ALEGERI LA BURSĂ Care cu care

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2010

Trei candidaţi la preşedinţia BVB: Stere Farmache, Mircea Botta şi Dan Paul.

Trei candidaţi la preşedinţia BVB: Stere Farmache, Mircea Botta şi Dan Paul.

Patru tabere se vor confrunta astăzi la Adunarea generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), programată să înceapă la ora zece dimineaţa, la Hotelul Intercontinental, din Bucureşti, pentru alegerea unui nou Consiliu de administraţie şi încredinţarea unui nou mandat de preşedinte, pe următorii patru ani.

În spatele fiecăruia dintre cei trei candidaţi care s-au înscris pentru preşedinţia BVB - Stere Farmache, Mircea Botta şi Dan Paul - s-au format trei grupuri de case de brokeraj, dar mai există un al patrulea grup cu deţinere semnificativă în acţionariatul Bursei, fără să se prezinte cu un "candidat propriu".

Aproximativ 35% din deţinerile asupra BVB aparţin unor case de brokeraj (fie independente, fie fără opţiuni conturate), ca şi persoanelor fizice cu ponderi mărunte, având preferinţe schimbătoare ori pur şi simplu, necunoscute.

1. Stere Farmache

Preşedintele în exerciţiu al BVB Stere Farmache, criticat aspru zilele acestea pentru un mandat anodin, pare, totuşi, cel mai puternic dintre candidaţi, fiind preferatul acţionarilor mărunţi, convinşi de seriozitatea sa dovedită de-a lungul celor cinsprezece ani în serviciul Bursei, atât ca director general, cât şi ca şef suprem.

Cu excepţia a trei dintre casele de brokeraj cu acţionariat bancar (cele ale "Băncii Transilvania", "Raiffeisen" şi "Carpatica"), restul băncilor pare să îl prefere pentru "ştaiful" său financiar - echilibru şi sobrietate -, mai ales că, acum, el este bancher, ca vicepreşedinte al "Alpha Bank".

Farmache are "fani" (toată Moldova - Focşanii şi Iaşii îl susţin -, dar primeşte sprijin şi din Craiova, fără să putem preciza, însă, ce poziţie au casele orbitând pe lângă SIF-Oltenia).

În dreptul lui Stere Farmache putem consemna o susţinere de minimum 22% din acţionariatul Bursei, dar, într-un calcul care să-i fie favorabil, se poate duce la 36-40%, cu probabilitate ridicată.

2. Mircea Botta

Şeful casei timişorene "Romcapital", Mircea Botta se află în plină afirmare în comunitatea brokerilor (nu ne putem exprima, aşa cum am fi dorit-o - "Botta reprezintă valul de tinere personalităţi ale pieţei" -, pentru că tinerii brokeri nu au format un "val" de personalităţi, ci personalităţile sunt rare şi răzleţe).

Botta pare să primească sprijin din partea lui Rareş Nilaş de la BT Securities şi mizează pe tradiţionala susţinere a Mirelei Ionescu de la "Raiffeisen", amândoi susţinătorii potenţiali având nevoie, la rândul lor, de sprijin pentru locurile în Consiliul de administraţie BVB, pentru care candidează.

Comunitatea brokerilor şuşoteşte despre o potenţială înţelegere dintre Mircea Botta şi Sergiu Ovidiu Mugur Pop, preşedintele Depozitarului Central, acesta din urmă fiind interesat, zice-se, de un proiect propriu, prin care ar desprinde Depozitarul din Grupul BVB (sau i-ar asigura o autonomie altcumva) şi i-ar conferi statut de bancă (pentru care se spune că ar fi obţinut un acord de principiu de la Banca Naţională, după ce a capitalizat Depozitarul la nivelul de cinci milioane de euro).

Şi dacă moldovenii îl susţin pe Farmache, timişoreanul Botta pare să-i întărâte pe ardeleni, astfel că ar mai putea primi sprijin, de exemplu, de la IFB Finwest Arad, Target Securities şi altele.

Totalul care pare cert în favoarea lui Botta, se ridică la circa 9,5-11% din deţinerile BVB, dar probabil că speră să primească un "bloc" de circa 17%, suspect că ar pendula între el şi Farmache, ajungând (într-o socoteală care să-l favorizeze), la un minimum de 28%, în defavoarea lui Farmache, care ar pica la aproximativ 19%.

3. Dan Paul

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor Dan Paul se consideră "omul zilei" şi îşi urmăreşte obiectivele consecvent faţă de sine, indiferent de împrejurări, astfel că, deşi este creditat cu susţinerea cea mai măruntă în seria celor trei candidaţi, el însuşi pare să îşi acorde şanse reale să învingă.

În afara propriei deţineri BVB de 1,5% (şi a celei a Asociaţiei Brokerilor de 0,12%), Paul pare să mai fie susţinut de "Confident", "Prime Tranzaction" şi de gălăţenii de la "Elda Invest", fiecare cu câte 1,5%.

La acest total "de bază" de circa 6%, Dan Paul speră, probabil, să adauge voturi prin dislocarea celor deja promise altora.

În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul şi-a consolidat o legătură mai personală cu brokerii înşişi, mai curând decât cu proprietarii caselor de brokeraj.

Unele rumori acreditează că împuterniciţii caselor de brokeraj care se vor prezenta la Adunarea generală BVB de astăzi, ar putea să voteze altfel decât au fost mandataţi de acţionarii caselor; întrucât votul este secret, ei ar putea să-şi manifeste preferinţa personală pentru Dan Paul, fără să poată dovedi cineva că au distorsionat opţiunea adevăratului acţionar la BVB.

Păstrând proporţiile acestei bătălii sub lupă, efortul lui Dan Paul seamănă cu ascensiunea lui Napoleon, căci primul lui obiectiv de astăzi, este să iasă, măcar, pe locul al doilea, ca să nu fie eliminat din turul succesiv (ultimul clasat părăseşte arena şi rămâne să se întreacă primii, într-un nou tur).

În mod tradiţional, între scrutinuri, participanţii la Adunarea generală BVB ies în număr mare din sală, fumează, beau cafea şi...

Ei da!, refac alianţele, renegociază şi se ... dislocă, ţinând cont de creşterile de ponderi rezultate din reorientarea voturilor devenite dis-ponibile prin eliminarea celui de al treilea candidat.

Dacă trece de primul hop, atunci acele 10-15 minute de pauză între scrutinuri ar putea fi hotărâtoare pentru candidatura lui Dan Paul, astfel că, deşi porneşte de la un start de aproximativ 6%, nu este deloc exclus să câştige preşedinţia BVB.

4. "Cartelul Ţepeş"

Acţionarul majoritar al HTI Valori Mobiliare Daniel Ţepeş, a devenit vârful de lance al caselor de brokeraj active la Bursa din Sibiu, atât prin faptul că societatea sa provine dintre brokerii pe mărfuri iniţiali ai bursei sibiene, cât şi prin poziţiile sale tranşante în problemele competiţiei dintre cele două burse şi prin deţinerile sale importante la ele (la BVB se spune că deţine sau controlează circa 9%, prin două firme şi câteva persoane fizice).

Se pare că "Broker" Cluj, cu deţinerea sa la BVB de 3%, merge pe mâna lui Ţepeş.

Şi tot aşa, sătmărenii de la "Nova Invest" (1,5%).

"Muntenia Invest" (circa 1,5%) este conectată la grup, însă acest total de 15% al "cartelului Ţepeş" creşte, în unele calcule la 17-20%.

"Cartelul Ţepeş" nu are un "candidat propriu", în schimb a conturat un "interes propriu": fuziunea bursei bucureştene cu cea sibiană.

Din această pricină, Dan Paul pare exclus să primească susţinerea cartelului, deoarece s-a exprimat net împotriva fuziunii.

"În cărţi" rămân Farmache şi Botta, care, fiecare îşi contabilizează "cartelul Ţepeş" în ograda sa.

Votul "cartelului Ţepeş" pare decisiv - un alt fel de a spune că Sibiul arbitrează preşedinţia de la Bucureşti.

*

Vechii "zmei" ai Bursei de Valori - Sorin Ovidiu Vîntu, Siminel Andrei, etc. - par detaşaţi de eveniment, deşi ultimul va participa, totuşi, personal, la Adunarea generală, candidând, modest, la un loc în Consiliul de administraţie.

Fiecare dintre cei doi controlează cel puţin câte 3%, dar acest important 6% este necunoscut în preferinţe, deşi unii îl văd alocat lui Stere Farmache.

În sfârşit, marea necunoscută de astăzi o reprezintă masa de o treime din capitalul BVB, deţinută de acţionari mărunţi, ale căror preferinţe sunt insondabile.

Există o probabilitate ca mare parte din ei să nu se prezinte la Adunarea generală. După cum cei care se vor prezenta, probabil că se vor orienta proporţional pe direcţiile de forţă ale poziţiilor semnificative din Adunare, deşi o proporţie deţinând circa 6% este alcătuită din acţionari rezultaţi din speculaţiile operate de Cristian Sima, Daniel Ţepeş şi alţii. Se poate presupune că aceştia îşi vor mandata "sursele" (Sima şi Ţepeş, de exemplu).

O menţiune: acest articol care pare amănunţit, reprezintă, de fapt, o sinteză rezumativă a detaliilor colectate din piaţă - ar fi putut fi redactat cu mult mai amplu.

Dar amplitudinea însăşi a textului, este nepotrivită cu importanţa reală a evenimentului: în definitiv, astăzi se schimbă conducerea la o întreprindere stătătoare, amorţită, care de la ambiţia să devină cea mai importantă bursă din spaţiul balcanic, abia-abia gâfâie să supravieţuiască.

Teoretic, da! - o bursă naţională are importanţă financiară covârşitoare în economia unei ţări, iar preşedintele bursei poate figura printre primele cinci notabilităţi ale unei naţiuni.

Teoretic.

Practica, însă ...

Un scenariu: Sima - candidat supriză!

Zvonuri de aseară conturau o surpriză - că preşedintele WBS România, Cristian Sima, s-ar fi hotărât să candideze la preşedinţia BVB, folosindu-se de cutuma înscrierii, cu acceptul a 50% plus unu din cei prezenţi la Adunarea generală.

Sima este celebru în piaţă pentru opiniile sale tranşante şi pentru apropierea de bursa sibiană.

În condiţiile nemulţumirii oarecum generale a acţionarilor BVB, Sima ar putea să spargă "găştile" şi să câştige, în pofida tuturor calculelor.

Nu-i neverosimil...

O ştire care pare să confirme zvonurile: Cristian Sima a demisionat, ieri, din Consiliul de Administraţie al Bursei de la Sibiu.

Faptul elimină eventualul conflict de interese, dacă Sima ar fi ales preşedinte la BVB.

Alt scenariu: Farmache preşedinte de la primul tur

Susţinătorii lui Farmache (care par să deţină cea mai importantă pondere) ar fi fost logic să facă efortul, pe ultima sută de metri, să-i completeze cele 40% pe care s-ar putea baza într-un calcul optimist, cu restul de 11%, care i-ar trebui ca să câştige preşedinţia BVB încă din primul tur.

În felul acesta, ar evita surprizele pregătite de contracandidaţii săi, care speră să câştige în pauza dintre tururi.

Încă un scenariu: Botta, preşedinte în al doilea tur

Dacă nu se produce nicio supriză care să spargă opţiunile conturate până ieri, atunci este posibilă o răsturnare spectaculoasă, după ce va fi fost eliminat Dan Paul la primul tur.

Scenariul presupune ca gruparea lui Ţepeş să negocieze dur în pauza de dinaintea celui de al doilea tur, şi să obţină "totul" de la Mircea Botta (o "artă" a negocierii la strâmtoare, proprie lui Daniel Ţepeş), moment după care să se mute cu arme şi bagaje în sprijinul lui Botta, ca să-l scoată preşedinte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MMM are tot interesul sa-l sustina pe farmache. o sa vedeti ce scandal va iesi in dosarul Rompetrol in legatura cu implicarea lui Farmache. El crde ca a scapat dupa intelegerile cu Patriciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb