Producţia OPEC a atins un nivel record în octombrie şi se va menţine la un nivel ridicat şi în noiembrie, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie care scoate în evidenţă dificultăţile cartelului de a adopta un plan de reducere a livrărilor la reuniunea de la sfârşitul acestei luni, transmite MarketWatch.
OPEC a convenit în septembrie, la Alger, să reducă livrările de petrol cu până la 2%, pentru a limita excedentul de ofertă de pe piaţa mondială care a dus la scăderea cotaţiilor. De atunci, membrii organizaţiei nu au reuşit să cadă de acord asupra contribuţiei fiecăruia la îndeplinirea acestui obiectiv.
În raportul lunar referitor la piaţa petrolului se arată că producţia OPEC a crescut în octombrie cu 230.000 de barili de petrol pe zi, la un nivel record de 33,83 milioane de barili de petrol pe zi, cu mult peste plafonul maxim propus.
Un astfel de nivel de producţie arată că OPEC ar trebui să reducă livrările de petrol cu 830.000-1,33 milioane de barili pe zi, pentru a ajunge la plafonul convenit la întâlnirea de la Alger.
"Nu putem anticipa rezultatul reuniunii de pe 30 noiembrie, dar puteam vedea amploarea sarcinii care ne aşteaptă", se arată în raport, conform news.ro.
Producţia de petrol a OPEC a cres-cut în octombrie pentru a cincea lună consecutiv, după revenirea activităţilor în Nigeria şi Libia, în timp ce livrările Irakului au atins un record de 4,59 milioane de barili pe zi.
Sarcina OPEC de restrângere a livrărilor de petrol este îngreunată de producători din afara cartelului, cum ar fi Rusia, Brazilia, Canada şi Kazahstan, care şi ei cresc producţia.
"Asta înseamnă că şi 2017 ar putea fi un an de creştere a lucrărilor, la fel ca în 2016", consideră AIE.
AIE a menţinut pe de altă parte estimarea referitoare la creşterea cererii în acest an şi în 2017, la 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, chiar dacă preţurile au scăzut în ultimii doi ani.
Prăbuşirea preţurilor petrolului de la peste 100 de dolari pe baril la jumătatea lui 2014 la sub 50 de dolari pe baril în prezent a obligat companiile să reducă cheltuielile şi locurile de muncă, afectând economii ale unor state membre ale OPEC, în special pe cea a Venezuelei.