AFP: UE intenţionează să boicoteze o reuniune în Ungaria, după vizita lui Orban la Putin

R.S.
Internaţional / 15 iulie

AFP: UE intenţionează să boicoteze o reuniune în Ungaria, după vizita lui Orban la Putin

Uniunea Europeană are în vedere boicotarea unei reuniuni a miniştrilor de externe la Budapesta după mânia suscitată de vizita premierului ungar Viktor Orban la preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, intenţionează să împiedice miniştrii să se ducă în Ungaria luna viitoare, convocând o altă reuniune în acelaşi timp la Bruxelles, potrivit mai multor diplomaţi aflaţi la post în capitala UE.

Viktor Orban a suscitat mânie şi neînţelegere în cadrul UE prin vizita făcută lui Vladimir Putin la începutul lunii iulie cu o "iniţiativă de pace" pentru care nu avea mandat din partea Bruxellesului, care încearcă acum să-l penalizeze.

Ungaria ocupă de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, funcţie de coordonare a lucrărilor legislative care nu o autorizează să se exprime în numele blocului comunitar pe scena internaţională.

Or, Orban este acuzat că ar fi abuzat de această poziţie pentru a discuta despre posibile căi de "încetare a focului" în Ucraina, în dezacord cu poziţia UE de susţinere totală a Kievului şi de izolare a Rusiei, conform AFP.

Potrivit diplomaţilor intervievaţi de AFP, boicotarea reuniunii de la Budapesta ar fi un mod de a sancţiona Ungaria.

Dacă Josep Borrell ar convoca o reuniune la aceeaşi dată, "decizia nu ar mai aparţine miniştrilor. Astfel nu ar mai fi vorba de a lua decizia politică de a nu se duce în Ungaria, ci mai degrabă de faptul că ei ar trebui să meargă la Bruxelles", a explicat unul dintre ei.

De altfel, un grup de 63 de eurodeputaţi au insistat luni printr-o scrisoare asupra retragerii dreptului de vot pentru Ungaria în cadrul Consiliului UE din cauza preocupărilor generate la nivelul blocului comunitar de vizitele întreprinse de premierul Viktor Orban în Rusia şi China în primele zile după ce ţara sa preluase preşedinţia prin rotaţie a UE pentru şase luni, informează EFE.

Scrisoarea, adresată preşedinţilor Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European, a fost semnată de 63 de deputaţi europeni de diferite orientări politice, de la Partidul Popular European, conservator, la Verzi/Alianţa Liberă Europeană, progresistă.

''Preşedinţia ungară a Consiliului abia a început, iar prim-ministrul Orban a provocat deja daune semnificative abuzând de rolul preşedinţiei. Orban a efectuat mai multe vizite diplomatice în cadrul cărora a indus intenţionat în eroare cu privire la mandatul său", se arată în text, a consemnat AFP.

Preşedinţia ungară a Consiliului UE a început la 1 iulie, iar de atunci Viktor Orban a călătorit în Rusia şi China, unde s-a întâlnit cu preşedinţii ţărilor respective, Vladimir Putin şi Xi Jinping. De asemenea, a avut o întâlnire în Statele Unite cu candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump.

Instituţiile UE au insistat că, în aceste deplasări, Orban şi-a reprezentat doar propria ţară şi nu Uniunea Europeană în ansamblu.

În "misiunea sa de pace", prim-ministrul Orban a lăsat în mod deliberat impresia că acţionează în numele Uniunii Europene, când, de fapt, nu are autoritatea de a reprezenta UE sau orice alt stat membru în afară de el însuşi, afirmă semnatarii scrisorii.

Astfel, ei cer ca Uniunea Europeană să meargă mai departe cu dosarul deschis împotriva Budapestei în urmă cu câţiva ani pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE şi care poate duce la retragerea dreptului de vot al Ungariei în Consiliu, proces complex pentru că necesită unanimitatea celorlalte 26 de state membre.

"Orban subminează în mod activ poziţiile europene comune atunci când militează, bunăoară, pentru o încetare a focului cu orice preţ şi nu pentru o încetare a focului în condiţiile Ucrainei. El nu numai că îşi depăşeşte competenţele, dar urmăreşte în mod activ o agendă politică contrară poziţiilor europene", mai avertizează aceştia, scrie AFP.

Parlamentul European, care se reuneşte în plen marţi - sesiunea constitutivă după alegerile europene din iunie - va găzdui miercuri o dezbatere privind sprijinul în continuare al UE pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, aşteptându-se să fie menţionat rolul Ungariei la începutul preşedinţiei sale semestriale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. AI ȘI IA ÎN MASS MEDIA

    Daca cauti pacea , inseamna vizita controversata , aici s-a ajuns !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb