AFP: SUA au confiscat avionul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro

A.F.
Internaţional / 3 septembrie

AFP: SUA au confiscat avionul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro

Statele Unite au anunţat luni că au confiscat avionul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro pentru presupuse încălcări ale sancţiunilor americane, acesta fiind cel mai recent episod al tensiunilor dintre cele două ţări, relatează AFP.

Autorităţile americane au stabilit că achiziţionarea aeronavei a încălcat sancţiunile americane, a declarat luni Departamentul de Justiţie al SUA.

Avionul "a fost exportat ilegal din Statele Unite şi utilizat în beneficiul lui Maduro şi al reprezentanţilor săi!, a precizat Departamentul american al Justiţiei într-un comunicat, adăugând că aeronava a fost sechestrată în Republica Dominicană în cursul dimineţii şi transferată în Florida (sud-est).

Confiscarea avionului are loc pe fondul presiunii continue asupra lui Maduro, în ţară şi în străinătate, după alegerile controversate din 28 iulie, pe care acesta a susţinut că le-a câştigat, în timp ce opoziţia a declarat că numărătoarea voturilor a arătat că propriul candidat l-a învins categoric.

Un oficial de rang înalt din Republica Dominicană a declarat pentru CNN că avionul lui Maduro se afla pe teritoriul dominican pentru lucrări de întreţinere în momentul în care a fost confiscat de autorităţile americane. Sursa a adăugat că guvernul de la Caracas nu ştia că avionul privat al lui Maduro se afla în ţară. Oficialii americani au colaborat îndeaproape cu Republica Dominicană, care a notificat Venezuela cu privire la sechestru, potrivit unuia dintre oficialii americani.

Maduro, asociaţii săi şi sectorul petrolier vital al statului membru OPEC sunt supuşi unor sancţiuni americane severe, iar modul în care a gestionat alegerile a ridicat perspectiva impunerii unor măsuri suplimentare.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat într-un comunicat că aeronava Dassault Falcon 900EX a fost achiziţionată ilegal cu 13 milioane de dolari printr-o companie fantomă şi scoasă ilegal din SUA "pentru a fi folosită de Nicolas Maduro şi acoliţii săi".

"Fie ca această confiscare să transmită un mesaj clar: aeronavele achiziţionate ilegal din Statele Unite în beneficiul unor oficiali venezueleni sancţionaţi nu pot zbura pur şi simplu spre vest", a declarat Matthew Axelrod, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului al SUA pentru aplicarea legislaţiei privind exporturile.

Oficialii americani au declarat că sechestrul a fost efectuat în strânsă colaborare cu Republica Dominicană.

"Acesta este un pas important pentru a ne asigura că Maduro continuă să resimtă consecinţele proastei sale guvernări a Venezuelei", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. O serie largă de surse independente au arătat că Maduro şi reprezentanţii săi "au falsificat rezultatele alegerilor prezidenţiale din 28 iulie, au revendicat în mod fals victoria şi au desfăşurat o represiune pe scară largă pentru a menţine puterea prin forţă", a adăugat purtătorul de cuvânt.

O anchetă a Departamentului Justiţiei a arătat că, la sfârşitul anului 2022 şi începutul anului 2023, "persoane afiliate lui Maduro ar fi folosit o societate fantomă cu sediul în Caraibe pentru a-şi ascunde implicarea în achiziţionarea ilegală a avionului Dassault Falcon 900EX". Avionul a fost apoi exportat ilegal din Statele Unite în Venezuela prin Caraibe, anul trecut, şi, de atunci, a zburat spre şi de la o bază militară venezueleană şi a fost folosit "în beneficiul lui Maduro şi al reprezentanţilor săi, inclusiv pentru a-l transporta pe Maduro în vizite în alte ţări", a declarat Departamentul de Justiţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. SUA isi impune peste tot guverne marioneta si asa cum este in Romania fura voturile si isi pastresza in continuare mariontele. La noi pe fata fura voturile. Au ajuns sa fure si in SUA. Nu ii asculta Maduro sa obtina petrolul pe gratis. La noi luam cazul Costinesti unde au numarat viturile de 6 ori si de fiecare data au obtinut alt rezultat. Asta este marea democratie, furt pe fata

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Votul meu n-a fost furat!

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb