O pisică a fost infectată cu noul coronavirus în Belgia, contaminată de stăpânul ei care era bolnav, au anunţat vineri autorităţile sanitare belgiene, excluzând orice risc de contaminare de la animal la om, scrie AFP.
Cazurile de contaminare la animale domestice sunt rare.
La Hong Kong, autorităţile au anunţat în ultimele săptămâni două cazuri: doi câini au fost "testaţi pozitiv cu Covid-19", potrivit acestora, în timpul unei campanii de testare care a fost făcută pe 17 câini şi opt pisici care trăiesc cu persoane purtătoare ale virusului.
În Belgia, descoperirea unui caz "confirmat" la o pisică a fost făcută de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Liège (est), au explicat vineri autorităţile sanitare în timpul unei conferinţe de presă.
Este vorba despre "un caz izolat" care poate apărea după "un contact apropiat între animal şi omul infectat", a subliniat medicul Emmanuel Andre, purtător de cuvânt al autorităţilor cu privire la această pandemie.
Virusul poate să se transmită de la om la animal dar "nu există motiv să credem că animalele ar putea fi vectori ai epidemiei în societatea noastră", a insistat medicul, adăugând analizele ştiinţifice făcute în lume în această privinţă.
La Hong Kong, "câinii nu prezintă niciun simptom", în timp ce în Belgia "pisica suferea de probleme respiratorii şi digestive", a afirmat Agenţia federală belgiană pentru siguranţa lanţului alimentar (Afsca) într-un comunicat.
Până în prezent, nimic nu indică că un animal domestic poate transmite virusul la om sau la alte animale de companie", a mai precizat autoritatea publică.
"Riscul de transmitere a virusului de la animalele domestice la om este meglijabil în raport cu riscul de transmitere prin contact direct între oameni", a adăugat Afsca.
Ca măsură de precauţie, este "recomandat" să fie aplicate regulile de igienă clasice cu un animal de companie: "a se evita contactul apropiat cu el, a se spăla pe mâini după ce atingi un animal, a nu lăsa animalul să vă lingă pe faţă. Este vorba de a împiedica transmiterea virusului la animal şi de a evita ca el să nu devină purtător de virus", a concluzionat Afsca.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2020, 23:03)
Cine a "agresat-o"?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2020, 23:07)
Grija fetelor, nu vă mai lăsați linse!.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2020, 23:08)
Si câinii pot fi purtători.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 27.03.2020, 23:40)
No more doggy-style
3. X
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2020, 18:08)
Cea mai mare mizerie de articol scris!
Daca era real deja vuiam televiziunile , medicii atat veterinari cat si cei umani ! Rusine sa va fie ! Cred ca covid19 a fost conceput ptr oameni ca voi!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de andreea în data de 29.03.2020, 23:43)
total de acord!
4. Bietele patrupede
(mesaj trimis de Cristi în data de 30.03.2020, 13:59)
De regulă pisicile se spală în o zi cât un biped în jumate de viață.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2020, 10:56)
Corect!
5. De la zoofilie li se trage
(mesaj trimis de Eu în data de 31.03.2020, 14:16)
Animalele zoofililor contaminati sunt purtatoare de virusi