Agroland Agribusiness raportează venituri de 55,2 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane de lei în 2024

A.F.
Piaţa de Capital / 19 februarie

Agroland Agribusiness raportează venituri de 55,2 milioane de lei şi un profit net de 2 milioane de lei în 2024

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, raportează venituri din exploatare de 55,2 milioane de lei în 2024, în scădere cu 3% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, EBITDA s-a ridicat la 3,9 milioane de lei, un avans de 46% comparativ cu 2023, iar profitul net a ajuns la 2 milioane de lei, o majorare cu 90%.

"Anul 2024 a fost marcat de provocări semnificative pentru sectorul agricol din România, reflectându-se asupra întregului lanţ de producţie şi distribuţie. Totuşi, prin optimizarea operaţiunilor, o gestionare eficientă a capitalului şi rezultatele investiţiilor, compania noastră a reuşit aproape să îşi dubleze profitul net şi să înregistreze o majorare semnificativă a EBITDA. În acest mod, ne-am consolidat poziţia pe piaţă, asigurând premise solide pentru stabilitate şi creştere pe termen lung. Această performanţă este cu atât mai remarcabilă, având în vedere că a fost obţinută în condiţii meteorologice extreme, caracterizate de secetă prelungită în anumite regiuni şi precipitaţii excesive în altele, care au avut consecinţe majore asupra recoltelor. Culturile din primăvara anului 2024 au fost cele mai afectate, pe o suprafaţă totală de 2,2 milioane de hectare, cu un impact accentuat asupra producţiei de porumb şi floarea soarelui. În ciuda acestor dificultăţi, rezultatele financiare obţinute confirmă modelul nostru de business şi capacitatea de adaptare la realităţile în continuă evoluţie ale industriei agricole. În acest context, în 2025 ne vom concentra pe dezvoltarea de soluţii personalizate pentru fermieri, prin diversificarea portofoliului de produse şi extinderea parteneriatelor cu furnizorii", a declarat Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

În ceea ce priveşte împărţirea veniturilor Agroland Agribusiness pe categorii, în anul 2024 cea mai mare pondere în cifra de afaceri a avut-o activitatea de trading de cereale, care a înregistrat venituri de 18,8 milioane de lei, în scădere cu 8%, pe fondul micşorării producţiei agricole. Categoria pesticide a generat venituri de 17,4 milioane de lei, o creştere de 6% faţă de 2023.

Vânzările de fertilizanţi au totalizat 15,4 milioane de lei, în scădere cu 8% în comparaţie cu anul anterior, ca urmare a reducerii preţurilor acestor produse şi a lipsei de lichidităţi a fermierilor. Seminţele input au generat venituri cu 6% mai mari, ridicându-se la 10,3 milioane de lei, pe fondul vânzărilor cerealelor de genetică proprie, lansate de companie în cursul anului 2024. Veniturile din vânzarea de combustibil input au ajuns la 486 de mii de lei, marcând o creştere de 6%.

Agroland Agribusiness va operaţionaliza în prima jumătate a acestui an staţia de condiţionare a seminţelor şi cerealelor din localitatea Şimian, judeţul Mehedinţi. În prezent, platforma, care include silozuri pentru cereale, împreună cu depozite pentru fertilizanţi şi combustibil, precum şi alte facilităţi, se află în proces de retehnologizare. Odată finalizată, staţia va permite companiei să prelucreze seminţele şi cerealele, acoperind întregul proces, de la curăţarea, uscarea şi sortarea acestora, până la tratarea, ambalarea şi depozitarea lor.

"Suntem conştienţi că volatilitatea pieţei agricole va continua să fie şi în 2025 un factor determinant, având în vedere dificultăţile economice cu care se confruntă fermierii şi lipsa predictibilităţii legislative. Se anticipează că tot mai mulţi agricultori vor întâmpina provocări în accesarea resurselor necesare pentru înfiinţarea culturilor şi utilizarea inputurilor, pe fondul constrângerilor financiare care persistă de mai mulţi ani şi al eliminării facilităţilor fiscale din sector. Totuşi, la acest moment, anul agricol 2024-2025 are premise favorabile, datorită unui nivel satisfăcător al precipitaţiilor. De asemenea, estimările indică o creştere de 7% a producţiei de cereale din România faţă de 2024, în timp ce producţia de oleaginoase este prognozată să înregistreze un avans semnificativ de 51%. Compania noastră va continua să îşi adapteze strategiile pentru a susţine o creştere sustenabilă, oferind în acelaşi timp sprijin clienţilor pentru a-şi optimiza producţia şi îmbunătăţi competitivitatea. Totodată, retehnologizarea şi operaţionalizarea staţiei de condiţionare a seminţelor şi cerealelor din judeţul Mehedinţi ne va permite să dezvoltăm o capacitate de procesare proprie, consolidându-ne astfel avantajul competitiv", a adăugat Florin Radu.

Acţiunile Agroland Agribusiness sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 15 iunie 2021 şi se tranzacţionează sub simbolul AAB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. companie pompata foarte mult la pp, unde au intrat unii investitori grei, vazuta drept sora mai mica si mai profitabila alu agroland, revine iata la o marja de sub 5% - da domne, se poate spune ca se fac bani din agricultura. Sunt tare curios de sora cea mare, gaina aia cu oua multe si cu bugete nerespectate, AG.

    va dau io cel mai jmeker discleimer, nu detin  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb