Agonia economiei concrete şi extazul statistic al premierului

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 februarie 2021

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

MAKE

În aceeaşi ţară, în aceeaşi capitală, în aceeaşi zi, la aceeaşi ora, CFR-iştii protestează, hotelierii şi cârciumarii protestează, un sindicat al Poliţiei protestează în faţa clădirii Guvernului, iar primul ministru exultă de bucurie şi îşi sărbătoreşte realizările economice cu care zice că a uimit Europa.

Se poate asta?!

Da, se poate.

Ca dovadă că se poate, ieri, politiştii şi-au arătat nemulţumirea în Piaţa Victoriei, cerând dezgheţarea salariilor şi pensiilor.

Tot ieri, reprezentanţii HORECA au manifestat spunând că sunt pe cale să dea faliment, de vreme ce, de un an ţin stabilimentele închise în urma restricţiilor dictate de Guvern pentru combaterea pandemiei, dar ajutorul de stat de 20% din pierderi, promis atât de fostul premier Ludovic Orban, cât şi de actualul Florin Cîţu, nu a fost vărsat, deoarece bugetul nu este aprobat.

Tot ieri, CFR-iştii au protestat faţă de amânarea pentru 2022 a celor două creşteri salariale prevăzute pentru 2021, în Legea care a fost adoptată.

Astfel de manifestaţii nu mai impresionează pe nimeni, este normal să ceri, este normal să nu ţi se dea, nedreptatea a devenit normală şi nu mai impresionează pe nimeni - este o cădere în primitivism cu care ne-am obişnuit, dacă vom fi avut vreodată altfel de nivel.

Ceea ce pare excepţional la ziua de ieri este că, în acelaşi timp cu aceste trei mişcări de protest cu motivaţie economică, au venit cifrele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) care, conform aprecierilor statisticienilor de acolo, întrec cele mai optimiste aşteptări, iar premierul Florin Cîţu declară "Am promis. Am făcut. Am avut dreptate."

Şi încă: "Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic şi am spulberat TOATE estimările apocaliptice."

Da, se poate.

Nemulţumirea maselor, concomitent cu beatitudinea premierului.

Faptul; este posibil pentru că părţile aflate în conflict se referă la chestiuni diferite: protestatarii agonizează în economia concretă, în timp ce extazul lui Florin Cîţu este provocat statistic, de indicatorii macroeconomici.

Şi, cum, vom întreba naiv, indicatorii macroeconomici nu se referă şi la neajunsurile concrete?

Hai să-i răspundem prostului: nu.

Eu ce zic aici?!

Citeşte articolele menţionate mai jos!

Opinia Cititorului ( 50 )

  1. Articolul asta nu are noima.

    CFR nu are viitor. Sindicatele desigur ca cer, chiar daca e pandemie si toate tarile sufla in iaurt. 

    Iar horeca... atat know-how distrus! De unde pana unde e musai sa primeasca despagubiri? Pe pricipiul asta toata populatia ar trebui sa primeasca despagubiri. Sau, doar horeca a avut restrictii? 

    1. pai eu, de exemplu, am avut restrictii, dar nici o pierdere financiara. horeca a avut pierderi financiare. a, ca ar trebui sa fim despagubiti pt incalcarea drepturilor in stil chinezesc e altceva.

      de unde naiba ura asta fata de horeca? cati ati fost nemultumiti in majoritatea locurilor in care ati fost? pe bune, nu ca mizantropi. restaurantele sunt un refugiu, singurul loc public in care mai avem voie sa stam fara masca in tara asta. singurul loc public unde poti sa uiti de napasta asta , ca sa iti mai reincarci bateriile ca sa poti sa contribui la pib-ul ala in loc sa cazi in depresie. 

      Din contra - Comisia europeană a transmis României că planul verde (Green Deal) include cai ferate și nu autostrăzi.

      In privința HORECA, guvernul trebuia deja să scoată banul, că acest sector a fost închis cu forța de către stat, in cel mai stalinist mod posibil - mulți patroni de restaurante aveau credite, au pierdut o grămadă de bani.

      Neomarxism fara să scoți bănuțul gros, nu se poate, asta nu înțelege majoritatea de dreapta Romania. 

      Voi, cei din Horeca, nu vreți mărirea salariilor și pensiilor pt a avea romanii mai mulți bani pt concedii! Voi vreți tichete de vacanta pt bugetari, pt ca nu le pot folosi decât la voi, pt servicii f. scumpe și de slaba calitate (uitați-vă la tarifele din Bulgaria și vedeți diferența). De ce vreți sa fie obligați romanii să-și facă concediile în România? Vedeți ca au rămas voucher nefolosite și din 2019? Decât sa vina la voi, romanii își arunca voucherele! Voi, cu banii lor, va lăudați cu concedii în străinătate. Mai bine sa propui masuri încât romanii sa vina cu bani la voi, nu cu voucher!

      Sectorul asta nu a fost inchis cu forta si efectiv scos in afara legii.

      Pe vremea lui Freud cocaina se vindea la liber. Dar intre timp au mai aflat oamenii una alta si au declarat ilegala treaba asta. Acum -- trebuiau cei din industria aia sa primeasca despagubiri? Nu. 

      La fel si cu Horeca. A fost / este o situatie exceptionala, s-au scos (temporar) in afara legii anumite activitati. Statul nu are nici o obligatie sa asigure profitabilitatea unui sector, mai ales daca poate cauza daune potentiale restului societatii. 

      Cum ar fi fost sa fie lasat Horeca liber dar pentru fiecare deces confirmat via infectare in restaurante, etc. cei de acolo sa fie acuzati de omor calificat? 

      dori sa-ti incarci bateriile si in bucataria unui horeca si o sa ceri inca un set de masti...

      daca am scris ca eu nu am avut pierderi financiare, ci horeca, de ce ma iei cu "voi"? nu am nicio treaba cu sectorul respectiv, decat ca client

      traiasca generalizarile...

      Tu intri in categoria celor dresati si spalati pe creier. In toate tarile din UE guvernele au ajutat firmele in dificultate. Aici mutantii zic "Statul nu are nici o obligatie sa asigure profitabilitatea unui sector" Normal ca statul bolsevic (joianis/citu/usr) are obligatia sa asigure doar profitabilitatea firmelor straine. La fel cu chinezii, drula vrea sa elimine firmele chinezesti in timp ce germania prin ue sau singura face afaceri la greu si vrea dezvoltarea afacerilor. Idiotii nu trebuie sa faca afaceri cu chinezii iar cei dresati aplauda.

      ce omor calificat? se stia despre covid, orice om putea sa ia decizia sa se duca sau nu intr-un restaurant. terminati cu comunismele astea, parca trebuie sa fim cocolositi si ghidati in orice decizie. ok, atunci sa si munceasca altcineva pt mine, daca tot sunt tratat ca un copil.

    Bun articol!

    Eu mă întreb unde sunt acum Coaliția pentru Dezvoltarea României, alde CONAF, Forumul romano-german, Dragoș Anastasiu, toată gașca aia care anul trecut abera prin ziarul Bursa că peste Romania va ploua cu miliarde de euro. 

    Se zice că Comisia Europeană i-a dat cu bugetul în cap lu Câțu, când s-a dus să primească binecuvântarea, spunandu-i că, dacă nu prinde in buget cota de cofinanțare in Planul de Redresare și Rezilienta nu vede o lețcaie, niciun euro din miliardele virtuale pe care le-a vânturat Iohannis în campanie. 

    Așa se face că în curând e martie, răsar ghioceii și încă nu avem buget aprobat in Parlament, diversiunea puterii fiind orientată spre sporuri și pensii speciale.

    Întrebarea celor din HORECA e una corecta: "Cat credeți că o mai ardem așa?" 

