Statele Unite au anunţat vineri un nou ajutor militar în valoare de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina, într-un moment în care Washingtonul acuză Coreea de Nord că trimite soldaţi în Rusia pentru a lupta împotriva trupelor Kievului. În acelaşi context, ministrul sud-coreean de externe a declarat că Seulul ia în considerare toate scenariile posibile, inclusiv trimiterea de arme Kievului, AFP.
Noul pachet de ajutor american, anunţat cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, include echipamente de apărare aeriană, muniţie de artilerie, vehicule blindate şi arme antitanc, a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat citat de AFP.
Aceste arme vor fi luate direct din stocurile existente ale armatei americane. Washingtonul "va continua să lucreze (...) pentru a satisface cererile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse", se arată în comunicatul Pentagonului.
Statele Unite au dezvăluit joi că 8 000 de soldaţi nord-coreeni se pregătesc să lupte împotriva Ucrainei. Citând serviciile de informaţii americane, şeful diplomaţiei, Antony Blinken, a declarat că din cei 10.000 de soldaţi nord-coreeni care, potrivit Washingtonului, au intrat în Rusia, până la 8.000 "au fost desfăşuraţi în regiunea Kursk" din Rusia, la frontiera cu Ucraina, unde o parte din teritoriu este controlat de trupele ucrainene în urma incursiunii lor surpriză din august.
"Nu am văzut încă aceste trupe desfăşurate în luptă împotriva forţelor ucrainene, dar ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple în zilele următoare", a spus Antony Blinken.
Coreea de Nord şi-a consolidat recent legăturile militare cu Moscova, liderul rus făcând o vizită rară la Phenian în iunie, unde a semnat un acord de apărare reciprocă cu Kim Jong Un.
Statele Unite sunt cel mai mare susţinător militar al Kievului, furnizând peste 60 de miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.
Marţi, 5 noiembrie, americanii vor fi chemaţi să aleagă între democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump. Fostul preşedinte şi-a exprimat în mod frecvent îndoielile cu privire la continuarea sprijinului american puternic pentru Kiev.
COREEA DE SUD IA TOATE SCENARIILE ÎN CALCUL
Pe de altă parte, ministrul sud-coreean de externe Cho Tae-yul, întrebat vineri dacă Seulul ar putea trimite arme în Ucraina ca răspuns la ajutorul acordat de Coreea de Nord Rusiei, a declarat că toate scenariile posibile sunt luate în considerare, relatează Reuters.
Cho a spus la o conferinţă de presă la Ottawa că Seulul va urmări nivelul de participare a trupelor nord-coreene în Rusia şi ce primeşte Phenianul de la Moscova în schimb.
Până acum, Coreea de Sud a furnizat Ucrainei ajutor non-letal, inclusiv echipamente de deminare, dar a rezistat cererilor Kievului pentru arme.
"Toate scenariile posibile sunt luate în considerare", a declarat Cho când a fost întrebat dacă Seulul ar putea trimite arme Ucrainei. "În mod specific, vom urmări nivelul de participare a forţelor (nord-coreene) la război şi care va fi quid pro quo-ul pe care Coreea de Nord îl va primi de la Rusia. Vom lua în considerare toţi aceşti (factori) înainte de a lua decizii specifice", a spus şeful diplomaţiei de la Seul.
Nordul va fi probabil recompensat de Moscova cu tehnologie militară şi civilă, în timp ce este într-o cursă de lansare a sateliţilor spion şi de modernizare a capacităţilor sale de rachete balistice intercontinentale, a declarat miercuri un oficial prezidenţial sud-coreean.
Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a întâlnit joi cu Cho şi cu ministrul sud-coreean al apărării Kim Yong-hyun, a declarat că cele două părţi au discutat o serie de opţiuni pentru a răspunde la trimiterea de trupe de către Coreea de Nord, dar nu a oferit detalii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2024, 17:30)
Tot garantat de europeni dacă nu plătește Ucraina?