Agricultura ar putea contribui cu peste 5 la sută la PIB, în 2009

A.G.R.
Macroeconomie / 18 august 2009

Agricultura ar putea contribui, în 2009, cu aproximativ 5 la sută la Produsul Intern Brut (PIB), dacă ne raportăm la producţiile obţinute până în prezent şi la estimările pentru cele din toamnă, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

"Deocamdată nu putem spune exact care va fi aportul agriculturii la PIB în 2009, dar cu recolta de grâu din acest an, de 5,2 milioane de tone, la care se vor mai adăuga şi producţiile de porumb şi floarea soarelui, estimez că agricultura va contribui cu cel puţin 5 la sută la PIB", a spus Sârbu.

În opinia oficialului MAPDR, contribuţia exactă a agriculturii la PIB va fi cunoscută abia în primul trimestru al anului viitor.

Anul trecut, contribuţia agriculturii la PIB a fost de 7,1 la sută.

Potrivit datelor prezentate recent de ministrul Agriculturii, producţia de grâu din 2009 se cifrează la 5,228 milioane tone, la care se mai adaugă încă un milion de tone de grâu existent în gospodăriile populaţiei pentru autoconsum.

Ministrul Agriculturii a subliniat că recolta din 2009 este suficientă pentru acoperirea consumului intern şi nu ar trebui să apelăm la importuri, deşi încă nu se cunoaşte exact calitatea recoltei de grâu.

Necesarul intern de grâu este de trei milioane tone (250.000 tone lunar), încă 500.000 de tone de grâu fiind utilizate pentru sămânţă.

În ceea ce priveşte calitatea recoltei de grâu din acest an, directorul general în MAPDR, Daniel Botănoiu, a declarat, recent, pentru Agerpres, că aceasta se va cunoaşte la finele lunii septembrie.

Pe de altă parte, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu, a afirmat recent că recolta de grâu din acest an nu a depăşit patru milioane de tone, deşi oficialii Ministerului Agriculturii au anunţat o producţie de peste 5,2 milioane tone.

"Din datele noastre, în acest an, am obţinut în jur de patru milioane de tone de grâu de pe 1,85 milioane hectare, producţia medie fiind în jur de 2.100 kilograme la hectar", a spus Rădulescu.

Potrivit datelor MAPDR, în 2009 circa 38,33 la sută din suprafaţa însămânţată de grâu, de 2,23 milioane hectare, a fost afectată de secetă, iar 2,62 la sută de alţi factori de risc.

În 2008, producţia totală de cereale a României a depăşit 17 milioane tone, de peste două ori mai mare decât în 2007, când s-a cifrat la numai 7,814 milioane tone. România a înregistrat anul trecut o recoltă de peste 7,6 milioane tone de porumb boabe, de două ori mai mare decât în 2007 (3,85 milioane tone în 2007) şi o producţie de grâu şi secară de 7,754 milioane tone, de 2,5 ori mai mare faţă de recolta anului 2007, care a depăşit uşor trei milioane tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb