Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a restructurat fundamental modul în care este percepută importanţa proiectării şi execuţiei corecte a construcţiilor. Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS) a reunit profesioniştii din domeniu, cu scopul de a evidenţia rolul esenţial al inginerilor proiectanţi de structuri în societate şi pentru a reflecta asupra modului în care ne putem perfecţiona continuu competenţele tehnice.
Potrivit comunicatului remis redacţiei, întâlnirea de toamnă AICPS, din 8 noiembrie, a demarat cu un training dedicat consolidării structurilor din zidărie, susţinut împreună cu reprezentanţii Fibre NET. După prânz, în cadrul unui workshop coordonat de ing. Dragoş Marcu şi ing. Dan Iancu, au fost abordate şi analizate mai pe larg subiecte dezbătute în cadrul Conferinţei Naţionale a AICPS de la Iaşi, toate având ca tematică principală consolidările structurale.
Prezentarea susţinută de ing. Allen Dudine (Head of R&D la Fibre NET şi director tehnic al companiei de proiectare ARDEA Ingegneria) a pus accent pe principalele soluţii şi sisteme de consolidare dezvoltate de Fibre NET. Timp de aproape 3 ore, într-o manieră extrem de interactivă, ing. Allen Dudine a evidenţiat rezultatele activităţilor de cercetare avansată care au stat la baza dezvoltării în special a sistemelor CRM (Composite Reinforced Mortar), FRCM (Fiber Reinforced Cementitious Matrix) şi FRP (Fiber Reinforced Polymer). Prezentările au reflectat o combinaţie solidă de experienţă teoretică şi practică pentru a clarifica aspecte ce ţin de aplicaţiile viabile şi uzuale ale acestor sisteme, avantaje şi dezavantaje, comportare detaliată a sistemelor structurale consolidate etc. Şi au fost susţinute de rezultate obţinute prin cercetări extinse - incluzând teste experimentale la scară reală, încercări pe mese vibrante, precum şi modelări şi calibrări numerice şi analitice de mare putere şi detaliu.
Nivelul tehnic ridicat al prezentărilor a captivat audienţa, oferind participanţilor informaţii valoroase şi perspective inovatoare în domeniu.
Workshop-ul despre consolidări, coordonat de ing. Dragoş Marcu şi ing. Dan Iancu, a avut ca punct de plecare un set de teme discutate iniţial în cadrul Conferinţei Naţionale AICPS de la Iaşi din iunie 2024 şi extinse ulterior. Pe parcursul celor 3 ore, participanţii au schimbat opinii tehnice pe subiecte de interes major pentru comunitatea inginerească.
În timpul workshopului a fost prezentat şi un studiu comparativ realizat pentru aceeaşi structură amplasată în 8 localităţi diferite din ţară, proiectate atât conform P100-1/2013, cât şi conform versiunii noi a normativului P100-1/2025, aflată în etapa a doua de redactare. Unele opinii exprimate au conturat necesitatea aprofundării unor aspecte din noile reglementări, care ar putea aduce o creştere semnificativă a costurilor construcţiilor edificate conform noului P100-1/2025.
Aceste costuri ar putea deveni problematice în lipsa unei aplicări riguroase a reglementărilor în proiectarea structurilor, accentuând importanţa unei analize atente de impact economic, înainte de adoptarea finală a noului cod.
Este nevoie constant de profesionişti şi experţi în domeniu, iar AICPS va începe anul 2025 cu două noi cursuri, unde sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi să ia parte.
Opinia Cititorului