    Cele 3 categorii de protestatari enumerate sunt cele mai putin indreptatite la compasiune :

    -politia: sa fim seriosi , la ce face , cum face , pentru siguranta cetateanului , au prea mult ; norma de hrana , de haine, pensioara la varste inacceptabil de mici , invarteli , ciupeli... 

    -HORECA :la cat de hulpavi sunt cand le intri pe mana , la calitatea serviciilor - vezi spre comparatie doar vecinii de la sud - patronii acestor activitatii ar trebui sa se ascunda nu sa iasa in fata la protest 

    -CFR : daca n'ar fi si multi necajiti pe acolo , la gradul de indolenta ce-l au majoritatea chiar n 'ar fi in drept sa protesteze ; vezi in ce hal se calatoreste cu trenul , a ajuns sa evite acest mijloc de transport si dracu' . 

    Asa ca articolul , care vrea sa ilustreze , asa cum pretinde , nedreptatea , si-a ales cele mai nereprezentative exemple -o aflare in treaba 

    1. Comentariul tau este gresit:

      1. Articolul nu vrea sa ilustreze nedreptatea, ci universurile paralele; 

      2. Articolul nu a ales exemplele, ci realitatea zilei de ieri le-a ales; 

      3. Sa nu maresti salariile si pensiile politistilor pe motiv ca ei oricum cistiga din invirteli, ciupeli, nu inseamna decit ca oficializezi dreptul la spaga; 

      4. Neadoptarea bugetului nu intentioneaza sa pedepseasca lacomia din HORECA (nivelul asta de gindire nu-l intinesti nici macar in "O noapte furtunoasa"); 

      5. In cazul CFR-istilor, te tocmesti unde-i lege.

      Comentariul tau stirneste compasiunea pentru autorul sau. 

      de 5 ori corect!

      De acord cu Make, atat in ceea ce priveste titlul articolului cat cu continutul acestuia.

      Intr-un alt articol publicat azi in ziarul Bursa, premierul ne explica cum curge lapte si miere la noi in tara, cum sunt apreciate la superlativ rezultatele obtinute de guvernele PNL (de catre diverse institutii de analiza si financiare interne si internationale), insa noi, prosti cum suntem, ne plagem de pensii si salarii, fara sa apreciem "rezultatele istorice" obtinute de guvernele aflate la putere in ultimele luni. Ce zici, d-le Make, suntem noi un popor de cretini ori Catu si ai lui isi bat joc de romani? 

      Make, faptul ca n-ai scos vreun cuvintel privind nivelul cresterilor salariale prevazute pentru ceferisti in 2021 (peste 12% in martie si peste 21% in septembrie!!!) arata ca n-ai scris cu onestitate articolul! Ne aburesti cu "e lege", de parca nu stim si noi cum s-au adoptat legile astea populiste, rupte de realitatile economice si sociale! 35% crestere salariala pentru ceferisti in 2021?! Ai mult tupeu mentionandu-i!

      Esti tot din cireada distrushilor. Pentru voi tot ce este lege care nu va convine - stim si noi cum s-au adoptat legile astea populiste. Stiti voi. Cred ca e bine sa va adunati intr-o cireada mai mare ca sa cereti sa nu se mai dea salarii pentru ca asta 1 inseamna populism si 2 realitatile economice 'e' nashpa. In trecut sclavii nu aveau salariu, doar primeau haleala si un loc ca sa doarma. Merge si acum.

    Dupa un an 2020 in care ne-au fost impuse tot felul de masuri anti-democratice, anti-economice, ne-au fost "latrate" dispozitii militare, etc am ajuns in mod nefiresc sa apreciez putinul bine care inca mai exista in noianul de restrictii nesanatoase care sunt in vigoare sau care vor urma.

    Spre exemplu, eu apreciez faptul ca toamna trecuta Vlad Voiculescu, pe vremea cand inca nu era ministru al neSanatatii, a fost trimis la plimbare de Nicusor Dan atunci cand a cerut carantinarea Bucurestiului. 

    Daca Voiculescu ar fi avut castig de cauza in toamna, atunci MAKE ar fi scris astazi despre alt subiect, intrucat agonia ar fi fost omniprezenta; atat in economia concreta, cat si in statistica premierului.

    Voiculescu trebuie sa plece sau macar sa taca, daca premierul vrea sa aiba in continuare macar cifrele de partea lui,  

    ...

    1. Nu despre asta e vorba, neomarxismu presupune ca guvernul să sară cu bani acolo unde a distrus industrii și a pus oamenii pe drumuri.

      Ceea ce face guvermul României e neomarxism pe banii săracilor. 

      Domnul Cuțu a zis că aveam CEA MAI BUNĂ economie EVĂR. Mi se pare normal să mărești salariile într-o astfel de situație.

      ...

      "Aceasta este cea mai rapidă revenire a economiei din istorie", spunea Catu intr-un alt articol aparut azi in ziarul ""Bursa"". Ma intreb: era sub influenta narcoticelor cand a glasuit asta, ne crede pe toti habarnisti, l-a obligat cineva sa spuna asta, minte cu nerusinare sau este nebun?

    ... asa zisii analisti si economisti sefi de pe la banci , care se dovedesc a fi niste agarici care nu sunt in stare

    niciodata sa estimeze ceva in marje decente , ca sa nu zic profesioniste ! 

    dupa ce bei cateva pahare de vin , carciumareasa , grasa si cu mustati , ti se pare acceptabila , ba chiar .. . a doua zi , nu mai este valabil . morala : din betie te trezesti , dar din prostie , veci !

    Felicitari autorului, excelent articol, Catzule, demisia si pleaca odata, nu esti bun decat sa te imprumuti...

    1. In 2020 deficitul bugetar a ajuns la 9,8% din PIB, din care cca jumatate s-a datorat cheltuielilor cu pandemia: 4,6% din PIB. Daca veniturile la buget s-au diminuat, tot datorita pandemieiei, de unde putea sa plateasca Catu cheltuielile daca nu se imprumuta??

    Make, in alte parti cum e?

    Presa in general si un segment important din populatie (nu spun sindicate, ONG-uri, etc.) nu se prea "pupa" cu guvernantii! Pentru simplul fapt ca guvernantii au, aproape peste tot, doar putin peste 50-55% din suportulel ectoratului! 

    SUA, Anglia, Franta, Israel sunt exemple concrete!

    Stii cumva un exemplu de pace sociala? Nici macar in China, Rusia sau Coreea de Nord! 

    1. Omule, eu am scris despre o zi speciala, - ziua de ieri a fost de exceptie, evidentiind izbitor discrepanta dintre nemultumirea unor grupuri socio-profesionale si de afaceri versus triumful premierului.

      Ce ar trebui sa mai fac, dupa ce am scris? 

      Sa-ti explic ce am scris? 

      Si dupa ce iti explic, sa-ti explic explicatia?! 

      Vrei sa-ti si desenez?

      Pai, ti-am si desenat! 

      Daca asa vezi lucrurile, fiecare zi este o zi speciala!

      Au fost zile si cu mai mult de 2-3-500 de oameni in strada! Si nu i-a vazut nimeni! 

      Explica-mi asta,sa inteleg cine si cum face agenda media a "zilelor speciale"?

      Daca vrei poti sa si desenezi! 

      Dl Make,permiteti-mi sa va dau un sfat umil: daca nu va place primitivismul in care traim noi,cetatenii Romaniei,atunci sa mergeti sa votati la alegeri! Sa votati politicieni care considerati dv ca sunt mai buni! Imi amintesc ca la prezidentiale spuneati ca nu veti vota pt ca niciunul nu este bun! Nu stiu daca ati votat la parlamentare si cu cine? Consider ca din moment ce nu participi la acest proces democratic numit "alegeri",atunci nu ai nici un drept moral sa critici clasa politica in general! In ceea ce priveste entuziasmul premierului poate ca aveti dreptate,poate ca este putin exagerat! Dar trebuie sa tinem cont si de propaganda zilnica pe care o face opozitia! Adica ce trebuie sa faca,sa taca si sa-i lase pe cei din opozitie sa imprastie zilnic si nestingheriti, minciuni despre cine este vinovat de situatia economica a tarii? M-as fi bucurat daca realizati un articol in care sa ne aparati si pe noi cei care am luat drumul strainatatii din cauza politicienilor hoti! Sa ne intrebati pe noi ca sa va spunem ce inseamna nedreptate! Citesc regulat ziarul dv,este una dintre principalele surse din care ma informez! Nu-mi amintesc ca dv sa fi scris un articol impotriva guvernului psd care a pus jandarmii pe zecile de mii de "diasporezi" care protestau impotriva mafiei politice! Corectati-ma daca gresesc!

      ba , da prost mai esti , de tot insisti atata ! omul ti-a dat un ex , o zi , vrei 365 de zile sa scrie despre asa ceva ? ideia conteaza , pe care ti-a si desenat-o !

      cei care te contrazic cu" argumente " care ,mai , de care , mai bizare si stupide , sint cei suparati , ca ai relevat faptul ca individul , PM , este in contradictie flagranta intre , pamblicile pe care le scoate pe gura si realitate . poti sa desenezi , mai bine ca picasso , si tot nu rezolvi nimic .

      Ai umplut-o de sange cu jandarmii si diasporezii. Ai uitat sa zici ca au fost atacati cu gaze care modifica ADN-ul iar asta se vede acum. Citu si gasca isi bat joc de ei dar pentru ca au ADN-ul modificat, stau cuminti si asteapta alti scuipati in ochi.

      Omule, au mai fost proteste, dar niciodata concomitent cu manifestarea entuziasta a triumfului primului ministru.

      Articolul o spune simplu, la gradinita ai fi priceput, dar unii cresc batuti in cap. 

      Stiu, e pierdere de vreme nu numai sa-ti explic, ci si sa-ti desenez.

      Aleluia! 

      Votul nu conditioneaza dreptul cetatenesc la critica.

      Nu votez. 

      Si nu votez de 20 de ani. 

      Nu votez nu doar pentru ca nu am cu cine, ci pentru ca resping intreaga clasa politica si resping democratia reprezentativa. 

      Imi doresc desfiintarea parlamentului si trecerea la activitate legislativa prin referendum continuu. 

      Critic atunci cind vreau, sint cetatean si am drepturi constitutionale, pe care nu am cum sa le pierd in virtutea unor sofisme. 

      Politica nu este preocuparea mea, dar este imposibil sa nu fi criticat guvernele PSD, care, la urma, a cocotat o analfabeta in fruntea executivului si a Europei - rusinea pe care am trait-o, am resimtit-o nu doar ca cetatean al acestei natiuni, ci si ca individ luat separat.

      Nu-ti amintesti bine. 

    Nu prea inteleg scopul articolului.

    1. Realitati paralele avem in fiecare zi, uneori chiar la stat (adica imi fac permis de pe o zi pe alta la Directia aia din Pipera sau imi iau cazier pe loc, dar, in acelasi timp, la ANAF depun cereri cu stampila pe timbru si astept 30 zile sa primesc ceva). 

    2. Comparatia ar fi fost mai reusita atunci cand in strada ar fi iesit o gramada de categorii sociale, din diverse domenii ale economiei. Asa, CFR (cvasi-bugetari) si Politia (bugetari) vin si cer mariri salariale, desi ei nu au avut salariile taiate in pandemie. Eu stiu ca toata lumea vrea mai mult, dar cand tu ai in tara oameni ramasi fara munca din cauza pandemiei, iar tu, in loc sa fii multumit ca ai job si salariu intreg, vii si mai ceri mariri, mi se pare deja de batut obrazul.

    HoReCa, saracii, au in general dreptate, ei au fost printre cei mai loviti de pandemie. Si sunt o gramada in HoReCa ce fac si treaba buna, nu sunt toti niste hotelieri sau proprietari de restaurante de la Mamaia, avizi de profituri usoare. Cinic, vorbind, insa, HoReCa sufera peste tot in lume. Iar la noi au maxim 1% din PIB. E si aici o problema de reprezentativitate. 

    1. altul care n-a inteles si are boala contrazicerii ! daca avem in fiecare zi , nu trebuie scris despre aceste realitati ? ce logica-i asta ?

    pt.d-l Make: inainte de a scrie articolul v-ati consultat cu economostii ziarului? Ce v-au spus despre macroeconomie si despre neajunsurile concrete?

    1. Economistii au zis: fara salarii si pensii marite, fara ajutoare la firmele romanesti cu probleme (populism) ajutoare cat mai mari pentru firmele straine (atasament european), fara taxe pentru multinationale ca sa nu plece sa-i fure pe altii, bani mai multi pentru arme din evul mediu ca ne ataca rusii.

      Da.

      La doctor am fost? 

      Da. 

      Am mincat de dimineata? 

      Nu. 

      Altceva, ce vrei sa mai stii despre viata mea? 

      Vrei sa spui ceva, spune! 

      Nu?

      Taci! 

      Make, cu raspunsul de la 11.2 arati cat de limitat esti! Ai scris un articol din care majoritatea, chiar cu un pic de staruinta, nu vor intelege ce-ai vrut sa transmiti! Dovada e faptul ca a trebuit sa intervii pe-aici, in lumea "comentacilor", ca sa te explici, numai ca ai reusit doar sa ne demonstrezi penibilitatea celui care trebuie sa explice poanta unui banc! Vorba ta, daca nu stii ce vrei sa spui, mai bine taci!

      Nu stiu din ce motiv vorbesti tu in numele majoritatii.Articolul este explicit,explica un paradox.Daca pe tine nu te duce capul sa pricepi acest lucru,atunci nu ai decat sa faci ce-i indemni pe altii:mai bine taci!Oricum,daca taceai,filozof ramaneai!Vezi ca invidia nu-ti face bine!Faci icter, asa ca,ai grija!

      Johnny, limba romana are 75 de mii de cuvinte, daca socotesti si diminutivele.

      Din ele, tu cunosti sub 300 si-ti ajung pentru traiul zilnic, deoarece duci o viata simpla:"Da-mi!", Na-ti!", "Da", "Nu", Hmm!", "Mirrr!"  

      Aici ai folosit 80, cu tot cu nume si recunoasterea ca n-ai titlu.  

      Numara!

      De aia n-ai titlu, ca n-ai cuvinte. 

      N-are nevoie de cuvinte(prea greu) .Stie sa latre la luna si pentru el este suficient.

      daca te-ai consultat si apoi ai scris ce ai scris da-i afara!! Vrei sa-ti desenez cum?

    Catu, matu o sa curete toate putorile. Putintica rabdare.

    1. La wc.

      Concluzia e una ca toti indicatorii economici nu spun ceva despre nivelul de trai al cetatenilor! E greu de inteles asta? V-ai spalat creierii economistii cu teoriile lor comandate de sistem. Avem nevoie de alte teorii econmice si indicatori care sa arate care este realitatea nivelului de trai al cetatenilor, nu fictiunea statisticolor

      La gunoi cu toate teoriile economice paralele, cu indicatorii lor care nu reflecta bunastarea si fericirea cetatenilor. Ne dau doar iluzia ca totul ar fi bine,,doar pentru interesele unora. Le-au spalta creierele economistilor aceste Teorii mincinoase, partinice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb