"Alcoa" şi "Norsk Hydro" îşi închid fabricile din Germania

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2005

Noile investiţii ale celor două companii au ca destinaţie Islanda

Compania americană "Alcoa" Inc. şi societatea norvegiană "Norsk Hydro" ASA îşi închid topitoriile de aluminiu din Germania. "Alcoa" îşi va ridica o nouă fabrică în Islanda, unde costurile de producţie sînt mai mici, exemplu care va fi urmat, probabil, şi de societatea norvegiană. "Alcoa", cel mai mare producător mondial de aluminiu, va investi 1,1 miliarde de dolari în noua topitorie din Islanda, în condiţiile în care societatea de stat "Landsvirkjun" Hf a acceptat să-i furnizeze energie vreme de 40 de ani. La rîndul său, "Norsk Hydro", al treilea producător de aluminiu din lume, ia în calcul ridicarea unei fabrici în Islanda, după cum declară Jon Harald Nilsen, şeful diviziei producătoare de aluminiu. "Islanda este singurul loc din Europa în care îţi poţi extinde capacitatea de producţie", spunea Nilsen luna trecută.

"Alcoa" disponibilizează 6.500 de angajaţi în acest an, prin închiderea unităţilor din SUA şi Germania. "Norsk Hydro" va elimina 870 de locuri de muncă, în urma închiderii fabricilor din Norvegia şi Germania. Industria aluminiului din Europa numără peste 236.000 de angajaţi, potrivit cifrelor Asociaţiei Europene a Aluminiului.

"Norsk Hydro" a investit, în urmă cu trei ani, 2,8 miliarde de dolari în Germania, ca să cumpere VAW AG, divizia de aluminiu a producătorului de utilităţi E.ON AG. Compania părăseşte piaţa germană din cauza preţurilor ridicate de pe piaţa energiei. Costurile pe acest segment sînt cu aproximativ 30% mai mici în Islanda, spun specialiştii. Pe de altă parte, economia Islandei a crescut cu 2,9% în perioada recentă, iar cea a Germaniei cu numai 1,1%. Pe întregul an 2005, economia de 14 miliarde de dolari a Islandei ar putea creşte cu 6,6%, potrivit datelor băncii centrale. În schimb, economia Germaniei, cea mai mare din Europa, va creşte cu aproximativ 1% în 2005, conform estimărilor "Bundesbank".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb