Agroserv Măriuţa raportează vânzări de 42,3 de milioane de lei în primul semestru din 2024

R.S.
Piaţa de Capital / 18 septembrie

Agroserv Măriuţa raportează vânzări de 42,3 de milioane de lei în primul semestru din 2024

Agroserv Măriuţa (BVB: MILK), companie românească de agricultură şi deţinătoarea brandului Lăptăria cu Caimac, raportează vânzări de 42,3 milioane de lei în primele şase luni din 2024, o creştere cu 17% faţă de primul semestru din 2023. Compania a încheiat S1 2024 cu un rezultat operaţional de 1,7 milioane de lei, în scădere cu 37% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu o pierdere netă de 646 de mii de lei, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Prima jumătate din 2024 a arătat promiţător pentru agricultura din România, oferind indicii că acest sector îşi va reveni după un an dificil, dar evoluţia ulterioară a demonstrat că şi acest an va fi unul plin de provocări. Privind partea pozitivă, evoluţia fabricii din primele şase luni ne oferă încredere pentru anii următori, cererea pentru produsele Lăptăria cu Caimac având o traiectorie ascendentă. În plus, creşterea vânzărilor volumelor companiei noastre din intervalul S1 2023 - S1 2024, de 8%, a depăşit-o pe cea a pieţei locale de lactate, care a fost de 4% în această perioadă. De asemenea, există în continuare o marjă semnificativă de creştere a producţiei fabricii, având în vedere că în S1 2024 aceasta a utilizat numai 60% din producţia de lapte a fermei zootehnice. În ceea ce priveşte restul anului 2024, urmărim maximizarea rezultatelor generate de liniile de business asupra cărora avem un control ridicat, aşa cum este activitatea fabricii de procesare. În perioada următoare vom diversifica gama de produse, astfel încât să ne adresăm unor noi segmente de consumatori", a declarat Cornel Dănilă, Director General, Lăptăria cu Caimac, potrivit comunicatului.

În primul semestru din 2024, veniturile din vânzarea de produse lactate, semifabricate, precum şi de mărfuri au atins valoarea de 30,4 milioane de lei, acestea având cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri. Veniturile din activitatea de zootehnie s-au ridicat la 9,1 milioane de lei, în principal datorită vânzării de lapte crud, de 6,7 milioane de lei, urmată de vânzarea de animale, de 2,1 milioane lei. În primul semestru din 2024, producţia totală de lapte a fost de 7,6 milioane de litri, producţie similară cu primele şase luni din 2023. Producţia medie în primul semestru din 2024 a fost de aproximativ 42 de tone/zi, comparabil cu perioada similară a anului trecut. Fabrica a utilizat aproape 60% din producţia de lapte a fermei. De asemenea, în această perioadă, compania a exportat 65 junici gestante în Cipru şi Iordania.

Veniturile din activitatea vegetală au ajuns la 2,8 milioane de lei în primele şase luni din 2024, în urma cultivării unei suprafeţe de aproximativ 2.500 ha. În acest an, compania a înregistrat o producţie totală de 11,3 mii de tone, din care cultura de grâu a reprezentat 25%, iar rapiţa 10%. Ca urmare a secetei din zona cultivată de companie, întreaga cultură de porumb, care acoperă o suprafaţă de aproximativ 900 ha, este calamitată în proporţie de 100%.

"A doua parte a anului, care debutează cu recolta culturilor agricole, a arătat noi rezultate sub aşteptări, ca urmare a secetei prelungite, ce a cauzat niveluri extreme de calamitate, în special în zona sudică a ţării, regiune în care sunt prezente şi fermele vegetale ale Agroserv Măriuţa. De exemplu, culturile noastre de porumb au fost calamitate în proporţie de 100% din cauza secetei. Acest aspect va determina pentru întregul an atât o reducere a veniturilor, cât şi o creştere a cheltuielilor, necesare achiziţionării de furaje, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a îndeplini bugetul iniţial pentru 2024", a adăugat Cornel Dănilă.

Ca urmare a provocărilor sectorului agricol din România şi a secetei din vara anului 2024, compania a decis revizuirea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care include o cifră de afaceri de 85,6 milioane de lei şi o pierdere netă de 4,8 milioane de lei, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Rectificare masiva a bugetului,de la profit aproape 1 milion la pierdere 5.Mai grav ca scad capitalurile proprii si gradul de indatorare si asa foarte mare,explodeaza.

    Mare greseala strategica de management investitia in sectorul vegetal pentru integrare verticala raportat la timing.S-au aruncat all in cand ei aveau investitii mari si necesar major de capital in prelucrarea laptelui-produsele de la raft.Aveau imprumuturi mari pentru aia,obligatiuni,necesar de capital de lucru,capital pentru impins produsle la vanzare etc.Iar ei s-au mai angajat suplimentar,cu dobanzile pe top,intr-o activitate zootehnica si vegetala foarte fluctuanta,care la randul ei cere capital sa rezisti anilor prosti. 

    Pasul asta trebuia facut cand e capitalul ieftin,cand esti deja bine ancorat si eficient cu produsul de la raft si pana atunci te pui pe picioare ca abia ai reusit sa scoti capul in lume si sa faci niste investitii in fabrici. 

    Dar nu....antreprenorii nostri nu au baza financiara solida ,strang niste bani pe povesti,lucrurile se materializeaza greu insa ei vor sa rupa tot,in cativa ani fac conglomerate integrate.Cele mai mari grupuri agroalimentare de la noi s-au consolidat in zeci de ani,astia voiau in cativa ani cu niste milioane oneoff ridicate de pe bursa.

    Nu merge asa,se verifica in piata.Mai intai ridici capital mai modest,dovedesti ca stii sa-l multiplici cu folos,apoi ridici iar si tot asa... 

    s-a dus si febletea analistului Mihai Nedelcu

    e cea mai mare teapa luata de mine de pe aero, m-am luat dupa titanii de pe iff care o pompau si ca produsele erau gustoase, intre timp si acolo si dincolo s a schimbat treaba

    1. Nedelcu si mai cine?

    Suferim de miltitudinea de experti si parelologi. Toti le stiu pe toate, emit sfaturi si strategie.

    Cat despre expertii din trecut, atat au vorbit si au dezbatut sa aibe si ei urmaitori. Cam atat, mai mult nu pot. 

    Nu se schimba asta. Cititi pentru voi si decizia sa va apartina.  

    voi raportul evergent si vedeti ce zice acolo despre agricultura inca de la primele pagini....daca citeai, stiai sa anticipi ca si aici vor veni rezultate catastrofale, doar ei sunt actionari nu. apropo, cum a reusit firma asta sa ia creditul ala asa mare?

    1. vezi Misu Negritoiu, membru CA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb