Agenţia Mondială Antidoping s-a pricopsit cu o nouă grijă, după lanţul de probleme şi discuţii contradictorii generat de suspendarea atleţilor din Rusia. Mai multe ţări au cerut Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) să îşi modifice statutele pentru a putea sancţiona şi eventual exclude de la marile competiţii sportive Statele Unite, în cazul în care acestea vor pune în practică ameninţarea de suspendare a contribuţiei financiare.
Statele Unite sunt cel mai mare contributor financiar la AMA/WADA şi au ameninţat că vor înceta să verse contribuţia anuală de 2,7 milioane dolari dacă agenţia nu va adopta rapid reforme profunde. "'Un anumit număr de guverne şi alţi membri au fost şocaţi că o ţară poate să îşi retragă unilateral finanţarea AMA/WADA fără să rişte sancţiuni'', a afirmat, pentru France Presse, un purtător de cuvânt al un agenţiei, James Fitzgerald, fără a preciza care sunt guvernele în cauză. Aceste ţări apreciază că această ameninţare a americanilor ar putea crea "'un precedent teribil pe plan internaţional şi acest lucru ar pune în pericol întregul sistem antidoping mondial''. "'În consecinţă, (guvernele) ne-au cerut să reflectăm asupra posibilităţii de a modifica regulile pentru ca ţările care merg împotriva spiritului convenţiei UNESCO împotriva dopajului în această manieră să poate fi sancţionate drastic în cadrul standardului internaţional de conformitate'' cu codul mondial antidoping'', a mai spus oficialul.Ţările doresc ca agenţia mondială să îşi modifice statutul pentru ca o ţară care refuză să verse contribuţia financiară să poată fi declarată "'neconformă''. Sportivii ţării neconforme îşi pot vedea interzisă participarea la competiţii internaţionale cum sunt Jocurile Olimpice. Cererile acestor ţări pot face obiectul unor discuţii în Comitetul Executiv al AMA/WADA a cărui proximă reuniune are loc pe 14-15 septembrie, dar subiectul nu se află în mod oficial pe ordinea de zi. Orice decizie în acest sens ar trebui validată de Comisia de revizuire a conformităţii a agenţiei. Ameninţările americane de suspendare a contribuţiei financiare la AMA/WADA au fost cuprinse într-un raport exploziv al unui organism de la Casa Albă, Biroul politicii naţionale de control al drogurilor (ONDCP), publicat în luna iunie. Agenţia a refuzat concluziile ONDCP, acuzând raportul că are "'numeroase inexactităţi şi minciuni''. Directorul Agenţiei americane antidoping (USADA), Travis Tygart, foarte critic faţă de funcţionarea AMA/WADA, a apreciat că ameninţarea cu retragerea finanţării de către guvernul american va împinge organismul mondial să facă reformele aşteptate de multă vreme.
Pe celălalt "front", pe 9 decembrie 2019, Rusia a fost suspendată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) pe o perioadă de patru ani de la toate competiţiile sportive majore. Acest lucru înseamnă că drapelul Rusiei şi imnul naţional nu vor fi permise la competiţii ca Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, JO de iarnă din 2022 de la Beijing şi Cupa Mondială de fotbal din Qatar, din 2022. Sancţiunea este consecinţa falsificării datelor controalelor antidoping furnizate de Rusia agenţiei mondiale, la începutul anului. Experiţii în informatică la care a apelat WADA au descoperit că sute de rezultate suspecte au fost şterse dintre cele trimise agenţiei mondiale, între decembrie 2018 şi ianuarie 2019, chiar înainte de livrare.