Actualizare 10:00 Toate vehiculele din al doilea convoi umanitar rus pentru estul Ucrainei s-au întors în Rusia
Toate vehiculele din al doilea convoi umanitar rus pentru Ucraina s-au întors, sâmbătă, fără incidente, în Rusia, relatează Itar-Tass, în pagina electronică.
A doua etapă de livrare de ajutor umanitar locuitorilor din sud-estul Ucrainei s-a încheiat, anunţă agenţia rusă de ştiri.
"Toate vehiculele au ajuns, fără incidente, la graniţa ucraineano-rusă. Ultimul dintre vehicule a traversat graniţa în jurul orei 18.30 (19.30, ora României)", potrivit Itar-Tass.
Numărul vehiculelor care s-au întors sâmbătă este identic cu cel al vehiculelor care au trecut vineri seara punctul de control vamal rus "Doneţk" pentru a livra ajutor umanitar în regiunea Lugansk, în sud-estul Ucrainei, precizează agenţia, citându-l pe Raian Farukşin, un purtător de cuvânt al Serviciului Vamal de Sud.
---
Al doilea convoi umanitar rusesc a livrat 2.000 de tone de ajutoare regiunilor separatiste din sud-estul Ucrainei, victime ale confruntărilor dintre armata ucraineană şi rebeli proruşi, a anunţat sâmbătă postul public Rossia 24.
"Al doilea convoi umanitar a livrat 2.000 de tone de ajutoare în Donbas", regiunea industrială ucraineană pe care separatiştii au transformat-o în fieful lor, a anunţat un prezentator al unui jurnal de ştiri.
"Hrană, medicamente şi îmbrăcăminte groasă" au fost livrate în Lugansk, un oraş important din Donbas, unul dintre cele mai devastate de conflictul armat dintre Kiev şi insurgenţi, a precizat el.
Şaptezeci de camioane au descărcat deja şi se află pe drum, înapoi, spre Rusia, potrivit Rossia 24.
Postul a anunţat anetrior că acest convoi, care transportă cereale, paste, zahăr, medicamente, carburant, generatoare electrice şi pături cuprinde peste 300 de camioane.
Contactat de AFP, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a refuzat să facă orice comentariu pe tema acestui subiect "sensibil".
Primul convoi de ajutor umanitar rus format din peste 200 de vehicule a traversat frontiera rusă spre Ucraina în august fără să fi primit în prealabil acordul Kievului şi al inspectorilor Crucii Roşii. Pe de altă parte, acordul de armistiţiu semnat săptămâna trecută la Minsk între Ucraina şi separatişti includea trimiterea de ajutor umanitar în estul Ucrainei, unde sute de mii de localnici suferă din cauza unor penurii de electricitate sau de apă curentă, în condiţiile în care casele lor au fost avariate serios de lupte.