Alegeri în Republica Moldova: Stoianoglo propune o apropiere echilibrată de Europa şi se arată deschis la un dialog cu Putin

A.B.
Internaţional / 30 octombrie

Alegeri în Republica Moldova: Stoianoglo propune o apropiere echilibrată de Europa şi se arată deschis la un dialog cu Putin

Alexandr Stoianoglo, candidatul care va concura duminică în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova împotriva pro-europeanei Maia Sandu, a negat sugestiile conform cărora ar avea legături cu Rusia, subliniind importanţa integrării europene şi evitând diviziunile provocate de actuala preşedintă de la Chişinău, a informat miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

Susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), o formaţiune de stânga cu legături tradiţionale în Rusia, Stoianoglo a declarat într-un interviu pentru Reuters că, dacă va fi ales, va căuta soluţii pentru a rezolva conflictul din regiunea separatistă Transnistria şi ar fi dispus să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin, dacă acest lucru ar fi în interesul majorităţii cetăţenilor săi.

"Nu am avut niciun contact de ani de zile cu oficiali din Rusia. Nici la telefon, nici în secret, nici în întâlniri, nici nicăieri", a declarat Stoianoglo ca răspuns la acuzaţia Maiei Sandu că ar fi un "cal troian" şi "omul Moscovei", conform Agerpres.

Maia Sandu, care a obţinut 42% în primul tur al alegerilorîn comparaţie cu 26% pentru Stoianoglo, a făcut din integrarea europeană punctul central al mandatului său şi denunţă Rusia ca unul dintre cele mai mari mari ameninţări cu care se confruntă ţara sa, situată între Ucraina şi România. Relaţiile cu Moscova s-au deteriorat semnificativ după invazia rusă în Ucraina vecină.

După primul tur de scrutin şi un referendumul slab privind aderarea la Uniunea Europeană desfăşurat concomitent cu alegerile prezidenţiale pe 20 octombrie, Maia Sandu a invocat "dovezi clare" conform cărora grupuri criminale susţinute de "forţe străine" au încercat să obţină prin mituire 300.000 de voturi, menţionează Agerpres.

Stoianoglo, care a răspuns în scris la întrebările adresate de Reuters, a declarat că nu are nicio legătură cu Ilan Şor, controversatul omul de afaceri prorus fugar care a recunoscut că a plătit alegători pentru a vota "nu" la referendum.

De asemenea, Stoianoglo a reiterat apelul său pentru o "resetare" a relaţiilor cu Moscova, în ciuda criticilor venite din partea oponenţilor săi. "Voi continua să susţin că prioritatea trebuie să fie ceea ce aduce beneficii majorităţii societăţii moldovene", a declarat Stoianoglo. "Şi asta înseamnă să reducem escaladarea. Noi ar trebui să fim cei care oferă soluţii constructive. În special pentru proprii cetăţeni", a declarat el.

Stoianoglo, despre care Maia Sandu a spus că l-a demis din funcţia de procuror general pentru că nu a reuşit să combată corupţia, nu a condamnat invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, numind-o "o tragedie continuă". Totodată, candidatul PSRM a declarat că ar putea lua în considerare o întâlnire cu Putin în anumite condiţii, relatează Agerpres.

"Dacă (agenda) prezintă suficient interes pentru majoritatea moldovenilor încât să fie necesară o întâlnire între cei doi lideri, mă voi întâlni cu preşedintele Rusiei", a spus el.

Integrarea europeană, a afirmat Stoianoglo, trebuie să se concentreze pe respectarea standardelor şi a legislaţiei UE şi nu are sens fără a aborda diferendul cu separatiştii pro-ruşi din Transnistria, care s-au separat de Republica Moldova în anii 1990 şi a căror separare este susţinută de prezenţa a 1.500 de "pacificatori" ruşi.

Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că obiectivul său este ca Republica Moldova să adere la UE ca o ţară unificată, cu conflictul din Transnistria rezolvat, dar că Chişinăul ar fi pregătit să ia în considerare aderarea în două etape dacă acest lucru nu este posibil, informează Agerpres.

"Fiecare pas spre Bruxelles trebuie făcut împreună cu (liderii Transnistriei)", a spus Stoianoglo. "Îmi dau seama cât de dificil este acest lucru, dar şi efectele trebuie să fie semnificative", adaugă el.

Stoianoglo a apreciat că nu este clar dacă în turul al doilea va câştiga de partea sa alegătorii care au sprijinit nouă candidaţi eliminaţi în primul tur, având în vedere că unii dintre aceştia nu sunt simpatizanţi ai Maiei Sandu, adaugă Agerpres.

"Alegătorii noştri sunt sofisticaţi şi comportamentul lor este uneori imprevizibil. Nimic nu este sigur", a mai spus candidatul PSRM.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Deci Putler isi pune toti mujicii sub acoperire in Moldova, Georgia, Ucraina si noi stam si ne uitam in loc sa folosim metoda mujica:

    1. O divizie de "omuleti verzi" fara insemne militare in Transnistria, "referendum" cu urna mobila si kalashnikov-ul la fiecare transnistrian ca sa-i vina "mintea de pe urma"

    2. Moldova are aproximativ 3.5 milioane de locuitori, deci minim 4 milioane de Romani cu dubla cetatenie romana si moldoveneasca si votul iese cum trebuie.S-a terminat cu "turismul electoral" al mujicilor la sectii de votare prin Belarus, Azerbaijan si pe aiurea. La o adica facem si unirea cu 4 milioane de voturi pro:-) 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Du-te dumneata si fa asta. Te vor plati regeste ambasadele straine sa te joci de-a Rambo 1, Rambo 2 si Rambo 3.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Ești defect, nene si vei avea o surpriza in urna votului final, o sa vezi.

      Roaga-te sa ajute din nou diaspora. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5914
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2958
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9572
Gram de aur (XAU)Gram de aur410.6824

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb