AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL ESTE DEOCAMDATĂ ECONOMIC Reuters: "Interzicerea importurilor îi avantajează pe magnaţii ruşi din industria alimentară"

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2014

Reuters: "Interzicerea importurilor îi avantajează pe magnaţii ruşi din industria alimentară"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat, la începutul acestei luni, un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

Mai mulţi oameni de afaceri apropiaţi Kremlinului sunt beneficiarii interzicerii de către Rusia a importurilor de alimente din Statele Unite şi Europa. Măsura interzicerii importurilor a dus la creşterea puternică a preţurilor alimentelor locale în Rusia, provocând şi un deficit de ofertă pe unele pieţe.

Un furnizor de peşte la care co-proprietar este ginerele unui prieten al preşedintelui Vladimir Putin, un producător de carne al cărui fondator are relaţii înalte şi un alt producător de carne care beneficiază de sprijinul statului se bucură de creşterea cererii pentru produsele lor, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Agenţia nu a descoperit vreo dovadă care să arate că interzicerea importurilor a fost adoptată pentru a ajuta unii producători sau că vreun producător a presat guvernul în acest sens, dar magnaţii din industria alimentară par să iasă în câştig. "Preţurile en-gros au crescut deja. Aceşti producători sunt deja în câştig", a declarat senatorul Serghei Lisovski, fost magnat în industria alimentară.

Oficialii ruşi au avertizat producătorii de alimente să nu majoreze preţurile, dar la câteva zile de la impunerea embargoului preţul somonului a urcat cu 60%, la peste 22 de dolari pe kilogram, în unele magazine.

Potrivit distribuitorilor, preţurile cărnii de vită şi ale brânzeturilor vor creşte cu cel puţin 30%, având în vedere că importurile asigurau 30-50% din consum.

Acţiunile producătorului de peşte Russkoe More au crescut cu 70% după anunţarea embargoului.

Miliardarul Ghenadi Timcenko, prieten cu preşedintele Vladimir Putin, a cumpărat o participaţie de 30% la Russkoe More în 2011, anticipând creşterea cererii pentru somon.

Russkoe More a fost anul trecut cel mai mare importator de somon din Rusia, cu o cotă de piaţă de 26%, peştele provenind din 18 ţări, inclusiv din Norvegia. Importurile de peşte din Norvegia au fost incluse de Rusia pe lista embargoului.

După ce SUA au impus primele sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, Timcenko şi-a vândut participaţia ginerelui său Gleb Frank. "Timcenko nu mai are nicio influenţă în companie. Ne-am distanţat total de acea afacere", a spus un purtător de cuvânt al miliardarului.

Producătorul de carne Ros Agro a înregistrat la rândul său o creştere puternică a cotaţiei acţiunilor, iar directorul general Maksim Basov a declarat că interzicerea importurilor este în avantajul companiei.

"Cel puţin preţurile nu vor scădea. Vom avea oportunităţi să creştem producţia. Concurenţa va scădea, ne vom dezvolta. Anticipăm rezultate extraordinare pe toate segmentele de afaceri", a spus Basov.

Ros Agro a fost fondată de omul de afaceri Vadim Moskovic, care şi-a transferat afacerile către familie, după ce a devenit senator în 2006, ca membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, condus de premierul Dmitri Medvedev.

În prospectul de listare la bursă a Ros Agro, în 2011, se arăta că afacerile companiei ar putea avea de suferit dacă Moskovic, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 1,3 miliarde de dolari, nu va mai fi principalul acţionar sau senator.

Potrivit Ros Agro, susţinerea industriei alimentare de către guvern va accelera înlocuirea produselor importate cu cele locale.

Producătorul de carne de porc Miratorg, cel mai mare din Rusia, cu vânzări anuale de 1,5 miliarde de dolari, a beneficiat de împrumuturi mari din partea statului, fapt neobişnuit pentru o companie din industria agroalimentară.

Premierul Medvedev a inspectat personal unul dintre proiectele mari ale Miratorg, care a cumpărat din SUA şi Australia zeci de mii de vaci de rasă Aberdeen Angus, în regiunea Briansk. Miratorg este deţinută de oamenii de afaceri Viktor şi Alexander Linnik, care au o avere de 360 de milioane de dolari.

"Sancţiunile au demonstrat încă o dată necesitatea de a ne dezvolta propria producţie pentru a garanta preţuri rezonabile consumatorilor ruşi şi independenţa alimentară faţă de partenerii noştri din Organizaţia Mondială a Comerţului", potrivit unui comunicat al companiei.

Senatorul Lisovski, care în anii "90 era un magnat al publicităţii care l-a ajutat pe Boris Elţîn să câştige alegerile, consideră că embargoul alimentar va face numai bine Rusiei. "Va pierde Rusia ceva?, Nu văd nimic rău", a spus Lisovski, oferind reporterilor fructe şi legume din Tadjikistan, Iran, Turcia şi Uzbekistan.

Lisovski ştie câte ceva despre oportunităţile aduse de sancţiuni. În urmă cu zece ani, când Rusia a interzis importurile de pui din Statele Unite pentru a răspunde sancţiunilor americane împotriva producătorilor ruşi de oţel, miliardarul a investit masiv în ferme de pui. Ulterior, Lisovski a vândut fermele, dar Rusia, care depindea anterior în mare măsură de puii din Statele Unite, acoperă în prezent aproape integral necesarul de consum.

Sectorul agroalimentar din Rusia va avea nevoie de subvenţii de 13 miliarde de euro

Guvernul rus va trebui să susţină sectorul agroalimentar cu fonduri publice în valoare de 636 miliarde de ruble (13 miliarde de euro) până în anul 2020, ca să ajute acest sector să facă faţă efectelor embargoului impus de Moscova pentru produsele agroalimentare importate din Occident, a declarat recent ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, citat de agenţiile ruse de presă preluate de AFP.

Din suma de 636 miliarde de ruble calculată de Ministerul rus al Agriculturii pe baza unui "scenariu relativ optimist", 86 de miliarde de ruble (1,8 miliarde de euro) vor fi necesare până în 2015, a precizat Nikolai Fyodorov.

Planurile Ministerului rus al Agriculturii prevăd deblocarea unor fonduri suplimentare în valoare de 178 de miliarde de ruble (3,7 miliarde de euro) pentru culturile agricole, 252 de miliarde de ruble (5,2 miliarde de euro) pentru crescătorii de animale, 54 de miliarde de ruble (1,1 miliarde de euro) pentru infrastructurile agricole. De asemenea, 89 de miliarde de ruble (1,8 miliarde de euro) sunt necesare pentru oferirea de credite pentru acest sector.

Autorităţile de la Moscova susţin că embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la creşterea producţiei agroalimentare a Rusiei, deja un exportator major de cereale. Însă experţii susţin că va fi nevoie de mai mulţi ani şi de un sprijin public masiv pentru ca Rusia să-şi crească producţia agricolă până la nivelul la care să poată compensa efectele embargoului. Între timp, Rusia va fi nevoită să-şi crească importurile din alte ţări, în special din America de Sud. Problema este că Guvernul rus dispune de o marjă de manevră din ce în ce mai limitată din cauza încetinirii economiei ruseşti, care provoacă diminuarea veniturilor la buget, la care se adaugă sancţiunile care limitează accesul băncilor publice ruseşti pe pieţele financiare internaţionale, precum şi recenta scădere a cotaţiei petrolului, o sursă importantă de venituri la buget pentru Rusia.

Dmitri Rogozin: "Rusia se teme că R.Moldova ar putea reexporta produse europene"

Restricţiile impuse de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova sunt motivate de riscul reexportării unor mărfuri europene pe piaţa rusă, în urma semnării de către Chişinău a Acordului de Asociere cu UE, a declarat, vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, relatează RIA Novosti online.

"Ruşii iubesc fructele şi legumele din Republica Moldova, dar ne temem că, prezentate drept moldoveneşti, produse pe care nu le dorim ar putea ajunge pe piaţa rusă. Prin semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, Chişinăul a ignorat interesele partenerilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi în special ale Rusiei", a declarat Dmitri Rogozin la Tiraspol, după întrevederea cu liderul separatist Evgheni Şevciuk.

Dmitri Rogozin a adăugat că oficiali de la Chişinău trebuie să se deplaseze de urgenţă la Moscova pentru discuţii în vederea soluţionării problemelor legate de embargoul impus de Rusia importurilor de produse din Republica Moldova. "Fermierii din nordul Republicii Moldova se află în grevă, dar Guvernul nu acţionează", a comentat vicepremierul rus.

Sancţiunile UE împotriva Rusiei afectează interesele comerciale ale Ungariei

Răspunsul Uniunii Europene (UE) la conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi embargoul impus de aceasta din urmă asupra sectorului agroalimentar european afectează negativ interesele comerciale ale Ungariei, a afirmat, la finalul săptămânii trecute, ministrul ungar al economiei Mihaly Varga, citat de MTI.

În alocuţiunea sa susţinută cu ocazia unei ceremonii de premiere, Varga a spus că guvernul lucrează încontinuu să găsească noi pieţe pentru companiile ungare ce suferă de pe urma interdicţiei ruseşti privind importurile europene sau să găsească intermediari prin care bunurile ungare să poată ajunge în Rusia sau Ucraina.

Varga a afirmat că plătirea unor compensaţii directe din partea UE pentru companiile afectate ar putea reprezenta o soluţie temporară, dar a adăugat că întreaga politică de sancţiuni împotriva Rusiei ar trebui reconsiderată.

Săptămâna trecută, secretarul de stat pentru afaceri externe Peter Szijjarto a propus o reuniune a comitetului de cooperare economică Ungaria-Rusia pentru a discuta despre situaţia actuală, pe fondul interdicţiilor ruseşti.

Serbia nu va acorda subvenţii pentru exportarea de produse în Rusia

Serbia respectă dorinţa Uniunii Europene (UE) şi nu le va acorda producătorilor săi subvenţii pentru exportul de produse în Rusia, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, premierul sârb Alexander Vucic, făcând referire la cererea primită de la UE de a nu contribui la majorarea exportului de mărfuri în Rusia, informează ITAR-TASS, citat de Agerpres. "Europa ne-a cerut să nu alocăm subvenţii, însă noi nici nu intenţionam. Nu există o astfel de necesitate", a anunţat Vucic, adăugând: "Este evidentă nevoia giganţilor comerciali ruşi în produse alimentare, iar producătorii noştri pot exporta tot ce au".

Potrivit lui Vucic, relaţiile comercial-economice dintre Rusia şi Serbia nu sunt ameninţate de nimic. De asemenea, premierul sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse.

General Motors reduce producţia în Rusia

General Motors (GM), al doilea mare producător auto la nivel mondial, reduce producţia în Rusia pe fondul declinului vânzărilor provocat de problemele economice generate de conflictul din Ucraina, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

GM a oprit de vineri activitatea fabricii deţinute la St. Petersburg, până pe 12 septembrie, şi intenţionează alte trei suspendări ale producţiei până pe 27 octombrie, a declarat Nico Schmidt, purtător de cuvânt al companiei americane din Ruesselsheim, Germania. Compania va produce maşini în Rusia doar patru zile în septembrie şi opt zile în octombrie, a spus Schmidt. Implicarea Rusiei în criza din Ucraina a determinat Statele Unite şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni comerciale, contribuind la deprecierea rublei şi la creşterea probabilităţii ca economia să intre în recesiune.

În primele şapte luni ale anului, vânzările de automobile şi vehicule comerciale uşoare au scăzut cu 9,9%, iar în luna iulie cu 23%.

Producătorii auto occidentali, care au investit anterior în Rusia anticipând că piaţa va deveni cea mai mare din Europa, înaintea Germaniei, reduc în prezent producţia şi estimările. În trimestrul al doilea, Ford Motor a şters integral valoarea fondului comercial, de 329 milioane de dolari, a investiţiei făcute cu partenerul rus Sollers, după ce în aprilie anunţase eliminarea a 950 de locuri de muncă la două fabrici deţinute cu acesta.

Renault, acţionar important la AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a anunţat luna trecută că declinul pieţei auto ar putea fi mai mare decât ritmul estimat anterior de 10%. În primele şapte luni, vânzările brandului Chevrolet al GM au scăzut cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce livrările diviziei Opel au coborât cu 17%.

O regiune rusă interzice vânzarea de whisky Jack Daniel's, pe motiv că ar conţine insecticid

Agenţia rusă pentru protecţia consumatorului (Rospotrebnadzor) din regiunea Sverdlovsk susţine că marca de whisky american Jack Daniel's conţine o substanţă care poate fi folosită şi ca insecticid, relatează postul de radio RFE/RL, în pagina online. De altfel, biroul regional al Rospotrebnadzor a anunţat că mărcile de whisky Jack Daniel's şi Jim Beam nu îndeplinesc normele sanitare şi a ordonat companiilor regionale să suspende vânzarea produselor. În replică, reprezentanţii Jack Daniel's au respins acuzaţiile cu privire la calitatea produselor.

Acuzaţiile intervin în condiţiile în Agenţia rusă pentru protecţia consumatorului a decis săptămâna trecută închiderea a trei restaurante McDonald's din Moscova, pentru "numeroase încălcări ale normelor sanitare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb