligenţa artificială, care vizează stabilirea unor reguli etice comune pentru jurnaliştii din acest domeniu.
Redactată de un comitet înfiinţat de RSF şi prezidat de Ressa, carta cuprinde zece puncte, printre care şi faptul că "judecata umană trebuie să rămână în centrul deciziilor editoriale".